Иво Христов в Страсбург: Бойко Борисов изпита пороците на системата, която сам създаде

Иво Христов в Страсбург: Бойко Борисов изпита пороците на системата, която сам създаде

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Дочакахме Европа да обърне внимание на произвола в българските институции. Крайно време е Брюксел да погледне принципно на българските проблеми“, заяви в пленарна зала евродепутатът.

„Осемнайсет дни преди парламентарните избори в България Европейският парламент услужливо организира дебат по казус, който отдавна бе затворен от българския съд. Правата на арестувания лидер на политическа партия ГЕРБ бяха признати и защитени.

Не така обаче стои въпросът с правата на милионите български граждани, ощетени от корупцията и беззаконието. На хилядите, които се надяват, но не получават качествено правосъдие.“

Това заяви в изказването си пред Европейския парламент Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В рамките на пленарното заседание в Страсбург евродепутатите обсъдиха ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Години наред Европейската комисия се отчиташе на всеки шест месеца със стереотипен и аморфен доклад относно проблемите в правосъдието и обществения ред. Мониторингът бе превърнат в инструмент за политическо влияние върху вътрешната политика. Проблемите се задълбочаваха. Злоупотребите се множаха,“ каза още Иво Христов.

По думите му, партийната употреба на силовите ведомства у нас е стара, антидемократична практика.

„Трябваше Борисов да изпита пороците на системата, която сам създаде, за да дочакаме най-сетне Европа да обърне внимание на произвола в българските институции. А той не е от вчера.“

Иво Христов каза още: „Крайно време е Брюксел да погледне принципно на българските проблеми. Да излезе от порочната схема, която покровителства някогашните управляващи като свои хора, хората на Брюксел в София. Да чуе гласа на българите, които поискаха да затворят тази страница от нашата история.“

„Г-н Вебер, трябва да Ви разочаровам. Въпреки това предизборно шоу, връщане назад няма да има“, обърна се Христов към лидера на ЕНП Манфред Вебер, който неколкократно заяви подкрепата си за Бойко Борисов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

 • Видолов

  14 Sep 2022 20:48ч.

  Да господин Вебер, връщане на простака на власт, няма да има. Вие бяхте употребен, господин Вебер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешка Иво Христоффф

  14 Sep 2022 21:03ч.

  Връщането ще го видите на 2-ри октомври, ако "мадуровките" не променят резултата! Прочетох по диагонал статията, но то и не е необходимо да чета, само като видя името ви, знам какво се пише

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Касандра от Сусурлево

  14 Sep 2022 22:03ч.

  Каква система е създал Борисов, а, Христов? Преди него не е имало беззакония, далавери, корупция, обществени поръчки, Техноимпекс, Царските Конюшни, аферите на Софиянски, Тройната коалиция, приватизацията на Костов и още стотици подобни, така ли? Кого се опитвате още да излъжете? А, да - между 4 и 8% от заявилите, че ще гласуват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  15 Sep 2022 4:33ч.

  бойчо никаква система не е създавал. Той е създаден от тая система и изцяло и принадлижи. Както и тоа на снимката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Sep 2022 10:41ч.

  искаите финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи