Иван Таков: Нашето ляво решение за София е София за всички

Иван Таков: Нашето ляво решение за София е София за всички

Следвайте "Гласове" в Телеграм
 
Левият прочит на концепцията за управление на Столична община означава право на равен достъп на гражданите до всички обществени блага, каза председателят на БСП - София
 
Нашето ляво решение за София е София за всички. Това каза председателят на БСП - София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет Иван Таков при участието си във Форума за прогресивни леви решения. Той представи левия прочит на концепцията за управление на Столична община в панела "Местни избори'23 - решението е в прогресивните леви политики" в събитието, организирано от българските депутати от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.
 
"От години упорито се налага тезата, че общинските съвети са предимно експертни органи, които не взимат политически оцветени решения. Нямало леви и десни политики и решения в местната власт, каза Иван Таков. - Тази мантра през годините наложи неолибералната концепция за управление и на София. Тя доведе до приватизацията и концесионирането на ключови за общината предприятия и дейности. И всичко това под придобилата ореол на аксиома - държавата, или в случая общината, била лош стопанин. Това, разбира се, не е вярно. Това е лозунгът на разграбването на българската национална собственост в продължение на трийсет години от хора и корпоративни групировки, които имаха нужда от някаква, макар и дребна, легитимност на грабежа. Тази фраза им осигури легитимност".  
 
Лидерът на столичните социалисти акцентира върху фата, че през годините бяха създадени отлични условия за прокарване на политика, насочена към реализация на частни корпоративни интереси. "Това доведе до дерегулация, добави той. - Днес сме свидетели на много занижени нива на контрол от страна на публичната власт, спрямо онова, което се случва на територията на много общини, включително и в София".
 
Иван Таков беше категоричен, че левият прочит на концепцията за управление на столицата не само е възможен, но е и много успешно приложен в различни градове на Европа. "На много места по света панацеите "приватизация" и "концесия" отдавна са развенчани, заяви той. - В последните 20 години има хиляди примери за ренационализация в страни от целия свят. Като най-често се възстановяват общински комунални услуги във водния, енергийния, транспортния сектор. А отговорът на въпроса, защо хората по цял свят си връщат обратно базови услуги от частни оператори, е - за да се прекратят злоупотребите на частния сектор, нарушенията на трудови права, да бъде възвърнат контролът върху местната икономика и ресурси, да бъдат предоставени качествени услуги на социално поносима цена".
 
Председателят на БСП - София отбеляза, че прогресивната лява политика трябва да замени приватизацията и концесиите с деприватизация и връщане в общината на основните комунални услуги. Да създаде условия за развитие на политики, които удовлетворяват преимуществено интереса на гражданите, а не на корпорациите. И да предложи регулации, чрез които да гарантира равния достъп на гражданите до предлаганите от общината блага, а също така да защити и интереса им. 
 
"Прогресивната лява алтернативна политика за София означава изграждане на общински детски градини, вместо ударна разпродажба на общински терени, справедлива жилищна политика, чрез изграждане и придобиване на общински жилища, както и отговорно стопанисване, вместо разпродажба на общинския жилищен фонд, връщане на комуналните услуги обратно в Столична община, включително и възстановяване на БКС в районите, изброи той. - Лявата политика означава също безплатен градски транспорт за определени групи от населението - това, освен социална функция, е и най-ефективната мярка за намаляване на трафика, задръстванията, проблемите с паркирането и мръсния въздух, нова структура на местните данъци и такси, която да разпределя по-справедливо отговорността между тези, които имат и онези, които нямат и обществени услуги със социални функции - за хората, а не за печалба на общината - вода, отопление, транспорт".
 
Иван Таков добави, че левият прочит означава Столична община да осигури право на равен, качествен, удобен и възможен достъп на гражданите до всички обществени блага. "Означава и представителство на определени социални групи, които са изолирани и не са представени в местния неолиберален парламент в момента, заяви лидерът на БСП - София. - Той е също така политика, която защитава определен класов интерес. Демократична политика, в която участват хората, а не само инвеститорите и корпорациите". 
 
Той добави, че в София БСП има алтернативно ляво предложение за управление и развитие на Столична община. "Защитаваме политически интересите на работещите, на дребните предприемачи, на социално отхвърлените и всички губещи от хиперпазарното общество и държава. За интересите на едрия капитал сме спокойни - тях има кой да ги представлява и защитава, заяви Иван Таков. - Въпросът за представителството - и на национално, и на общинско ниво - е ключов за лявото. Представителство, но не на спонсори, а на значими социални групи. Представителството е различно от брокерството за властови позиции. То означава защита на определени ценности. Представителството означава работа на терен, връзка с хората, изслушване и чуване на всичко онова, което те казват. Ако успеем да се справим с всичко това, добрите резултати за лявото неминуемо ще дойдат".

Източник: bspsf.bg

 

 

Коментари

 • Иван Таков: Нашето ляво решение за София е София за всички

  12 Май 2023 19:11ч.

  Празни думи на един празен човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи