Наследникът на Меркел обвини украинските бежанци в социален туризъм

Наследникът на Меркел обвини украинските бежанци в социален туризъм

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изказване на наследника на Ангела Меркел на лидерския пост в германската партия ХДС Фридрих Мерц за бежанците от Украйна разпали истински скандал в немските политически среди.

Той си навлече остри критики с обвинението си, че украинските бежанци се занимават със "социален туризъм" в Германия, съобщиха немските медии.

"В момента наблюдаваме социален туризъм от страна на тези бежанци: в Германия, обратно в Украйна, обратно в Германия, обратно в Украйна", каза Мерц по телевизия "Билд".

Лидерът на ХДС, заяви, че първоначално украинските бежанци са имали право на социални помощи съгласно Закона за помощи за търсещите убежище - от юни те получават основни обезщетения, т.е. същите помощи като получателите на Hartz IV (немска програма за социално подпомагане) например.

Мерц очаква още по-големи проблеми с бежанците от Русия, "ако федералното правителство направи това, което предложи федералният министър на вътрешните работи, т.е. да осигури достъп до Федерална република Германия на практически всички, които са отказали военна служба или мобилизация в Русия". ХДС/ХСС е "категорично против това", каза той.

Последва вълна от реакции от всички партии.

"Говоренето за социален туризъм разрушава социалното единство, което досега сме имали в подкрепа на Украйна и приемането на бежанци", заяви социалдемократът и ръководител на комисията по външни работи Михаел Рот. "Всеки, който казва подобно нещо, няма чувство за отговорност и съпричастност", добави той.

Ръководителката на Съюза на младите социалисти Джесика Розентал нарече изявленията на Мерц "отвратителни и неприлични" и заяви, че "Мерц показва, че ХДС е солидарен с Украйна само докато това служи за повишаване на собствения му авторитет".

Депутатът от фракцията на Свободните демократи Константин Куле заяви, че "Германия не може да си позволи дебат за бежанците в тона на Фридрих Мерц".

Ръководителят на парламентарната група на Зелените Брита Хаселман заяви, че през 2013 г. терминът "социален туризъм" е бил обявен за "нежелана дума". "Желанието да се прочуеш чрез обезценяване на други хора е инструмент, до който десните популисти редовно прибягват. Фридрих Мерц също знае това. Изглежда е готов да използва всякакви средства, за да повиши собствената си популярност.", написа тя в Twitter.

Лидерът на Зелената партия Омид Нурипур обвини ХДС, че и друг път не е проявявал солидарност с народа на Украйна. "Отказът на Бундестага да отпусне 25 млн. евро заеми на украински компании миналата седмица е доказателство за това", каза той.

Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фезер (ГСДП) заяви, че използването на думата "социален туризъм" е недостойно за един демократ.

Преди това Фезер заяви относно бягащите от Русия пред в. "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг", че дезертьорите, заплашени от жестоки репресии, обикновено получават международна закрила в Германия.

"Всеки, който смело се противопоставя на режима на президента Владимир Путин и по този начин се излага на голяма опасност, може да подаде молба за убежище в Германия на основание политическо преследване". Предоставянето на убежище обаче е решение за всеки отделен случай, в рамките на което се извършва и проверка на сигурността.

Според външнополитическия експерт на Зелените Юрген Тритин няма съмнение, че руските граждани, които са несъгласни за воюват в Украйна, трябва да получат защита и в Германия: "Всеки, който се опитва да попречи на това, върши работата на подстрекателя към война Владимир Путин", каза той в предаването "Frühstart" по RTL.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Че какво?

  27 Sep 2022 14:04ч.

  Да не е излъгал човекът? Туй, немците тъпи ли са или наистина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  27 Sep 2022 21:05ч.

  То и там ще има скоро избори и има 1 партия Алтернатива за германия......май ще стане като в италия. Тия не млъкнаха да обясняват как щели самите руснаци да свалят Путин,а то,той без дума да каже им бутна половината правителства....а зимата още не е почнала

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  27 Sep 2022 14:24ч.

  Фр. Мерц си позволи да огласи "една от малките,мръсни тайни" на ЕС- "социалният туризъм" на украинците. В България сме свидетели на същия "социален туризъм", който продължава и сега. Нали истината е европейска ценност, или греша? :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игрите на дявола

  27 Sep 2022 15:35ч.

  На специфично място в София мога да наблюдавам (първо лице, единствено число) непропорционално учестено присъствие в "неподходящо" време на скъпи автомобили с укр. номера. Нямам представа дали Бг социална система има някакво особено натоварване, участие, но като цяло явлението е особено неприятно и води поне до неудобни въпроси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  27 Sep 2022 16:03ч.

  Всички като него в Аушвиц, на първо време да бъдат дискредитирани, заклеймени, отстранени, остракирани и банкрутирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  27 Sep 2022 16:19ч.

  Обединета Европа изчезна, под мъдрото управление на вашата Урсула и се превърна в обединена слуга на Украйна, затова я чяка същата доброволна съдба. Вашият гений Шолц, засега води класацията за най-големият крадец на Европа, експропиирайки чужда собственост, с надеждата да закърпи баланса. То все немци-отличници !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  27 Sep 2022 16:24ч.

  Ръководителят на парламентарната група на Зелените Брита Хаселман заяви, че през 2013 г. терминът "социален туризъм" е бил обявен за "нежелана дума". Teзи определено не са наред и трябва да бягаме от тях много бързо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питащ

  27 Sep 2022 17:21ч.

  Е, вие чак сега ли се досетихте? А мислех, че немските реотани по-бързо стоплят? Те и при нас си направиха няколко месечен курорт. От укритие какво може да очаквате? А и са с много претенции, курортисти ,, от класа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Дойч ще плаща сметките

  28 Sep 2022 1:17ч.

  Украинците са най-големите мерзавци и наглеци безподобни! Европа има тепърва да им сърба попарата. Германците вече храниха години наред едни други наглеци - гърците, сега ще хранят украинците. Немският народ е тъп и кон с капаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омид Нурипур ??

  28 Sep 2022 9:31ч.

  Mein Gott ! Was ist das ? ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  28 Sep 2022 10:33ч.

  Ръководителят на парламентарната група на Зелените Брита Хаселман заяви, че през 2013 г. терминът "социален туризъм" е бил обявен за "нежелана дума". То така и през 1918 година едни другари обявиха, че има определени думи, които са нежелани... а после ги забраниха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи