Иван Таков: Солидарната икономика е с важна социална функция и има нужда от държавна подкрепа

Иван Таков: Солидарната икономика е с важна социална функция и има нужда от държавна подкрепа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Председателят на БСП - София и неговият заместник Иван Пешев присъстваха на официалното откриване на фестивала "КООП Банкя 2023 на Националния съюз на ТПК за хора с увреждания"

Солидарната икономика е с важна социална функция и има нужда от държавна подкрепа. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков в словото си по време на откриването на фестивала "КООП Банкя 2023 на Националния съюз на ТПК за хора с увреждания". Сред официалните гости бяха заместник-председателят на БСП - София Иван Пешев, Георги Първанов - президент на Република България в периода 2002-2012 година и Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Фестивалът, по време на който кооперативи от цялата страна ще продават произведената от тях стока, ще се проведе от днес до неделя в центъра на град Банкя.

"Радвам се, че ръководството на Националния съюз на Трудово-производителните кооперации в лицето на председателя му Божидар Станчев и на неговия заместник доц. д. н. Владислав Лазаров държат на традицията и за трета поредна година организират четиридневния фестивал в Банкя, каза Иван Таков. - По този начин те дават пример за това как с общи усилия всички заедно можем да създадем благоприятна среда за изява на хората с увреждания и за активното им включване в обществени прояви".

Иван Таков отбеляза, че точно в това е основната и изключително важна социална функция на Трудово-производителните кооперации. "Те са субекти от социалната икономика на държавата ни, добави той. - И имат основна роля за социалното предприемачество, за осигуряване на заетост и за провеждане на рехабилитация на специфични социални групи, а също така и за участие в проекти за осигуряване на достъп и условия на труд на хора с увреждания. Зная обаче, че държавата и до днес си остава длъжник на Трудово-производителните кооперации от гледна точка на възможност за справяне с проблемите в сферата на социалната политика. Необходими са редица законодателни промени, за да бъде създадена по-добра нормативна база за предприятията от социалната и солидарна икономика".

Председателят на БСП - София отбеляза, че има специално отношение към кооперативите по много лична причина. "Моят дядо е създател на Централния кооперативен съюз, каза Иван Таков. - Познавам историята на кооперативите отблизо и съм много добре запознат с полезността на този сектор в социалната икономика. Затова високо ценя усилията, които полагат ръководителите в Националния съюз на Трудово-производителните кооперации не само да поддържат, но и да развиват социалната и солидарна икономика. Зная колко им е трудно, радвам се, че не се предават и им гарантирам нашата подкрепа".

Източник: bspsf.bg

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи