Нинова: Румен Радев носи отговорност за спекулата сега. Спря закон на БСП преди две години

Нинова: Румен Радев носи отговорност за спекулата сега. Спря закон на БСП преди две години

"Ако през 2020 г. президентът Радев не беше спрял Закона за спекулата на БСП, сега нямаше да имаме толкова големи проблеми", заяви лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

 

„В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и за следващата година. Вчера се срещнах с всички производители на олио. Те гарантираха, че произвеждат и работят нормално и имат достатъчно количество", каза още Нинова.

„В резултат на  манипулации и лъжливи внушения, може би и организирани акции, търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват. Няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани - няма нужда от това, сами си вредим“, добави тя.

Министър Нинова информира, че от 3 дни Комисията за защита на потребителите, Комисията по стоковите борси и тържищата, а вече и Комисията за защита на конкуренцията, правят проверки по магазините, като са  проверени над 300 магазина и търговски вериги в цялата страна.

„Има изрядни търговци, но има и много драстични случаи, които ни водят до извод за спекула. Има магазини, в които олиото е доставено с включен ДДС на 2,97 лв., а се продава на витрината за 5,99 лв. Това са 3 лв., които търговецът си е сложил отгоре. В друг магазин – доставено на 2,92 лв., продава се за 4,99 лв. - 2,07 лв. отгоре. Има още много такива случаи. Остро осъждам такава спекула, защото във война, в този недоимък, хората обедняват и са стресирани, да се опитваш да трупаш печалби за ден-два на гърба на хората, е недопустимо“, заяви Корнелия Нинова.

По нейните думи в Министерството на икономиката и индустрията се прави анализ какви мерки се предприемат по света. „Много държави приемат драконовски мерки. Например забрана за износ на зърно, слънчоглед, вече и олио. И това се прилага в целия свят. Около нас - Румъния, Сърбия и Северна Македония вече наложиха такива забрани. По света - Унгария, Египет и Аржентина. Има и много по-драстични мерки като налагане на таван на цените, такъв наложи Испания. На 10 март във Версай на срещата на върха Европейската комисия предложи общоевропейско решение за таван на цените на тока. Т.е. има меки мерки – проверки, глоби и наказания, както ние сме започнали, но виждам, че Европа и светът тръгват към много по-драконовски мерки“, посочи министърът на икономиката.

„Българското правителство е готово да задейства чл. 36 от Договора за функциониране на ЕС, в който е записано, че при война, форсмажор или пандемия всяка държава може да поиска затваряне на износа. Други държави вече го прилагат. Това е предупреждение за всички, които мислят, че за два дена и две нощи могат да изнесат ключови за българското продоволствие стоки, за да натрупат милиони печалба. Държавата няма да го позволи. Нашата грижа е българската храна да остане тук в тези кризи, за да гарантираме продоволствената сигурност на българския народ“, предупреди Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП припомни и един факт: „През 2020 г. БСП внесе Закон за спекулата. Тогава беше ковид кризата и пак беше започнало едно надуване на цени на лекарства и консумативи. В този закон се предвиждаше ценообразуване на база средна цена на предходното тримесечие и да не се позволява вдигане на цените. Тогава президентът Радев наложи вето и законът не мина. Абсолютно отговорно твърдя, че ако тогава този закон беше минал, сега нямаше да имаме толкова големи проблеми.“

„Намесата на държавата в момента в различни сектори на икономиката е наложителна, тя не е репресия“, категорична бе Нинова и посочи намесата на държавата да помогне на бизнеса с 250 лв. за мегаватчас, както и намесата на държавата да помогне на домакинствата с мораториум върху сметките на българските семейства. „При нас ежедневно идват работодатели и синдикати и казват: „Помогнете“. Ако сега държавата не се намеси, то кога?“, добави тя.

Тя даде и пример за успешно взаимодействие на държавата и бизнеса търсене на общо решение в името на доброто на България: „Земеделските производители имат притеснения за количествата торове, които трябва да осигурим за предстоящата  реколта.  По този повод се срещнах с ръководството на „Агрополихим“ в Девня и видях отсреща едни изключително националноотговорни хора. Те казаха така: „Бъдете спокойни, ще отложим подписаните си договори за износ за юни и след юни. До юни ще работим на пълни обороти, за да гарантираме, че на българския земеделски производител няма да му липсват торове.“

Относно критиките, които опозицията отправя към правителството, Корнелия Нинова заяви: „От една страна казват: „Защо държавата се намесва в пазара?“, а от друга: „Виждате ли обедняването, защо не го виждате?“. Тези две неща си противоречат. Много добре виждаме и затова предприемаме мерки за борба със спекулата, мерките в бюджета за подпомагане на бизнеса и домакинствата.“

По думите на Нинова, макар и вече „остарял“ заради новите събития, това е най-социалният бюджет за последните години. „Когато обсъждахме бюджета за 2022 г. ги нямаше тези събития в Украйна, които дадоха отражение върху цените на борсите по света и върху всички икономически процеси. Така че актуализацията на бюджета, която готвим, трябва да отговори на новите реалности“, коментира вицепремиерът.

„Времето показа, че санкции срещу Русия са вредни за България и за Европа и започна едно омекотяване – няма да има за петрол, за газ, за руски кораби, които пренасят енергоносители. Лидерите на Европа осъзнаха какво означават такива хард санкции. БСП малко изпреварихме събитията. Анализирахме, че тези драстични санкции ще се отразят най-вече на българската икономика, на българския туризъм и на българските семейства. Водени от тези аргументи и притеснения за България и за българския народ, ние се противопоставихме на санкциите. И Европа,  и партньорите ни от управляващата коалиция вече започват да се доближават до позицията на БСП. Премиерът Кирил Петков каза: „Ние няма да подкрепим санкции, които България не може да понесе.“ Благодаря на нашите партньори за проявеното разбиране. Ние понякога сме коректив в коалицията - изразяваме различни мнения, но винаги сме водени от държавния интерес“, каза Нинова по темата за санкциите.

Относно това, че министрите от БСП са гласували „въздържал се“ по повод приемането на нидерландски изтребители да охраняват българското въздушно пространство, Нинова заяви: „От една страна всички военни експерти и анализатори твърдят, че няма пряка военна заплаха за България, а от друга страна: „Нека да дойдат нидерландските изтребители да ни защитават.“ От какво, като няма пряка заплаха? Търсейки логика в политиката, колкото и рядко това да се случва, от БСП казваме, че няма нужда сега от това.“

Коренилия Нинова бе категорична, че изнасянето на оръжия за Украйна е червена линия за БСП. „За мен като министър на икономиката и индустрията е приоритет военно-промишленият комплекс да се развива, но много по-висш приоритет е мирът и България да не бъде въвличана във война. Всички експерти и анализатори твърдят, че снабдяването на едната страна от конфликта с оръжие означава влизането ни директно във война“, подчерта тя.

Според нея е липса на  логика от една страна всички политици да твърдят, че искат спиране на военните действия и започване на преговори, а, от друга страна да доставят оръжия, за да продължат боевете. Нинова смята, че тези две неща са абсолютно несъвместими и изрази удовлетворение, че това вече е и позицията на премиера и Министерски съвет.

„Няколко пъти БСП е преживявала нови леви проекти. Всички те приключиха фатално за сериозната политика. Освен това ние сме далеч по-ясни и по-умерени по въпроса с войната, отколкото Стефан Янев. Янев си е натовски човек. Той внасяше в Министерски съвет проекти за натовски войски в България. Според мен около освобождаването му се създаде една илюзия за нов проект и за някаква умерена позиция. Разбира се, всеки в политиката има право да опита, нека опита. За нас ключово в момента е да приведем българския народ през кризата. След това, когато дойдат избори, ще видим кой какво“, каза лидерът на БСП относно спекулациите за нов проект на бившия военен министър Стефан Янев.

„ГЕРБ няколко пъти от трибуната заявяват, че  в рамките на този парламент трябва да се направи ново правителство. Те искат да се върнат във властта, но не искат да минем през избори, защото не се знае народът какъв резултат ще им даде, а искат една от партиите от коалицията, говори се за БСП, да бъде отстранена“, обърна внимание Корнелия Нинова.

Тя предупреди, че ако някоя партия отпадне от коалицията, има два пътя – ново правителство с ГЕРБ и ДПС или разпускане парламента и отиване на нови избори. „Тук е въпрос на държавническо мислене – можем ли за четвърти път за една година и по време на война да ходим на избори. Избори означават липса на парламент, а утре може да се наложи парламентът да трябва да вземе ключово решение, свързано с войната. Имаме три варианта: това правителство работи и изважда България от кризата, една от партиите от правителството отпада и се връщат ГЕРБ и ДПС, или, ако някоя от партиите отпадне, разпускаме парламента и отиваме на избори. Хората да преценят кой вариант е най-добър за техния живот“, заяви вицепремиерът.

„Случаят „Дунчев“ заслужава внимание от няколко гледни точки. Първо, г-н Дунчев беше кандидатът за министър на земеделието на „Продължаваме промяната“ и отпадна като вариант. Допускам, че има личен мотив.

Второто, което прави впечатление и е странно, че г-н Дунчев атакува и „Продължаваме промяната“, защото Изпълнителната агенция по горите е на пряко подчинение на премиера Петков. „Продължаваме промяната“ имат и заместник-министър в Министерството на земеделието.

Третото, което за мен е много важно, мисля, че това е реакция на засегнати интереси заради реформата в горите, която направихме – това, че държавата започна да добива дърва и да ги продава на по-ниски цени на хората.

Четвъртото е, че онзи ден г-н Дунчев от парламентарната трибуна, атакувайки колегата Иванов, че прави кадрови промени, каза: „Защо уволнявате кадрите на ГЕРБ? Те са много качествени управляват, трябва да ги оставим.“ Цялата промяна тръгна да променим моделът на управление на ГЕРБ през последните 12 години, включително в земеделието, и изведнъж този „борец за справедливост“ казва „не пипайте ГЕРБ“. Това са фактите, целият народ го чу. Много е важно, че Асен Василев каза, че това не е позиция на „Продължаваме промяната“, коментира още Корнелия Нинова.

 

 

Коментари

 • баба мара

  13 Март 2022 13:28ч.

  в търг верига тмаркет в люлин олиото е със стотинки преди 5 лева има по рафтовете и никои не купува същото важи за яицата и маслото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  13 Март 2022 13:44ч.

  Г-жа Лъжа по нищо не се различава от гербаджиите. Все някой друг им е винове. Както казваше учителят ми по математика в гимназията: "Ако баба ми беше мъжка, щеше да ми е дядо". Всички знаем, че при консенсус в НС ветото на президента може много лесно да бъде преодоляно. Но явно целта на корнелианци е да бият по президента...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tsvetan

  13 Март 2022 14:44ч.

  Става въпрос за 2020 г. БСП е в опозиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  13 Март 2022 16:14ч.

  Да и как е стигнал този закон до Радев тогава!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  13 Март 2022 13:49ч.

  Радев има вина и за това което се случва в страната. Той се хвана на хорото заедно с Прокопиев и ни натресоха Кирчо. И глупаци гласуваха за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 14:14ч.

  Радев е главният виновник за сегашната трагедия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цеко

  13 Март 2022 20:05ч.

  А Корнела с кого се хвана да стане вицепремиер?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Март 2022 13:49ч.

  Но се съюзи с Радев, нали? Само и само за да си във властта, ще се превърнеш и ти и БСП в политически труп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в политическата система няма един, който да е за затвор

  13 Март 2022 13:50ч.

  Само смъртни присъди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамо,

  13 Март 2022 13:58ч.

  Сашко пък се подмазва на госпожата!..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 14:12ч.

  Ама всички комуняги гласуваха за Радев, нали, Корнела? И сега му козирувате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-рх

  13 Март 2022 14:29ч.

  Заслужава да бъде поздравена за неподчинението на американската заповед за разширяване на конфликта - чрез предоставяне на оръжия на едната воюваща страна, а на другата - не. ........ Американците принудиха всички да се намесят - чрез предоставяне на оръжие. Така че мечтата им да вкарат Европа във война - ще се сбъдне...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-рх

  13 Март 2022 14:33ч.

  Кой бил комунист, а кой не....... А бе алоу, не се ли усещате, че сте изкопаеми? .... Не комунистите - американци ли са вашите герои? .... ВСЕ ОЩЕ? .... След като запалиха война в Европа? И ни подтикват да влезем във война и ние? ... ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова е на висота

  13 Март 2022 14:54ч.

  дано да задържи така. Не случайно много "партийци" бяха против нея, влязоха и в комитета по издигане на Радев за втори мандат. Само че Радев е десен, немалко са и милионерите в лявата уж БСП. Борбата да се запази лявото каквото е класически, свободно от всякакви маргинални и джендърни каузи,това е каузата на Нинова. Затова и тези в европарламента наложени от Станишев са против Нинова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цеко

  13 Март 2022 20:56ч.

  Каузата на Корнела е да се докопа до властта. Като Боко тиквата е готова да предаде и продаде всичко и всекиго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  13 Март 2022 14:59ч.

  Чудехме се кой е виновен за олиото. Радев бил. Един президент ако не осигури евтино олио, никакъв президент не е. Чудя се и друго, как Корнелия е успяла да прокара закон по времето, когато Герб управляваше, та Радев да ѝ го спре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Информирай се, иначе какъв observer си

  13 Март 2022 15:59ч.

  аман от диванни слециалисти по всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А за чий тогава, Нинова,

  13 Март 2022 17:04ч.

  Го подкрепи за втори мандат? Кажи си, Корнелийо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  13 Март 2022 17:05ч.

  И смяташ ли, че ако си загубя времето да се информирам за нещо, което изобщо не ме интересува, ще променя отношението си към седесарската биволица?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  13 Март 2022 17:12ч.

  Винаги в определени ситуации съм поддържал Нинова за нейната политика,но тази й злопаметност,ще й "изяде" главата.Тя прекрасно знае,че хиените чакат тя се провали в качеството си на министър,след което я чака политическа "смърт".Позитано,мястото от което тръгна,ще остане в добрите й спомени.Не "стреляй" по президента,другарко Нинова.Знаеш,движението на бумеранга!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "Д-Рх 13 Март 2022 14:33ч."

  13 Март 2022 17:13ч.

  Няма смисъл да се омърсява човек с обяснения - никът казва всичко за тази категория осквернители на словото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  13 Март 2022 17:26ч.

  Г-жа Лъжа пак лъже.... балъците лапат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • започна едно омекотяване – няма да има за петрол,

  13 Март 2022 19:57ч.

  [Франция]...запретить любые инвестиции в нефтедобычу и перерабатывающие заводы в России

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи