Москва: Основен приоритет е да се избегне война между ядрени сили с катастрофални последици

Москва: Основен приоритет е да се избегне война между ядрени сили с катастрофални последици

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руското министерство на външните работи обяви днес, че "основен проритет" е да се избегне война между ядрени сили, която би имала "катастрофални последици", съобщи Франс прес.

"В тази трудна и бурна ситуация - резултат от безразсъдните и безсрамни действия, целящи да подкопаят нашата национална сигурност, основен приоритет е да се предотврати всякаква конфронтация между ядрени сили", се посочва в изявление на ведомството на фона на сериозното напрежение между Москва и Запада.

Русия призова всички други държави, които притежават ядрено оръжие, "да разрешат тази най-важна задача" като сложат край на своите "опасни опити да посягат на жизненоважните интереси на другите", пише БТА.

Според изявлението на външното министерство, ако западните страни, които помагат на Украйна, продължат да "стоят на прага на директен военен конфликт (с Москва) и да окуражават провокации с оръжия за масово унищожение", то това ще доведе до "катастрофални последици".

"Русия остава водена от своя принцип, че ядрена война, в която не може да има победител, е недопустима и никога не трябва да започва", подчертават от министерството.

Оттам напомнят за ядрената доктрина на Москва, която предвижда прибягването до ядрено оръжие "единствено за отбрана" в случай на атака срещу Русия с оръжия за масово унищожение или агресия с конвенционални оръжия, "заплашващи самото съществуване на страната".

Външното министерство потвърди ангажимента на страната, която заедно със САЩ, Китай, Великобритания и Франция прие обща декларация през януари. В нея ядрените държави потвърдиха споделената отговорност да се избегне ядрена война, информира Ройтерс.

Тези изявления се правят в момент, когато западните държави обвиняват Москва, че използва заплахата от ядрена война в опит да ги възпре от това да подкрепят Украйна, където Русия води военна офанзива от края на февруари, припомня АФП.

Руският президент Владимир Путин и други висши руски представители няколкратно са правили завоалирани изказвания за евентуално използване на ядрено оръжие.

В. "Ню Йорк Таймс" се позова на анонимни американски представители и съобщи днес, че руски военни ръководители наскоро са обсъждали възможността за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна, което е с по-малък заряд от стратегическото.

Путин не е взел участие в тези разговори и не е имало индикации за подготовка, уточняват анонимните източници. Вестникът все пак посочва, че тези обсъждания са засилили безпокойството на западните столици, които си задават въпроса дали заплахите на Кремъл могат да станат реалност.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • лалю

  02 Ное 2022 19:08ч.

  Турция разполага с достатъчно ядрено оръжие и това е действената сила, която гарантира отличните руско-турски отношения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JamesLiaky

  02 Ное 2022 20:04ч.

  In 1996, he successfully graduated from the Moscow Institute of Technology and Management. Then he worked as an economist in the Joint-Stock Financial Corporation “Sistema” (System), “Uniland”. We are primarily interested in the biography of Vladislav Soloviev as a famous political scientist and a historian. <a href=https://vladislavsolovievceo-97.webselfsite.net/>vladislav soloviev en+</a> Смотрите по ссылке - http://google.com.br/url?q=https://en.calameo.com/books/007216607acd009a283bd He became involved in political science since 2010, graduated the Government University of Management in absentia, Wrote analytical articles and reviews for many Russian and foreign publications (“Novaya gazeta” (New newspaper), “Svobodnaya misl” (Free thought), “Politicheskaya nauka” (Political science), “Rossiya v globalnoy politike” (Russia in global politics), “Polis” (The policy)), as well as online-platforms. Known for his vivid and insightful articles on the topic of the global crisis of public and political life, about which Vladislav Soloviev was writing since 2014. <a href=https://artistmarket.jp/main01/support02/?sid=4842814188814336>RUSSIAN POLITICAL SCIENTIST, HISTORIAN AND ECONOMIC EXPERTVLADISLAV SOLOVIEV</a> c9c8db8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, обаче главатарите на златния милиард са решили друго:

  02 Ное 2022 19:10ч.

  планетата е пренаселена от безполезна, смърдяща, проста, агресивна и вредна гмеж и трябва основно почистване. Раз и навсегда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вероятността за ядрена война е много висока

  02 Ное 2022 19:20ч.

  Не успяха да намалят населението с Ковид и ядрена война остава актуална.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основен приоритет беше да не се избиват руснаци помеждурси!

  02 Ное 2022 20:12ч.

  Как може изобщо Русия да победи в тая войнаy? Украинците я намразиха за вечни времена! И после? Отвратителните англосакси завладяват света? Ужас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Украинци" не съществуват в природата

  02 Ное 2022 20:24ч.

  Както няма такова нещо като "Украйна"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пинокио

  02 Ное 2022 22:48ч.

  Е сега руската наука открива и Украйна, и украинците. Става, бавно, трудно, с много пот и още повече кръв, но цената на познанието винаги е била висока! Мы за ценой не постоим, както е казвал Менделеев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и тези ще ми говорят за омраза

  02 Ное 2022 20:30ч.

  неприемлива омраза е всяко едно действие на евроатлантиците, на комисиите в парламента, които одобряват изпращане на оръжие; на борел и мърсула, които подстрекават войната; на американците, които призовават за убийството на руския президент и които плащат за преврат в Иран; от коя точно омраза се разграничава Скопие?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златка Голденбърг

  02 Ное 2022 20:44ч.

  Цинично е, но наистина тези, които управляват планетата Земя, имат нужда от ядрен холокост . Целта е депопулация до към 500 милиона човека. Официално вече го говорят висши държавни служители от двете страни - Руската империя и запада. Двете страни играят по свирката на управителите на планетата. Просто се запасете със пуканки за шоуто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изповядайте се и се причастете по-бърже,

  02 Ное 2022 21:06ч.

  че време не остана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сблъсък

  02 Ное 2022 22:37ч.

  Ядрени удари ще има. Въпроса е докъде ще се ограничат, най-вероятно само Европа, и европейската част на Русия. От сега подготвят населението - липса на електроенергия, бомбоубежища. Ситуацията е до такава степен ескалирала, че ме съмнява да се размине.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  02 Ное 2022 23:10ч.

  Има ли ядрен удар в Европа ще има и в Щатите, тоя път няма да има се размине, на Англия тоже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядрената война е абсурд ,каза Бай Рептил

  02 Ное 2022 22:44ч.

  Страшка, за да не спирате да се страхувате ! Населението наистина ще се редуцира, но по-бавно /ПЛАН 2030/ , а планетата трябва да остане чиста, зелена и екологична. За радост на влечугите и обслужващия ги персонал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че какво лошо има в това планетата да бъде населена само от чистички, спретнати, културни и интелигентни доктори на науките, стойностни артисти, писатели, лекари, философи и творци.

  02 Ное 2022 22:54ч.

  Няма нужда от вмирисаната, престъпна, нискочела, първосигнална, необразована, рапърско-чалгарска антропоморфна гмеж и нейните гета. Светът ще бъде звездно-пеперудено красив и приятен без нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кой ще им набавя/произвежда храната на тия стойностните?

  03 Ное 2022 12:13ч.

  Повечето от тях по рождение са с две леви ръце, що се отнася до набавяне на прехраната..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чистички и лъскави светодиодни роботчета с изкуствен интелект ще се трудят за производството

  03 Ное 2022 15:35ч.

  а не разни вмирисани нискочели и дрипави пролетарии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златка Голденбърг

  03 Ное 2022 0:30ч.

  Основен приоритет е да се очисти света от боклука от всякакъв вид. Проблемът е кой и по какви критерии ще определя кое/кой е боклук . Онези/странниците опитват да разделят човечеството по някакъв признак като по голямата част/боклука е за ликвидация. Стругацки намекват нещо подобно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ElCondor

  03 Ное 2022 2:05ч.

  Хм, Странниците. Убу,, ама де ги Прогресорите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филтражът ?

  03 Ное 2022 8:23ч.

  Жак Атали преди 15 години го описа в едно интервю. "Ще направим един псевдо-здравословен проблем, измислена болест. Интелигентните хора ще се усетят. Дебилите САМИ ще идват при нас да ги лекуваме и ваксинираме..." . Това вече стана факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щирлиц като какъв го класираме, като странник или като прогресор?

  03 Ное 2022 12:20ч.

  Що се отнася до боклука той е чисто човешко изобретение.. В Природата боклуци не съществуват.. Говната, разбирай отпадъка, на едни, са храна за други..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • любопитен

  03 Ное 2022 7:34ч.

  Къде е "Белгород"? Този въпрос не дава мира на краварите, яко ги тресе шубето. Една подводница може да изтрие ФАЩ от земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи