На първо четене депутатите приеха увеличението на пенсиите

На първо четене депутатите приеха увеличението на пенсиите

Депутатите обсъдиха и приеха на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО. "За" гласуваха 144 депутати от присъстващите 225. 

Устойчивостта на финансите не е застрашена от това, което се предприема в пенсионната система, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на дебата за актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г.

В пленарната зала Василев заяви, че общо пенсиите от брутния вътрешен продукт на България са 10,4 процента. Средно в Европа са 12,7 процента. Ние сме доста далеч от средноевропейския разход, посочи той. В отговор на изказване на депутата от ГЕРБ-СДС Илиана Жекова, министърът каза, че и миналата година е имало въпроси откъде ще дойдат средствата за пенсиите, но пари са били осигурени. Сега, по думите му, отново има възможност за допълнителни средства за увеличението.

Социалният министър Георги Гьоков призова бюджетът да бъде гласуван, но не само той, а и държавния бюджет - в противен случай липсата на трансфери няма да позволи планираното увеличение на пенсиите. И то ще бъде само 6,1% от 1 юли. Освен това отпада и ковид добавката от 60 лева.

В хода на дебата Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" (ПП) определи като важни гласуванията за актуализацията на ДОО, както и на здравната каса и държавния бюджет. От тази на ДОО зависи съдбата на най-уязвимите групи през следващите месеци, каза той и потвърди, че ПП ще подкрепят актуализацията на бюджета на общественото осигуряване.

Според Илиана Жекова (ГЕРБ-СДС) актуализациите на бюджета на ДОО и държавния бюджет поставят в риск бъдещото функциониране на пенсионната система. Тя смята, че липсва тригодишна финансова прогноза на бюджета на държавата, за да се види откъде ще се осигурят средствата за увеличаване на пенсиите.

Председателят на парламентарната група "БСП за България" Георги Свиленски, че 1,386 милиарда лева за увеличението на пенсиите са осигурени от "повишената събираемост, колеги, от спрените кражби, от празните чекмеджета". Пари има, увери той.


Елисавета Белобрадова ("Демократична България") каза, че инфлацията е световно събитие. Всякакви интерпретации с корени в действията на управлението на България са неверни, посочи тя в хода на дебата.

Хасан Адемов декларира, че ДПС категорично подкрепя увеличението на пенсиите на българските пенсионери. По думите му обаче има проблем в методологията, по която се предлага за постигането на това увеличение. Адемов каза, че ДПС са очаквали управляващите да имат пълен анализ на пенсионната система и план за цялостна реформа.

По-рано през деня за кратко в Народното събрание дойде и премиерът Кирил Петков. Той си тръгна преди началото на дебата за актуализацията на бюджета на ДОО. 

Какво се предлага с актуализацията:

- Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се повишават с 10 на сто, считано от 1 юли. Изплащаните на пенсионерите с пенсия за трудова дейност към 30 юни допълнителни суми (т.нар. КОВИД-19 добавка) и индивидуални компенсаторни суми, се включват в размера на получаваната от тях пенсия след прилагане на осъвременяването с 10 на сто.

- Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. (ръст от 26,2 на сто).

- Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. (увеличение от 33,3 на сто), а от началото на октомври максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава допълнително на 3400 лева.

- Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, се увеличава от 170 лв. на 247 лв. (45,3 на сто) от 1 юли.

Предвижда се от октомври 2022 г. втора серия промени за всички пенсии за трудова дейност, като намерението е да се преодолее изоставането на пенсиите, отпуснати по-назад във времето, от пенсиите, отпуснати в по-близък до днешния момент.

Средната пенсия на един пенсионер, включително и от Учителския пенсионен фонд, се очаква да нарасне до 666 лв. през юли 2022 г., което е ръст от 23,2 на сто спрямо нивото ѝ през юни 2022 г. без отчитане на допълнителните суми, изплащани към пенсиите, и с 9,4 на сто при отчитане на допълнителните суми. През октомври 2022 г. средната пенсия на един пенсионер, вкл. и от Учителския пенсионен фонд, се очаква да достигне 718 лв. или да нарасне със 7,8 на сто спрямо юли 2022 г.

Очаква се в резултат на преизчислението през октомври около 717 700 пенсии да бъдат увеличени. Така от около 48 на сто преди промените, през октомври 60 на сто от пенсиите за трудова дейност ще се изплащат в действителен размер.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

 • Бандеровка

  15 Юни 2022 17:50ч.

  Отачало прочетох "за увеличение на пенисите", а то...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи