Огнян Минчев: Кирил и Асен не са имали намерение за кабинет, а да си направят ПР с мандата

Огнян Минчев: Кирил и Асен не са имали намерение за кабинет, а да си направят ПР с мандата

Българската партийна система върви по логиката на кризисно фрагментиране, при която "партиите на статуквото" съхраняват стабилността си и относителните си дялове при постепенно намаляване на дела граждани, готови отново да гласуват.

Изчерпването на политическите консултации на Продължаваме промяната в рамките на очертания още през ноември кръг на т.нар. "партии на промяната" показва, че двамата лидери Кирил и Асен не са имали сериозно намерение да формират правителство, а са избрали да оползотворят получения мандат за ПР цели.

Кризата, която започна с отстраняването на парламентарния председател Никола Минчев повиши рейтинга на ПП и обнадежди Петков и Василев, че разигравайки ритуала "създаване на нова коалиция" ще успеят отново да излязат начело в ролята на водеща партия по популярност. Не зная дали тази сметка ще излезе реалистична.

Но следствията от проваления мандат ще бъдат тежко отрицателни за българската държава и общество

Както поведението на ИТН, така и "червените линии" на БСП са очевидни свидетелства за невъзможността четирипартийната коалиция да постигне сериозни резултати по пътя на каквото и да е реформиране на държавната политика.

Дори най-безспорните постижения на управлението - решаването (засега) на кризата с Македония, прекъсването на отношенията с Газпром, както и отзоваването на 70 служители на посолството на РФ - станаха възможни или поради подкрепа на опозицията (дадена "през зъби") или чрез "изненада" на коалиционните партньори и вътрешно коалиционни скандали.

Не беше реалистично да се очаква, че сглобяването на нов кабинет - след бламирането на стария - може да се случи само благодарение "изпомпването" на депутатите от разпадащата се партия 7/8.

Дори да им предложиш "стимули в брой", каквито те не са и сънували в живота си досега, от другата страна могат да "предложат" както заплахи за саморазправа, така и да участват в самия "търг" с наддаване. Дори и при феноменален успех - да приобщиш депутатите на Слави без самия Слави и гласа му Тошко - "новата" ти коалиция не би била много по-впечатляваща от старата.

Разиграването на играта с мандатите би имало някакъв смисъл, ако по какъвто и да е начин - от чисто символичен до конкретно коалиционен - части от опозицията бяха интегрирани като сериозни участници в консултациите за нов кабинет.

Но за ПП това бе открито неприемливо - за тях разделението "статукво - промяна" твърдо остава най-важния фактор за самоопределение. Тази твърдост е демонстративна, въпреки драматичните промени в средата около нас, които изискват една друга разделителна линия да бъде не само забелязана, но и приета като определяща в настоящата ситуация - линията на разделение между европейската и атлантическа ориентация на България и откритото или полуприкрито обслужване на руските стратегически цели в България.

Без признаването на приоритета на разделението Изток - Запад, никаква реформа не е възможна в България. Руската олигархия и нейната хегемония в енергетика, корупция, и влиянието на Кремъл върху политическите решения на София, е основния структурен фактор за "завладяните" държава и общество в България. Без отстраняване на структурния фактор на руския диктат, всеки политически разговор за "реформа" остава лицемерен и прикриващ други политически намерения.

Очевидно е, че за истинските реформатори на българската политика, дълбоката обвързаност на целокупната българска политическа класа с олигархичното статукво на държава и общество е основен проблем - и основно препятствие пред постигането на каквито и да е реформистки цели.

Това обаче не означава, че реформистка политика може да се води като "реформаторите" скрият главата си в пясъка и номинират бившата комунистическа партия и лобистката група на №КОЙ в такт 7/8 за "партньори в реформирането". Те не са партньори повече от ДПС и ГЕРБ, защото са част от една и съща пирамида на зависимости, градена от три и повече десетилетия насам.

С две думи - не можеш да управляваш България по демократичните й конституционни правила, без да решиш с кого и какви компромиси ще направиш.

Компромисите, които ПП направиха досега, доведоха управляващата им коалиция до крах за шест месеца и до невъзможност за създаване на нова коалиция, построена със същите "тухли", които вече рухнаха в политическия скандал от последния месец.

"Може да не успеем, но с мафията от ГЕРБ и ДПС компромиси няма да правим". Никой не ви уговаря да правите каквото и да било, но в политиката и в управлението има възможни и невъзможни неща. Вие избрахте невъзможните, за да оползотворите една единствена възможност - да си направите ПР с мандата, та дано на следващите избори отново бъдете класирани първи. И какво ако бъдете класирани? И по-важно - какво докато бъдете класирани?

Българската партийна система върви по логиката на кризисно фрагментиране, при която "партиите на статуквото" съхраняват стабилността си и относителните си дялове при постепенно намаляване на дела граждани, готови отново да гласуват.

"Партиите на промяната" се роят. ИТН излиза от играта - кой колко е спечелил от краткото й съществуване знаят само самите бенефициенти. Възраждане възраждат същия едноцифрен процент избиратели. На тъч линията загряват Стефан Янев и неуморимата Мая. Усещате ли какъв "реформистки импулс" назрява в подготовката за поредни парламентарни избори?

От всичко това печели само един човек и той се нарича Румен Радев. Неговите пълномощия по конституция са толкова ограничени спрямо реалната власт, която упражнява, че не е възможно - по-скоро рано, отколкото късно - той да не постави въпроса за ново институционално устройство на Държавата. Но все още е много рано.

Засега той се готви за пореден цикъл от абортирани народни събрания и служебни управления без парламент, без реален контрол. Той не разполага с ресурс за що годе прилично управление на страната. Но разполага с власт - включително за еднолични решения по проблеми, свързани с главния разлом на съвременната европейска политика - разломът Изток-Запад.

Докато "реформаторите" се наумуват и налудуват, Радев, Янев § С-ие - с известна подкрепа от "статуквото" - могат да обърнат българския държавен кораб в евразийските плитчини. И не ме обвинявайте в параноя! Защото не съм аз казал, че Крим е руски...

Стигнахме дотам, да избираме кой да ни води обратно в евразийската кошара - дали "старата госпожа" на Позитано, управлявана от "червените линии" на една млада и амбициозна госпожа, или екипът пенсионери от Граф Игнатиево, на който му хареса да бъде редовно дневален начело на държавата. Равнис... Мирно... Василев и Петков - доложете! С ПР-а я докарахме дотук.

Да видим докъде ще я докараме с реалното управление на държавата.

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

Коментари

 • "червените линии" на БСП

  08 Юли 2022 19:35ч.

  са всъщност червените жартиери на политическата проституция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мрън-мрън

  08 Юли 2022 19:36ч.

  От поплака разбираме, че Радев страхува Минчев и че последният съвсем сериозно ежевечерно проверява под кревата си за невисок възрастен мъж с филъри. Аман.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  08 Юли 2022 20:04ч.

  Радев е най-свестния ни политик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчевите писания

  08 Юли 2022 20:57ч.

  трябва да бъдат задължително сигнирани, като платена публикация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • montag

  08 Юли 2022 21:28ч.

  "Стигнахме дотам, да избираме кой да ни води обратно в евразийската кошара ... " - каза неофициалният говорител на американското посолство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  08 Юли 2022 21:33ч.

  Да се покажем, как сме по-умни от другите. И толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  08 Юли 2022 21:56ч.

  Объркан човек. Рядко куха кратуна.чудя се дали някой му обръща внимание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Юли 2022 22:36ч.

  " И не ме обвинявайте в параноя! Защото не съм аз казал, че Крим е руски..." Да, но преди 1 година каза: "...изключително важно за нас, за да постигнем синергия със стратегическия дневен ред на САЩ и да развиваме неговото трансатлантическо измерение. " Не се опитвайте да ни пробутвате натовския генерал за русофил. Корнелия преди 6 години ни залъга, че бил такъв! Днес партията и' се разпада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  09 Юли 2022 5:59ч.

  От доста години следя изказвания на този човек (не всичко, разбира се, но - което мога, или - което мога да издържа) и не знам да е казал нещо полезно за Родината България. И, да, господин Минчев, Крим е руски, както впрочем и поне половината (ако не и по-голямата част) от Украйна - страна, в която 100 % разбират и ползват руски език, а за около 70 % той е и майчин език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шопето Буци

  09 Юли 2022 7:13ч.

  Чилякът е деРмократ,, което ще рече, че няма никакви морални, религиозни и социални задръжки и разбира изхранването си само като се абонирра на соросоявата и козяшката ясла. Анадъмо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Black Sea Tea Party

  09 Юли 2022 8:32ч.

  Агонията на една бананова република.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • егати и пр-а

  09 Юли 2022 8:35ч.

  Не можем да направим кабинет, защото сме некадърни. Чудесен пр. Мале, мале, до къде стигнал пр-а.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огнян Минчев: Кирил и Асен не са имали намерение за кабинет, а да си направят ПР с мандата

  09 Юли 2022 9:50ч.

  PR e връзки с обществеността, като съкращение на английския термин public relations.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи