Каракачанов: Изпращане на боеприпаси от наша страна в Украйна е пряка намеса в конфликта

Каракачанов: Изпращане на боеприпаси от наша страна в Украйна е пряка намеса в конфликта

Снимка: Ани Петрова, БНР

Може би сценарият на руското командване не се осъществява. Първоначално всички анализатори говореха за блицкриг - унищожаване на военната инфраструктура и на въоръжението. Около 30 самолета на украинската авиация са поразени още на земята. Руските военни унищожиха много ракетни комплекси, бази за горива, складове с муниции. Но частта за бързо развитие на военните действия не се осъществява. Военната групировка на украинците при границата между Донбас и Луганск все още е на място и задържа настъплението напред". 

Това коментира пред БНР Красимир Каракачанов, министър на отбраната в периода 2017 - 2021 година. 

По думите му "е ясно как ще завърши войната": 

"Военната победа ще е на руска страна. Въпросът е на цената на какво. Не съм оптимист, че руснаците и украинците ще намерят решението. В посоката към търсене на мирното решение трябва да се намесят силите от Европейския съюз. Държавите в Европа ще бъдат огромните потърпевши след украинците. ЕС трябва да излезе от ролята си на изпълнител на резолюциите на НАТО или на решенията на Щатите и да има собствена инициатива. Спокойно лидерите могат да предложат прекратяване на военните действия и преговори, които да се проведат в неутрална страна". 

В предаването "12+3" Каракачанов допълни, че и двете страни се "опитват да насадят в Европа страха от ядрена катастрофа". 

"Реално е това да се случи, без значение кой ще е виновен след това - руснаци или украинци". 

Според бившия военен министър изпращане на боеприпаси от наша страна е пряка намеса в конфликта: 

"Не случайно Полша, която имат две ескадрили, не изпраща боеприпаси. Призивът на Володимир Зеленски за затваряне на въздушното пространство, което НАТО да гарантира, означава Трета световна война". 

Каракачанов е категоричен, че при дипломатическите преговори трябва да бъде зачетен суверенитетът на украинската държава, "защото в тази част на Европа при толкова много конфликти, натрупвани над 100 години, едно териториално осакатяване на Украйна, би заложило бомба в бъдеще". 

"От друга страна Русия трябва да получи гаранции, че на територията на Украйна няма да бъдат разполагани ядрени оръжия, чужди войскови сили. Статут на Украйна като този на Австрия, на Финландия, като страна, която не участва във военното блоково преразпределение. Това би била нормална основа за търсене на компромис". 

Той изрази мнение, че "трябва да спрем да гледаме филми за Джеймс Бонд, който знае всичко и предотвратява конфликти с една писалка и хубава секретарка, нещата в живия живот са различни": 

"Непосредствена опасност за националната сигурност на България ще има, ако конфликтът продължи, има сценарии той да продължи още месеци, не дни... Войната не е това, което виждаме по телевизията, дойдоха в България достатъчно бежанци, нека ги чуем какво казват. Войната не е нещо, с което можем да си играем".

 

 

Коментари

 • ввв

  07 Март 2022 14:32ч.

  Шкембака е аут заради наглото подчинение струващо ни милиарди за хартиени самолети. Ама дава акъли сега европа да не сме били слушали САЩ. Ми кое от двете?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • що пък да не се месим в конфликта????

  07 Март 2022 14:40ч.

  Шкембака много добре знае как България доставяше оръжия на джихадисти, включително докато партията му беше в управлението. Знае и кой печелеше от това. Международното право не ги интересува, проблема е, че тоя път ще ядем шамарите. Всеки бандит знае, че закона се нарушава само, ако можеш да избегнеш наказанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Udfjfb

  19 Юли 2022 11:04ч.

  omeprazole 10mg over the counter <a href="https://omeprazolef.com/">omeprazole price</a> methylprednisolone 8 mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nbmjjl

  12 Авг 2022 10:15ч.

  order cleocin 300mg without prescription <a href="https://tamoxifenc.com/">nolvadex over the counter</a> budesonide drug

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киевска Рус от 9-ти век до днес

  07 Март 2022 14:36ч.

  Не знам кой е очаквал блицкриг? Военните "експерти" на НАТО, които обявиха на първия, втория и третия ден, че те са спечелили, а Русия загуби? Не е възможно да има блицкриг, и за щастие военните експерти в руската армия го знаят, затова върховният главнокомондващ каза, че изпълнението на програмата върви по план. Те нямат закъде да бързат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  07 Март 2022 16:38ч.

  Блицкрига си го измислиха западните политици и медии! Май седенето на Каракачанов в МО не се е отразило на военните му познания, да не казвам знания! Блицкрига предполага много жертви сред цивилното население, а това Русия най-малко би приложила!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  07 Март 2022 15:01ч.

  До преди месец България продаваше оръжие и на Русия/поне по документи/Реално вероятно е заминавало за Украйна.Каракачанов не споменава и за ползването на България като логистична база.Това ще е до първата руска ракета.После ще е ''Аз не съм такава..........''

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шкембе войвода,

  07 Март 2022 15:23ч.

  Поне паспорти няма ли да им продаваме,бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  07 Март 2022 15:29ч.

  Какъв блицкриг? Чели са им плановете на фуражки те. При тия цени на газа тактиката е " яваш-яваш" или "маняна". В зависимост от душевната настройка. В момента наковалнята е Украйна и ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  07 Март 2022 15:41ч.

  Тоя що се пъне да обяснява,като няма представа за какво въобще става въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи