Иван Таков: Деветоюнският преврат преди 100 години е смразяващо предупреждение за нас днес

Иван Таков: Деветоюнският преврат преди 100 години е смразяващо предупреждение за нас днес

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Председателят на БСП - София участва в конференцията "Народният вожд Александър Стамболийски - 100 години от жестокото убийство" и посочи приликите между политическото време преди преврата и днешната обстановка в държавата
 
Деветоюнският преврат преди 100 години е смразяващо предупреждение за нас днес. Това каза в словото си председателят на БСП - София Иван Таков по време на конференцията "Народният вожд Александър Стамболийски - 100 години от жестокото убийство". Той участва в нея по покана на организаторите от Инициативен комитет "Александър Стамболийски". 
"Всички добре знаем, че историята има една особеност - тя се повтаря. И ако сме допуснали да забравим фактите, ако не сме научили уроците, ако отказваме да погледнем истината в очите, рискуваме да повторим грешките и да бъдем наказани много по-сурово", каза председателят на БСП - София.
Той добави, че точно по тази причина е много важно историческите дати да бъдат отбелязвани чрез различни форуми, а монументите, които пазят паметта, да бъдат съхранявани, вместо разрушавани.

"Това е начинът да съхраним истината и да се противопоставим на всички опити за конюнктурен прочит на историческите факти. Всички сме свидетели на набиращите скорост в последните години прояви, целящи подмяна на историческата истина и налагане на чужди интереси. А голямата жертва, която е готова да направи днешната политическа класа, са България и българите, каза още Иван Таков. - Пред саможертвата на предците ни ние нямаме право да допуснем България да се раздели със свободата и независимостта си, нямаме право да позволим извоюваните с кръв победи на героите да бъдат заличени, забравени и омаловажени от безпаметни временнопребиваващи в българската политика днес лица, които обслужват нечии чужди интереси за собственото си благо".

Председателят на БСП - София добави, че Деветоюнският военен преврат преди 100 години остава в историята с жестокостта, с която е извършен и с първото и единствено организирано и планирано убийство на действащ министър-председател в българската история.

"Смразяващи са приликите между политическото време преди този преврат и днешната обстановка в държавата, отбеляза Иван Таков. - И тогава, и днес традиционните политически партии са делегитимирани в очите на българския народ. Тогава заради въвличането на България в три войни, две от които завършват с национални катастрофи. Днес - заради проваления 30-годишен преход, водещ ни към национална катастрофа. И тогава, и днес българският народ демократично избира да го управляват нови партии. И тогава, и днес българското общество е жестоко разделено. Резултатът от това преди 100 години е военният преврат в нощта на 8-ми срещу 9-ти юни. Преврат на десните политически партии, наричащи себе си демократични. Демократични, но потъпкващи конституцията. Демократични, но използващи въоръжена сила и насилие, за да се доберат до властта. Демократични, но подкрепящи военен преврат срещу свободно избрано от народа управление на държавата".

Иван Таков беше категоричен, че отбелязването на годишнините чрез подобни конференции и нашата памет за тях имат една-единствена цел - да не допуснем да се повторят. "Да не допуснем разделение от омраза. Да се научим да си говорим, да убеждаваме, да се обединяваме, да отстояваме България и интереса на народа, заяви той. - Да кръстосваме думи, а не шпаги. Да го правим разумно и на принципна основа. Да бъдем силни и честни пред себе си и пред обществото. Това е нашата отговорност днес".

 

Източник: bspsf.bg

 

 

 


 

Коментари

 • Парадоксите в българската история

  14 Юни 2023 19:21ч.

  Деветоюнският преврат заменя един фашизоиден режим, този на Стамболийски, с друг, на Ал. Цанков. Един от главните участници, Кимон Георгиев участва в още два преврата, първият фашизоиден, втория антифашистки. Участието в последния му осигурява съдба различна от тази на Трайчо Костов, Атанас Москов, Петър Дертлиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан д-р Чолаков

  14 Юни 2023 19:29ч.

  А. Стамболийски предаде Македоноя на сърбите. И "Оранжевата гвардия" със нейния химн- "бийте гражданята" се помни. И кметовете- полуграмотни селяни се помнят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  14 Юни 2023 21:21ч.

  Фашизмът е в умовете, в идеологията и политиката на страните от ЕС. Фашизмът отново се превърна в официална идеологическа доктрина на Европа, насърчавана на официално ниво... А нашите подлоги подкрепят хора, които възхваляват Хитлер, прекланят се пред Третия райх и прославят нацистките колаборационисти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи