Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

За 2023 г. с плащанията, които предстоят през декември, земеделските стопани в България ще получат малко над 3 млрд. лева обща сума - за всички, за всичко. Това заяви пред БНР министърът на земеделието Кирил Вътев и подчерта, че концентрацията върху субсидиите, отклонява вниманието от пазара.

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е висока производителност, за да сме конкурентни на пазара", подчерта той.

Той определи като голяма грешка на протестиращите фермери това, че "те не разглеждат какво са получили като сума за годината, а разглеждат всяка ставка сама за себе си и тя им изглежда малка".

Министър Вътев представи данни, според които броят на земеделските стопани в животновъдството, които са подпомогнати, в страната е удвоен:

"Освен това и броят на закланите животни за 2022-ра е по-голям от броя на закланите през 2023 година".

По думите му "основната претенция" на протестиращите животновъди е да се наруши европейският регламент за "помощта по Украйна" (компенсации заради войната в Украйна - б.р.), по който има рамка:

"Тази рамка означава еднократна помощ до 250 хил. евро, със ставки на глава и на стопанство. За разлика от Европа, в България имаме огромни стопанства - като хектари. Там обикновено са малки и са кооперирани, затова у нас трудно става кооперирането, защото са големи. Една част от тях - да ги закръглим на 90 - още през 2022-ра година са достигнали тавана от 250 хил. евро, допустим като държавна помощ. Това не са европейски пари, това са пари от държавния бюджет на България. Недоволни са, че за 2023-та година не са получили нищо, но те са ги получили веднага - още в самото начало". 

Кирил Вътев заяви категорично, че продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има.

"Получих запитване по имейл от заместник-министъра на финансите Георги Клисурски. Запитването беше какво бои се случило, ако се продаде земя от Държавния поземлен фонд на еди-каква си стойност. Ние сметнахме, че при цените, на  които би могла да се продаде тази земя, прави 700 хил. декара. Тези 700 хил. дка от години насам се отдават чрез търг под аренда и носят годишно 90 млн. лева на Министерството на земеделието. Ако тази земя се продаде, за по-малко от 4 години сумата 340 млн. лева ще е по-малка от полученото от аренда, т.е. не е рентабилно и не е изгодно да бъде продадена. Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя. Емоционалната, чисто политическата обосновка - не мисля, че ще срещнете министър на земеделието, който ще се съгласи да се продава земя от Държавния поземлен фонд", обясни земеделският министър. 

Министърът обясни, че сумата от 340 млн. лева за 2025 г., която съвпада със стойността на земята, е в графа "Други приходи", а такива приходи могат да се направят от много неща - примерно от въвеждащия се сега патентен данък за диворастящи гъби и трюфели:

"Смятам, че от това ще се събере солидна сума. Ще се възобнови и дезинфекцията на "Капитан Андреево". Има откъде да се събират други приходи и то не за сметка на земеделските стопани, а чрез въвеждане на регулация", посочи още той.

Интервюто на Явор Стаматов с Кирил Вътев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да гледате във видеото. 

 

Коментари

 • жорката

  03 Дек 2023 11:56ч.

  Министърът обясни, че сумата от 340 млн. лева за 2025 г., която съвпада със стойността на земята, е в графа "Други приходи", а такива приходи могат да се направят от много неща... ----- Да, вярваме, че това е чисто случайно съвпадение на две числа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  03 Дек 2023 18:57ч.

  Та окоооокореният крадец още не е изготвил бюджета за 0224 година, а тръгнал да прави такъв и за 2025 година. Този борец за какви съвпадения приказва и водещият баш журналист на БНР Явор не го пита и 2025 година ли ще бъдат на власт, та паралелно с бюджета за 2024 готвят такъв и за 2025?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  03 Дек 2023 11:57ч.

  Като чета другата ви статия за Украйна и Сорос, излиза, че не е нужно да си продаваме земята, достатъчно е като Зеленски да я отдадем на концесия и така и овцата спасена от продажба и Вълчо сит! Не виждам особени разлики в мисловните матрици на нашите "топ" политици и Зеленски, така че сме в очакване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предлагам

  03 Дек 2023 12:33ч.

  в Народното събрание да се приеме закон, забраняващ на правителствата да продават държавна земя! Земята е черно злато! Опозицията да се активизира по въпроса, крайно време е, дано не е късно, иначе ще станем като в Украйна, държава за погребване на чужди отрови за измиране на населението и!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И никаква концесия!

  03 Дек 2023 12:39ч.

  Тя е равносилна на продаването, защото няма да се знае, какво си заравят в земята, семена или отрови! Зе,ята ни е свещена и трябва да остане така, за да я има България! Който се отрича от страната си и има други намерения, само той иска да продава земя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яйца от Украйна заливат България след като 3 български птицеферми бяха "изгорени" с близо 1 милиони кокошки!

  03 Дек 2023 13:05ч.

  На една от птицефермите "българските" началници от бабх казали че не е сигурно че е има птичи грип за да ... не им платят обезщетение и никога повече да не възобновят птичарството. ОСТАВКА на безродните КОРУМПИРАНИ антибългари на всички нива в нещастната държавна администрация, която загробва всичко и птици, животни, народ и държава Български! Оставка и на ЛЪЖЕЦА временно на поста министър на земеделието = българската храна! Позор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Дек 2023 13:12ч.

  Глупак мазен... всички ще увиснете на въжето - никой няма да се измъкне жив! Стой и гледай, този път няма да се размине на никого!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-вероятно вече е продадена

  03 Дек 2023 13:42ч.

  Големите финансови организации не купуват директно земя. Земята я купуват българи, които регистрират корпорации в чужбина. След това западните фирми купуват активите или акциите на тези “български” корпорации. Схемата е същата както за всяка фирма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Личен подпис под важни завления

  03 Дек 2023 14:54ч.

  Не се ли спазят, отиваш в затвора. Какви са тия приказки на параза, тука има тука нема!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойкот на "Тандем" и оставка!

  03 Дек 2023 16:28ч.

  Колко милиарда печалба трябва да имат търсачите на трюфели и гъбарите, за да платят 340 000 000 лева данък? Тоя месар чува ли се какви глупости говори? По-прост е дори от Киро и Тиквата взети заедно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приказки от кренвиршния храст

  03 Дек 2023 16:57ч.

  Бедний, бедний Вътев, и теб ли те хванаха да мажеш след лъгането. Ако ония "други приходи" бяха от патентния данък за гъбари и билкари, нямаше да са в графа "други приходи", а щяха да са си в графа "патентен данък".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи