"Лукойл" опроверга Асен Василев: Рафинерията в България не е доставяла дизел за Украйна

"Лукойл" опроверга Асен Василев: Рафинерията в България не е доставяла дизел за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Лукойл" няма и не е имала договори за доставка на гориво за Украйна от рафинерията в България. Българските власти не са кандидатствали за доставки за Украйна, продуктите на рафинерията на компанията в Бургас се продават на едро и дребно на вътрешния пазар само за български купувачи. "Лукойл" води диалог с държавните органи на България само по въпроси, свързани с регулирането на бизнеса, политически теми не са обсъждани. Това коментираха от компанията в отговор на публикацията в германското издание "Ди Велт".

Припомняме, че позовавайки се на бившия министър на финансите Асен Василев, вестникът писа, че България тайно е доставяла на Украйна дизелово гориво след началото на специална военна операция на Русия. Дизелът, както беше съобщено, се произвежда в Бургаския нефтохимически комбинат, който по това време беше собственост и се управляваше от „Лукойл“.

"Компанията по-рано е заявявала, че предприятията от групата „Лукойл“ нямат и не са имали договори за доставка на гориво на територията на Украйна. Никой от представителите на българските власти никога не се е обръщал към ръководството на нашите предприятия със заявки за доставки в Украйна. Продукция на рафинерията на Лукойл " в Бургас се продава на едро и дребно на вътрешния пазар изключително за български купувачи", се казва в съобщението на „Лукойл“, цитирано от РИА Новости.

"Лукойл" посочва, че продуктите на бургаската рафинерия се продават на едро и дребно на вътрешния пазар изключително на български клиенти, като броят на малките клиенти на едро е около 500. Делът на "Лукойл" на българския пазар на дизелово гориво е около 95%, като обемите на продажбите на компанията в страната през 2022 г. ще бъдат значително по-ниски от потреблението.

Източник: ТАСС, marica.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • teridan

  18 Яну 2023 18:07ч.

  В централните новини преди две или три седмици говореха за изключението за България от петролното ембарго и дали е възможно продуктите, произведени от руските доставки да бъдат изнасяни за ЕС. Тогава шефа на Лукойл каза "и бездруго целия ни излишък се изнася за Украйна, нямаме нужда да изнасяме за ЕС". А сега говори друго...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  18 Яну 2023 18:28ч.

  И за петрола и петролните продукти, номерът е същият както с оръжията. Заслужавяме си първенството на амбразурата на Сво.Е какво, ще воюваме ли, или ще продължаваме храбро по евроатлантически да се лигавим, щото на едро не ни стиска?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • износът

  18 Яну 2023 18:32ч.

  Шефът на "Лукойл" отрича, но преди време един от психодесните - Красен Станчев, известен защитник на пазарната икономика, заяви по една от телевизиите, че одобрява дерогацията за руския нефт, защото шефът "Лукойл" се е обявил срещу СВО и ударно се изнася гориво за Украйна. Явно, че схемата е била като за оръжията, чрез български фирми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  18 Яну 2023 18:36ч.

  Все съм си мислил, че г-н Бойко Борисов, няма кой да го надмине в лъжите- професионалист. Нооооооооо, този човек г-н Асен Василев и ортака му Кирил Петков, сложиха г-н Борисов в задният си джоб. Като за предпоследният и последния си мисля, че мястото им е при бай Ставри в добрия случай или в Карлуково в лошия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  18 Яну 2023 18:36ч.

  Туке едни корабчета плуват ли, плуват... към Украйна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  18 Яну 2023 18:39ч.

  Схемата: Зареждаш литър дизел, плащаш лев дан на държавата, лев за горивото и лев "дарение" за още един литър за укрите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светнат

  18 Яну 2023 19:08ч.

  Естествено, че лъже дебелия амбреаж. Жоро Инсата направи пачка от износа. Автоцистерните в Раковски правеха колона от 5 км.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо

  18 Яну 2023 19:13ч.

  Анджък

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • алабализми

  18 Яну 2023 19:12ч.

  Ех то Лукойл да не е единствената рафинерия в България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  18 Яну 2023 19:12ч.

  Разбира се, че сме помагали на Украйна. Затова путинските подлоги Слави и Радев получиха нареждане да свалят правителството

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опааа

  18 Яну 2023 19:34ч.

  идиот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я, зипчо, възкръснал...!

  18 Яну 2023 20:16ч.

  Обаче акъл йок! Козяк, козяк, незачет! И днес опорките много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго? Та, зипчо, мамин-сладък, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я, зипчо, възкръснал...!

  18 Яну 2023 20:37ч.

  Това е зипчо ментето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не е Зипчо

  18 Яну 2023 20:41ч.

  а една Шунда, дето му открадна ника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vld

  18 Яну 2023 19:36ч.

  Нещо системата започна да се пропуква и започна да чува това и онова. Започна се с половин уста да се говори за отдавнашни доставки на боеприпаси и оръжие сега и петролни продукти! Ама то били ЧАСТНИ купувачи и не били баш за Усрайна! Много по-интересно ще е някой да разбере и напише или каже КОИ са тези частни купувачи. Лова бас, че всичките ги познаваме все от сой хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще ги изчезваме ли и тъдява?

  18 Яну 2023 19:51ч.

  Нашите политпроститутки започнаха плахо да се озъртат дали ще ги отмине вятъра - тази кампания е форма на снишаване. Разбира се, че текат преговори между шефовете на външните разведки на пиндосите и Русия в Станбул града и не се знае какво точно ще се реши, но след Соледар и предстоящото в Бахмут, може да се наложи да започнат да падат хеликоптери с важни персони (разбирай престъпници) и тука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИВАН ДЕМЕНТЬЕВ

  18 Яну 2023 20:35ч.

  ПОЛНЫЙ БАК ДЛЯ "ХАЙМАРСА": УКРАИНА ИСПОЛЬЗУЕТ БОЛГАРСКОЕ ТОПЛИВО "ЛУКОЙЛА"? В благородном семействе нефтяников разгорается нешуточный скандал. Россия – главный производитель топлива в Европе, Украина – один из главных потребителей. Эксперты уже давно задаются вопросом, не русское ли топливо плещется в баках украинской техники, а сейчас немецкие журналисты, кажется, слили схему. И она выглядит предельно некрасиво. Анатомия "болгарского дизеля" https://tsargrad.tv/articles/polnyj-bak-dlja-hajmarsa-ukraina-ispolzuet-bolgarskoe-toplivo-lukojla_706444

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Криптолъжци

  18 Яну 2023 22:04ч.

  Тия лъжат през глава, даже не се стараят да синхронизират лъжите си. Всеки тук е индивидуален лъжец, няма отборна лъжа. Всеки гледа да е едни гърди пред другия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Яну 2023 22:14ч.

  Ще се оправдават колкото могат. Защото иначе в Русия ще им затворят кранчето. Мислете тогава колко ще е бензина и дизела. Дано успеят да докажат че не са продавали на Украйна. За да ни е добре и на нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • luk

  18 Яну 2023 22:34ч.

  Официално продажбите са били за Молдова !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  18 Яну 2023 23:03ч.

  официално "лукойл" изнася известна част от горивото, което произвежда, на изток, заради по-ниските стандарти, на които трябва да отговаря. и това е от доста време. ако не го изнасят на изток, учительницата с готовност ще го ползва за да отоплява столичаните вповече, това е алтернативата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  18 Яну 2023 22:56ч.

  все ми се струва, че точно в конкретния случай някой не е угодил нещо на чорбаджиите и сега наказват територията. възможно е и да е опит за настройване на мецан срещу народеца ни, какво ли не... но усещането е, че това е театро. много синхронизирано се пръкнаха едни "новини" тук и там, много едновременно едни "отговорни другари", пак тук и там, си отвориха устенцата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  19 Яну 2023 6:03ч.

  Това, че Лукойл е нямал договори за доставка в Украйна нищо не значи. То и оръжейните фирми пряко не са доставяли за там, но фактологията сочи едни над 5млрд лв "износ" за съседни на Украйна страни, чиято армия няма на въоръжение подобни съветски оръжия и боеприпаси. Лукойл да обяви колко дизел е доставил в порт Русе, откъдето обичайно се обработва износ посока Рени. По-важното е дали този вид скрит износ не е завишавал изкуствено цените на дизела в страната ни, като по този начин се е товарила цялата верига стоки, зависещи от товарен транспорт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Василев/Пинокио

  19 Яну 2023 11:11ч.

  А носът ми расте ли, расте...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • любовта е сляпа...

  19 Яну 2023 15:16ч.

  Те ни лъжат нон стоп, но ние пак си ги обичкаме! Кои сме ние ли? Ами Радев, Гешев, Нинова, Боко, Мусафата, както и заинтересованите Ристю и Танас, целия ЕС, Путин, и разбира се цяла Украйна! Да не забравим и целия благодарен български народ! И бай Ставри, и той ги обича!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамут

  19 Яну 2023 15:51ч.

  може алаверата да върви и през държавния резерв, те затова и закриха държавната петролна компания ,щото при пердаването на складовете щеше да лъсне, че баките са празни. Другото през български търговци ,инса ойл, сакса ойл и други подобни парите са идвали от САЩ. Паради тази причина и дцената на туджата се вдигна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи