НАТО: Украйна има право да си върне завзетите земи

НАТО: Украйна има право да си върне завзетите земи

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

По повод заявленията на украинския президент Володимир Зеленски за "бърза процедура" по приемането на страната му в НАТО Столтенберг уточни, че всяка европейска демокрация има право да поиска да се присъедини към алианса. Уважаваме това право, а решението се взима единодушно от страните от пакта, поясни той. По думите му, първостепенната цел е да се предостави помощ за Украйна, съобщава БТА.

За втори път Русия завзема насилствено украинска земя, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция, посветена на обявеното от Русия присъединяване на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Това не води до промяна - това е война на Русия срещу Украйна. Тези земи са Украйна - Донецк е Украйна, Луганск е Украйна, Херсон е Украйна, Запорожие е Украйна, както и Крим е Украйна, каза Столтенберг. Украйна има правото да си върне обратно завзетите земи - тя може да се защитава и да продължи (с военните действия - бел. кор) за освобождаването на свои земи. Анексирането не води до промяна в това, добави той. Решени сме да продължим подкрепата за самоотбраната на Украйна колкото е необходимо, допълни генералният секретар.

Днешните събития не променят решимостта ни да подкрепяме Украйна. НАТО не е част от конфликта, ние сме отбранителен съюз. Единни сме в защитата на всяка педя от алианса, посочи той.

Столтенберг нарече събитията от днешния ден "опит за присъединяване" на украинска земя към Русия. Той поясни, че бездействието пред руските ходове е много опасно, защото би довело до увеличение на дългосрочните заплахи. Ако Русия спре (да се бие), ще има мир. Ако Украйна спре - ще престане да съществува като суверенен европейски народ. В наш интерес е (руският президент Владимир) Путин да не побеждава, защото обратното значи, че авторитарните режими могат да предприемат подобни действия, а това е опасно за целия свят, добави генералният секретар.

Той определи като "ядрено изнудване" това, че Путин заплашва с употребата на атомна бомба. Думите на Путин са опасни и безотговорни, заяви Столтенберг. Внимателно наблюдаваме действията на Русия. Путин носи цялата отговорност за тази война и за нейното прекратяване. Русия трябва да разбере, че ядрена война не може да се спечели, затова не трябва да се води. Много ясно е заявено на Русия, че ще има много тежки последици в случай не използване на ядрено оръжие. Досега не сме забелязали промяна при руските ядрени сили, обобщи генералният секретар.

Столтенберг отбеляза, че днес Русия е "присъединила" украински земи, равни по площ на Португалия. Това е най-голямото насилствено присвояване на земи в Европа след Втората световна война, добави той. Столтенберг повтори становището на НАТО, че това присъединяване не се признава и няма да бъде признато от алианса, защото е в пълно нарушение на международното право. НАТО призовава всички страни да отхвърлят анексията, допълни той.

По повод заявленията на украинския президент Володимир Зеленски за "бърза процедура" по приемането на страната му в НАТО Столтенберг уточни, че всяка европейска демокрация има право да поиска да се присъедини към алианса. Уважаваме това право, а решението се взима единодушно от страните от пакта, поясни той. По думите му, първостепенната цел е да се предостави помощ за Украйна.

Според Столтенберг съществуват заплахи за страните от НАТО. Той допълни, че пактът участва в разследването на пробойните по газопровода "Северен поток".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • rusnak

  30 Sep 2022 20:06ч.

  Покрайнината на Русия, има правото да е със собствените покрайнини, като част от цяла Русия. Нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна за САЩ е страна-камикадзе, а нейните граждани са консумативи в конфронтацията с Русия.

  30 Sep 2022 20:09ч.

  Земите си вървят с хората, след референдум, още повече че са отвоювани ! Хайде, следващите дано минат само с референдум, без жертви, но кой ще гарантира за това, Нато ли, щото е отбранителна организация ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  30 Sep 2022 21:36ч.

  Украйна има право,но не и стиска а и няма възможност.Русия пък няма право да защипе нито Аляска нито полша нито финландия,ама има подходящото оборудване да го направи,тъй че тоя много-много да не се обажда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уважаваме това право, а решението се взима единодушно от страните от пакта, поясни той.

  30 Sep 2022 20:09ч.

  Това на неговия език нещо като "пошел на уй" ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно

  30 Sep 2022 21:10ч.

  Работата е опечена - човекът си записа на едно кибритче и каза "Ше видим".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  30 Sep 2022 20:09ч.

  За Европа- има много места които не искат да са в сегашното си положение. Ако ги питаш ще искат референдуми и промяна.Виждам поне 10 места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГДР, Бавария, Силезия, Трансилвания, Венето (и мъобще северна Италия), Каталуния, Euskal Herria (страната на баските), Шотландия, Уелс, Северна Ирландия, двете половинки на Белгия, Корсика

  30 Sep 2022 20:56ч.

  И сигурно пропускам някой

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  30 Sep 2022 20:23ч.

  Котката ми е много доволна от рибката която и дадох за вечеря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много се смях

  30 Sep 2022 20:23ч.

  Как германската телевизия прекъсна изказването на то1 норвежки нацист ( проверете кой е баща му) и пуснаха Путин от Червеният площад:))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • но столтъннещо си му давам право да млъкне. СЕГА!!!!

  30 Sep 2022 20:25ч.

  Не е истина това издевателство над хората, да слушат такива небивалици и лъжи непрекъснато. Нека всички лъжци и престъпници замлъкнат завинаги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  30 Sep 2022 20:27ч.

  То и България има право да си върне отнетите територии от съседите, ама както е тръгнало може и да загуби още...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на всички е ясно, че украйна няма нищо да върне

  30 Sep 2022 20:27ч.

  А още по-показателно е, че сащ няма да си върнат повече колониалните позиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се радваш

  30 Sep 2022 20:31ч.

  Че си заграбил територии при положение, че имаш 1/6 от глобуса и заради това си си съсипал държавата трябва да си голям русофоб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хайде да мислим

  30 Sep 2022 20:35ч.

  Нищо не е заграбено, а освободено и върнато. Русия също има право да си върне своето. Всичко можеше да се реши между Русия и Украйна без война, обаче НАТО реши да използва Украйна, внасяйки раздори и превръщайки я в пушечно месо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се радваш на пенетрация на аналния ти сфинктер не е много нормално

  30 Sep 2022 21:01ч.

  Обаче вашего брата такива неща го вълнуват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  01 Окт 2022 0:00ч.

  Русия искаше да реши вичко с мирни средства. Не случайно Путин чака 8 години да се изпълнят мирните споразумения с покрайна- Минск-1 и после Минск-2, като тогава гаранти са Франция и Германия! И двете споразумения бяха заплюти от украинските нацисти и те продължиха да обстрелват Донецк и Луганск, а в Одеса устроиха показно изгаряне на живи хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  01 Окт 2022 0:03ч.

  Ако има някаква вина Путин, това е, че до последно се надяваше на разбирателство с наглосаксите, а не действаше твърдо в самото начало, когато украинската армия не беше напомпана със западни оръжия! Историята недвусмислено е доказала, че с наглосаксите може да се преговаря само от позиция на силата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  01 Окт 2022 8:56ч.

  Путин не е едноличен диктатор. В Русия има много съглашенци с англо-саксите и глобалистите, т.нар. западняци и това от стотици години, от времето на Петър Велики. Ненапразно Сталин ги е чистил с такова упорство, без това СССР нямаше да го бъде през ВСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола Z

  30 Sep 2022 20:42ч.

  Да де … и Русия има това право, и сега го прави 😝

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  30 Sep 2022 20:44ч.

  Украйна е била самостоятелна държава 1917-1921г. Тези територии винаги са били в границите на Русия и е съвсем естествено да се върнат там!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малки Тайни

  30 Sep 2022 20:51ч.

  Столенберг, пий една студена вода, че са ти поизтръпнали краката, юнак нечуван!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна има право

  30 Sep 2022 21:12ч.

  да пръсъедини към територията си звездната галактика M82 (или която и да е друга). На клоуна Зеленски всичко му е позволено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хайде наште

  30 Sep 2022 21:31ч.

  Яжте люти чушки! Стига сте си правили оглушки! Люти чушки няма и за семе. Нищо, и това ще понесеме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През години робски и хайдушки

  01 Окт 2022 17:52ч.

  Сме изяли много люти чушки. Затова ни е лютив езика - и тежко му кой ни предизвика! И утре 14!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  30 Sep 2022 21:36ч.

  България я присъединиха към НАТО и ЕС даже без референдум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  30 Sep 2022 21:59ч.

  А Сърбия има ли право да си вземе Косово ? Питам за един приятел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се радват че Путин е минималист !

  30 Sep 2022 22:15ч.

  Иначе ще има референдуми до Новоград Волински, Хмелницки, Тернопил... А Лвов и Луцк в Полша ! Без референдуми...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  30 Sep 2022 22:46ч.

  Всичко щеше да е друго, ако не бяха краварите. За "европейците" всичко на изток от Австрия е плява. Преди бяхме задунайская губерня, сега ще сме кошче за разделно събиране на смет. Голяма далавера. Т.е. пак поза Г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  30 Sep 2022 23:12ч.

  Тоя чичак много се отваря. Ако му подпалят партенките, шъ ли иде да се цани за пълководец на обединените атлантически военни сили срещу едната Русия? Или пък не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особено ме кефи това:

  30 Sep 2022 23:42ч.

  "...пактът участва в разследването на пробойните по газопровода "Северен поток." Замитате следите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе мирно седяло, не би чудо видяло

  30 Sep 2022 23:59ч.

  Световната мутра САЩ не искат да загубят военните инвестиции в територията на Украйна, използвана като бухалка срещу Русия. Да, ама не - Русия е на друго мнение. За американските ибрикчии вече няма да има компромис и пощада. А този чичка СтолТен БерГ е смешник на куб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • следващият генсек ще е Аналена фон дер Тръс

  01 Окт 2022 2:42ч.

  Уви, и стария Йенс привикна да плещи безумни глупотевини. Но явно не можа да достигне целевите нива на скудоумие, некомпетентност и абсурдност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комндира

  01 Окт 2022 2:51ч.

  Май никои не иска някакво, си там признание, впрочем има

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  01 Окт 2022 9:04ч.

  Войната не е Русия-Украйна и дори не Русия - САЩ. Войната се води във всяка отделна държава между националисти и глобалисти, между консерватори и либерасти, между нормални и извратеняци. Тази война се води в САЩ, Китай и Европа, съответно и в държавите гравитиращи около тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи