"Медиана": ГЕРБ води пред "Промяната" с 10%, второто ѝ място не е сигурно

"Медиана": ГЕРБ води пред "Промяната" с 10%, второто ѝ място не е сигурно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Има голяма вероятност в следващия парламент да има вече 8 партии – всички, които бяха досега плюс „Български възход“. ГЕРБ определено доминира като води с близо 10% пред „Продължаваме Промяната“. Това показват данните от актуално проучване на агенция „Медиана”.

Допитването е проведено в периода – 16-22 септември 2022 г. с 1008 човека чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана” и е реализирано със собствени средства. То не взима под внимание вота в чужбина.

Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен.

Засега, „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии - БСП, ДПС и „Възраждане“.

„Демократична България“ и „Български Възход“  са стабилно над 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. Въпреки, че при „Има такъв народ“ продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента.

Данните и от това изследване дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2  - 2.3 милиона избиратели (около 35% от избирателите по списък).

Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни „изненади“ – доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение, смятат от „Медиана”. Като цяло, ниската избирателна активност ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели).

Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще (12% от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия).

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще. Само за три седмици броят на хората смятащи, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с  9%.

 

 

Коментари

 • електорат

  24 Sep 2022 10:50ч.

  Така ли последно са програмирали машините за гласуване. Колко са добри, информират ни, да не се изненадваме, колко обичаме Герб и Български възход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  24 Sep 2022 13:32ч.

  Вероятността Медиана, (Галъп, Бъчварова и т.н. миризливи лайна) да познае, граничи със сумата от акъла на Кирчо, Кокорчо, Тиквата и Радев. Безкрайно нищожна е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Sep 2022 10:53ч.

  Абе тез у ред ли са? Стефан Янев и Корнела по-долюбвани от Костадинов?! Амен амен, колкото Баце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредните социологически

  24 Sep 2022 10:56ч.

  Шменти Капели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  24 Sep 2022 11:33ч.

  Изборната активност + пророкуваният процент за геппс дават точно 600 х. гласа. Това е по-скоро теор. максимум. В последните няколко избора партията се въртеше около тези числа, което отговяра най-вероятно на членове, с добавка и на разни други храненици и техни семейства с гравитиращи. Може да има разни странни откачалки, които по непонятни причини харесват БХ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  24 Sep 2022 11:38ч.

  Няма никакво друго човешко обяснение за подобен резултат. Геппс ще участва при максимална мобилизация на твърдото ядро, а всички други ще бъдат в максимална степен изоставени от кохорти привърженици. Животът не работи така! Г-н Колев някога беше червен, после стана просто отзивчив - така работи животът. Пък медиана от години е с 2 служители, единият е той, как се справиха?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  24 Sep 2022 11:47ч.

  Сборът на всички изрично посочени е 98 %. Много е! Подозрително много. За да му излезе сметкана, Колев е пришил няколко процента от гласували за "други" към геппс. Като си поиграе човек с числата и при съобразяване на потенциалните команди, които с висока степен на вероятност ще бъдат подадени откъм козяк, атлантическата буря ще ни е в кърпа вързана :(((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фашистки фронт (ОФФФ)

  24 Sep 2022 12:10ч.

  Варианта орел, рак и щука повече не върви, щото би имало хунта на Радев. Значи - експертно правителство с широка подкрепа от всички желаещи в НС, надпартийно. Естественно, с чифте евроатлантическа ориентация и ценности на голия им тумбак. Да не споменавам други поизцапани телестни части.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • полицайката Симона

  24 Sep 2022 12:14ч.

  Държавна сигурност ще държи волана, което обаче хич не на топли. Както каза проф. Вълчев - ние се намираме в една много голяма безизходица. Що бе, изхода за оня свят е открит! Достатъчно широк да минат всички!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕРСЕМА тъ убива

  24 Sep 2022 16:45ч.

  Колективната и агресивна акция на ИЗЧЕГЪРТВАНЕ явно се провали.Затова не се чудете и не плюнчете калема за да проверявате сметките на Кольо.Панимайшш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  24 Sep 2022 21:05ч.

  У тези 35% гласуващи има някаква много тежка сексуална перверзия. Дали е садомазохизъм, фетишизъм, ексхибиционизъм или просто дебилизъм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От къде накъде

  24 Sep 2022 23:21ч.

  Възраждане е посочена с жълт цвят, а ПП със зелен. Би следвало да е обратно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen.Gurko

  25 Sep 2022 11:34ч.

  Тези хора доопропастяват остатъците от порядъчна социологи че са коректност.Дали е без пари срещу това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи