Иво Христов в Страсбург: Икономически егоизъм държи България на прага на Шенген

Иво Христов в Страсбург: Икономически егоизъм държи България на прага на Шенген

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

„Критериите са изпълнени. Волята на България е налице. Време е Европейският съюз да спази собствените си правила и да приеме България в Шенген“, заяви в пленарна зала българският евродепутат

„През юни България сне ветото си върху амбициите на Скопие да се присъедини към Съюза. Сторихме го въпреки откритите въпроси, за да не спъваме разширяването.  През последните месеци над 100 000 украинци намериха покрив и прехрана в България, с което поехме своето бреме от войната. 

Междувременно стотици хиляди българи, които работят в страните от Шенген и допринасят с труда си за тяхното благосъстояние, все още подлежат на граничен контрол. 

Критериите са изпълнени. Волята на България е налице. Време е Европейският съюз да спази собствените си правила и да приеме България в Шенген.“ Това заяви в изказването си пред Европейския парламент Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В рамките на пленарното заседание в Страсбург евродепутатите обсъдиха присъединяването на България и Румъния към Шенген. 

„Време е надраснем икономическия егоизъм, който държи три държави членки на прага на зоната под фалшиви предлози“, каза още Иво Христов. 

„В тези много трудни месеци разширяването на Шенген ще е доказателство, че динамиката на Съюза не е изчерпана. Че солидарност, общо пространство и доверие между партньорите не са празни думи“, завърши изказването си българският евродепутат. 

По-рано през деня Христов говори по темата и в ефира на Euronews Bulgaria. Там той коментира предстоящото решение на Съвета на Европа и поведението на Нидерландия така: „Поведението на Нидерландия е мотивирано най-вече от желанието да съхрани своето първенстващо положение като вход за всички европейски икономики през пристанището в Ротердам. Отварянето на южен коридор – през България – от Близкия Изток, се зловиди на Нидерландия. Това са егоистични съображения. Разширяването на Шенгенската зона е една от много редките възможности в момента Европа да покаже, че все още може да предложи нещо добро в период, в който Съюзът е подложен на такива турбуленции, че не е сигурно дали ще оцелее.“

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/
 

 

 

 

Коментари

 • Идеалист

  05 Окт 2022 19:55ч.

  Когато Германия и Франция, не искат нещо да се случи, поръчват на някоя по- малка страна от най-старите членки да наложи вето. По въпроса дали сме готови за Шенген, може да си направите извода, само като посетите тоалетните на Капитанан Андреево и ги сравните с турските, за друго да не отвяряме дума.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шенген не само не ни трябва, тай е вреден за България. Също като самото членство в ЕС.

  05 Окт 2022 21:11ч.

  За ОТАН пък да не говорим. Заради него можем да изчезнем като народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гнусар

  05 Окт 2022 21:39ч.

  Това още ли не е разбрал че повечето не искаме ни ЕС ни Шенген ни еврозона. Направо ми се повръща от " евро". Не им ща ни ценностите, ни лайняната храна, ни културата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корифей Коджакорифееф

  05 Окт 2022 22:06ч.

  Темата ( или казуса, както сега чуждопоклониците харесват да казват) за т.н. "Шенген" вече е абсолютно безсмислена и не актуална за Регион България! Все едно да спорим и дискутираме за статута на "ланския сняг".....Който до сега е искал да зминава в други страни е заминал и на никой не му дреме нито за "шенгени" нито за легени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  06 Окт 2022 0:46ч.

  Аман от измислени теми! Попитайте народа си дали иска Шенген!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що ще България в Шенген?

  06 Окт 2022 1:45ч.

  Егати, да можело стотици хиляди българи да ходели да работят на Запад без визи. Това ли искаме? А после се питаме защо сме станали 4 милиона. Ами хайде, идете всички на майната си (имам предвид Франкфурт на Майн). Там ви е мястото! Аз ще опъвам каиша тук и като оправя нещата, заповядайте на хубавото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ногу начи ми пречат тези шенгенски визи, аман вече

  06 Окт 2022 1:49ч.

  Ама аз с мойта пенсия (дето ми в увеличиха с 5лева) тоя Шенген ще го обърна с хастара навън, място няма да оставя да не съм ходил. Анадъму? Само да ми се отвори парашута (на бабата фърчилото).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман начи!

  06 Окт 2022 2:07ч.

  На гол тумбак, чифте Шенген ни трябва. На българина само визите му пречат, всичко друго е ОК, ама тез пусти визи. Досадна работа! Вместо да изпърпоря с Поршето на границата с 200, без да слизам от него, върви сега се разправяй с визи и простотии. Нъл тъй?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и най-простата фирмичка

  06 Окт 2022 8:12ч.

  прави предварителен анализ на ползите и вредите от дадено решение и тогава го приема. А държавата - юруш на сляпо! Народът не видя никакъв анализ досега за/против Шенген, само нагъл лобизъм през мъгляви логики-демагогики. В практически план Шенген е "повече Запад" в момент, когато България трябва да се дистанцира от Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи