"Медиапул": Старият шеф на КЕВР Иван Иванов следва да се върне на поста от вторник

"Медиапул": Старият шеф на КЕВР Иван Иванов следва да се върне на поста от вторник

Партиите все още нямат яснота как ключовият регулатор ще продължи да работи

Старият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов следва да се върне още във вторник и да заема поста до избора на нов легитимен председател на комисията, установи проверка на Mediapool на базата на разговори с експерти.

Казусът с енергийния регулатор дообърка и без това обърканата политическа ситуация. На 21 юли Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Станислав Тодоров за председател на КЕВР. 

КС обаче не каза какво да се прави оттук нататък, а политиците в парламента изпаднаха в ступор.

При липса на изрично решение на Народното събрание за освобождаването на Иван Иванов и на законно избран приемник за поста, се влиза в същото заварено положение като при казуса с шефката на съдебния инспекторат Теодора Точкова, разясниха източници на Mediapool от Конституционния съд. Точкова заема поста повече от две години след изтичането на мандата ѝ, защото парламентът не е изпълнил задължението си да избере нов главен съдебен инспектор.

Какви са вариантите за работа на КЕВР?

Решението на КС, с което практически се отменя изборът на Станислав Тодоров за шеф на енергийния регулатор, влиза в сила на 26 юли, вторник. Тъй като става дума за решение на парламента, а не на закон, то се счита за невалидно от момента на издаването му и следва, че Тодоров никога не е бил валидно назначаван за шеф на КЕВР. Причината за това е във възприетото преди две години от самия КС ново тълкуване, според което обявените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на влизането им в сила.

В решение на КС № 3 от 2020 година бе записано, че "решения на Народното събрание и укази на президента – които са обявени за противоконституционни, са невалидни от момента на приемането или издаването им". Така излиза, че избор на Станислав Тодоров не е имало.

В Закона за енергетиката пък е записано: "Членовете на комисията продължават да изпълняват функциите си и след изтичането на мандата им до встъпване в длъжност на новите членове".

Именно поради тази комбинацията закови норми и решения на КС, връщането на Иван Иванов е възможно решение на проблема.

Експерти коментираха пред Mediapool, че няма юридическа пречка КЕВР да работи и само с четиримата останали членове без председател, защото този състав би имал кворум. Тогава обаче може да се стигне до ситуация на паритет при гласуванията и комисията да не може да взема решения.

Експертите смятат, че е възможен и друг вариант. Ако Народното събрание няма време да проведе нова процедура за избор на председател, депутатите могат да приемат бърза промяна в закона, с която да уредят кой точно да изпълнява функциите на председател на КЕВР до провеждане на избор.

Иван Иванов: Дано законът не ме задължи да се върна

Самият Иванов неколкократно заяви, че се надява законът да не го задължи да се върне начело на комисията.

"Ако ме питате, аз нямам желание да се върна. Само ако законът ме задължава да се върна поради неизбран председател, съгласно решението на Конституционния съд, само тогава бих могъл да се върна, но считам, че те трябва да намерят друго решение, което да е трайно с бърз избор на нов председател на КЕВР", каза той пред БТА в петък.

Към онзи момент БСП, която държи последния мандат за съставяне на кабинет, реши да удължи срока на изпълнението му до средата на август и така да спечели време на парламента да избере нов шеф на КЕВР. Малко по-късно обаче изтече записът от срещата на парламентарната група на "Демократична България" и казаното от лидера ѝ Христо Иванов вбеси лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който изтегли от партията си от преговорите за правителство. Така Трифонов за пореден път отвори врата към нови избори, но пък Конституцията дава вратичка на БСП да задържи мандата колкото иска – тоест, все пак има шанс парламентът да продължи да работи, за да избере нов легитимен шеф на КЕВР.

В понеделник Иванов отново заяви (този път пред "24 часа"), че се надява да не му се налага да се връща начело на КЕВР, но добави: "Допускам, че могат да ме сложат и аз няколко месеца да чакам, докато се види какво е новото мнозинство. Което означава, че аз съм задължен по закона, не по мой избор, да се върна и да изчакам завършването на процедурата за избор на нов, да му стисна ръката и да си тръгна".

Какви са нагласите в парламента?

Засега в парламента няма единно решение какво да се прави - дали спешно да се промени законът, дали да се бави мандатът до завършване на процедура за избор на нов председател или просто да се приеме фактът, че Иван Иванов се връща в КЕВР.

Още след произнасянето на КС, Тома Биков от ГЕРБ коментира в петък: "Нали имаме предишен председател? Който практически, според решението на КС реално не е излизал от правомощията си, след като не е бил избран нов. Няма нужда да държат мандата. Просто да спазят Конституцията. Г-н Иван Иванов не е напускал поста си, това ни каза КС".

Ива Митева от ИТН пък припомни пред БНР именно решение 3 на КС от 2020 г.:

"То казва, че решенията на НС, когато бъдат обявени за противоконституционни, са валидни от постановяването им. Тоест това решение на КС казва, че все едно избор за председател на КЕВР не се е състоял. Тоест на практика старият председател (Иван Иванов- бел. ред) трябва да продължи да си изпълнява правомощията".

Според нея, ако се върви към процедура по избор на нов председател, то това трябва да е със съгласието на всички парламентарни групи.

"Продължаваме промяната" и ДБ искат нова процедура

Депутати от "Продължаваме промяната" коментираха пред Mediapool, че за партията най-работещият вариант е нова процедура, чрез която НС да избере нов председател на енергийния регулатор.

"Ако процедурата за избор на нов председател на КЕВР бъде стартирана тази седмица, в срок до 3 седмици тя може да бъде приключена, т.е. някъде до 12 август. Всичко зависи какво решение по отношение на връщането на мандата ще вземе БСП", заявиха представители на ПП в понеделник пред Mediapool.

Сред мотивите партията да иска нова процедура е, че Иван Иванов е с изтекъл мандат и връщането му хипотетично може да породи нови юридически спорове. Източниците на Mediapool от Конституционния съд обаче са на друго мнение – юридически проблем с връщането на Иванов няма.

Подобно на ПП, изглежда и от ДБ засега по-скоро гледат към възможността за избор на нов председател.

"Имаме две задачи - съставянето на правителство и решаване на проблема с КЕВР, които изискват повече време. Това е разумният подход, ако някой иска да носи отговорност за страната, не просто да мисли за собственото си его", каза по повод създалата се ситуация съпредседателят на ДБ Христо Иванов преди ден пред БНР.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също е на мнение, че трябва да се избере нов шеф на КЕВР – именно затова тя предложи задържането на мандата още три седмици.

Проблемът е обаче, че след оттеглянето на ИТН, преговорите за правителство вече стават безпредметни. Връченият от президента мандат е за съставяне на правителство, каквото очевидно няма да има.

Към момента БСП възнамерява да задържи мандата поне до петък, но ако реши го върне неизпълнен веднага след този срок – няма да има време за нова процедура за избор на шеф на КЕВР.

От ДПС се очаква да решат каква точно е позицията им по въпроса с КЕВР.

Източници на Mediapool от ПП, БСП и ДБ коментираха в понеделник, че в крайна сметка връщането на Иван Иванов може да се окаже единственият логичен изход.


Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

 • "Конституцията дава вратичка на БСП да задържи мандата колкото иска"

  25 Юли 2022 16:32ч.

  Иска ви се, мисирки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що не вземеш да я прочетеш все пак

  25 Юли 2022 16:55ч.

  тази Конституция? То там си пише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво пише за вратичката?

  25 Юли 2022 19:35ч.

  А и да пише за вратичка, не виждам как ще се проврат през нея габаритите на Асената, Бойкикев, Корнелата... и то едновременно?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вяра

  25 Юли 2022 17:03ч.

  Старият шеф Иванов е на 77 години.Няма такава държава наистина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  25 Юли 2022 18:19ч.

  Що бе, той е младеж от ДСБ и храни тежко семейство, а с една пенсийка накъде? Друго си е дъжавна хранилка.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ятак

  25 Юли 2022 18:18ч.

  Медиапул да лапа пула. Те стават само за краварски подлоги. Нека съчиняват истории как украйна превзема Москва. КЕВР има кой да го оправя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бернадет Алтъпармакова

  25 Юли 2022 19:29ч.

  Йе@ем ти избора, ако той се свежда до парвеню-кариерист, избран незаконно, и изкопаем хухавелник крипто-седераст!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи