Мицкоски: Ако френското предложение включва българските искания, по-добре да не влизаме в ЕС

Мицкоски: Ако френското предложение включва българските искания, по-добре да не влизаме в ЕС

"Нокаут за македонската дипломация" нарече евентуалното предложение на френското председателство, ако то означава включването на българските искания в преговорната рамка, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за македонската телевизия Канал 5. Това съобщава кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.

"Това е класически нокаут. За мен още по-голям нокаут е лицемерна политика. Защото днес чувам, че докато Република Северна Македония, като страна кандидатка за членство в ЕС, е изнудвана, чух позиция, че Украйна заслужава статут на кандидатка за членство. През 1999 г. (Република Северна) Македония беше добър домакин на стотици хиляди натовски войски, на северната ни граница се водеше война и тогава никой не ни каза, че можем да станем членове на НАТО. (Република Северна) Македония имаше вътрешен конфликт, тогава отново никой не ни каза, че от утре ставаме кандидат-членка за ЕС, а чакахме до 2005 година, а през 2008 г. отново бяхме изнудвани и трябваше  да сменим името си.  Работихме, за да постигнем този статут на кандидат за членство в ЕС", каза Мицкоски.

Той повтори тезата си, че българските искания означават „българизация на Северна Македония или страната никога няма да стане част от ЕС”. По думите му, ако предложението е такова, той не би искал страната да се присъединява към ЕС. „Какво прави дипломацията? Ако не знаят какво точно е предложението, какво правят? Казват, че ако двустранен проблем влезе в преговорната рамка това щяло да бъде прецедент, а как Украйна ще бъде кандидат за ЕС, като е във война?”, попита Мицкоски и добави, че съжалява за това, което се случва в Украйна, но съжалява и за това,  което става в Република Северна Македония: „22 години ни водят за носа.” 

Мицкоски посочи, че няма комуникация с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, но уточни, че искането за гаранции, че България няма да има повече искания, ако българите бъдат вписани в Конституцията е нещо, което той е казал две седмици преди Пендаровски.

Председателят на опозиционната партия отново отправи призив на организирания от партията протест в събота с искане за предсрочни избори в страната. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • гут моргин!

    17 Юни 2022 8:53ч.

    През 1999 г. (Република Северна) Македония беше добър домакин на стотици хиляди натовски войски, на северната ни граница се водеше война

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Teodora

    17 Юни 2022 8:55ч.

    Ами, не влизайте. Чао!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РСМ на кръстопът

    17 Юни 2022 10:32ч.

    Понеже ЕС вече е превърната в ЛГБТИ+++ и във военна кочина, само убийци на собствените си народи, като юдей Зеленски и българският харвардец Киро Петков, са на почит в Брюксел. В РСМ да гледат как хвърчат цените в поробена от русофобския ЕС България и да си правят сметката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На яве и на тъмно Македония не иска в ес

    17 Юни 2022 9:15ч.

    Май взеха да си казват истината. Македония не иска да влиза в ес само будалка хората. Крият се зад нашия гръб, ние да ги пазим да не вземат да ги набутат. Това е положението. Все някога истината излиза наяве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Юни 2022 9:30ч.

    Натискат ги да влизат. Явно са много напред в нечии сметки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един ден скоро скоро

    17 Юни 2022 9:37ч.

    македонците ще ни целуват ръка, задето ги спряхме за ес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    17 Юни 2022 9:49ч.

    В ЕС няма да влезете, но поне една голяма част от вас ще влезе в Албания и така ще приключи злощастния антибългарски експеримент наречен македонизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошко Прошков

    17 Юни 2022 11:20ч.

    Като не щете българизация, успешно приключване на албанизацията. Защото със сигурност македонизацията вехне като китка БЕЗ КОРЕНИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • """""

    17 Юни 2022 12:53ч.

    ако не влязат не е беда, бедата е в разсъжденията им, по добре било да не влизат отколкото да бъдат българизирани, че те отдавна са сърбизирани, еничари, одите въртите масури на сърбите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи