„ЛЕВИЦАТА!“ ще инициира функционален и структурен анализ на системата на МВР

„ЛЕВИЦАТА!“ ще инициира функционален и структурен анализ на системата на МВР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На среща с представители на синдикалната организация на МВР Румен Петков и Татяна Дончева поеха ангажимент „ЛЕВИЦАТА!“ да инициира функционален и структурен анализ за системата на вътрешното министерство. В рамките на срещата бе постигната общата оценка, че МВР в този му вид не е това, което е нужно на гражданите, на държавата и на служителите. 

„Целта на този анализ е да се дадат отговори на въпросите какъв персонал, с каква квалификация и на какви позиции трябва да бъде изграден, за да може МВр да осъществява по-ефикасно своето предназначение“, коментира Татяна Дончева.

Основавайки се на анализ на състоянието на силовото ведомство към настоящия момент Румен Петков посочи, че общо за МВР недокомплектът (незаети бройки) е близо 10%, а за СДВР този недокомплект е 20%. 

„Това, за съжаление, не гарантира, че функционалният състав е ефективен за отзоваване на местопрестъпление. 90 закона задължават МВР да оказва съдействие на различни звена (например, напоителни системи, язовири, Министерство на енергетиката…). Ако погледнем ЗМВР и Закона за митниците, има много сериозно припокриване на правомощия, вкл., служителите на митниците имат много по-голяма свобода при ползването на оръжие.

Една от целите на анализа е да бъдат изчистени необоснованите законови задължения на вътрешното министерство и да се предприемат стъпки за гарантиране на състава. За последните 12 години 28% от изпълнителския и патрулно-постови състав е съкратен от системата, което дава ясен знак за липсата на политическа воля за защита на гражданите и тяхната собственост. Нужен е не само консенсус, но и решителни действия", посочи Петков.

Той припомни, че за 10 години са съкратени 2 000 служители на Гранична полиция, а днес въпросът за охрана на границата е по актуален от всякога. „В този смисъл, всички, които са се упражнявали в реформи през годините на гърба на МВР, което означава на гърба на гражданите и тяхното имущество, просто трябва да замълчат“, коментира още Петков и добави, че в съревнованието за погром върху МВР резултатът е фотофиниш за ГЕРБ и ПП с ДБ. 

„Тези хора очевидно не достигат, защото оградата може да бъде преграда за животни, но не и на хора. Има остра нужда от допълнително оборудване с наблюдателна техника и от свързване на постовете за физическо наблюдение с локализирането на достатъчно късо разстояние на физически сили, които биха могли сравнително бързо да пристигнат на мястото и да пресекат преодоляването на загражденията. Кадровият проблем е особено остър. Проблем има с новоназначените, което се вижда от публичните скандали с кадри на МВР, очевидно неподходящи за работа в системата“, коментира Татяна Дончева. 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи