Иван Шишков: За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено

Иван Шишков: За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено

Снимка: БГНЕС

За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено, увери в интервю за БНР служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той визира АМ "Хемус" – първи, втори и трети лот, както и пътя Ботевград – Видин. 

"За тях ще бъде разплатено всичко, което е извършено, с приспадане на авансите, които са получили. Това е глътка въздух за тях. Ще е спасение като срокове, за да могат да продължат да работят. Знаете, че не ми беше приятно да открия, че магистралата "Хемус" беше "зазимена", когато трябва да бъде строена", каза министърът.

Иван Шишков поясни, че в бюджета на АПИ има пари и може да се получи така, че до края на годината те да не бъдат усвоени, защото има предвидени пари за основни ремонти, а няма проекти за такива. "Така че при това преструктуриране на бюджета на АПИ, там където е изключително важно и необходимо да им бъде платено, за да могат да продължат инфраструктурните обекти, ще бъде направено", уточни той.

Процедурите за зимното поддържане на пътищата са пуснати, съобщи Шишков. Той смята, че ще има кандидати: "Работим доста позитивно, с цел да изгладим всички натрупани проблеми."

Направеното като вариант за индексация за строителните фирми нямаше как да бъде приложено, заяви още регионалният министър. По думите му, индексацията ще касае всички сектори и доста сериозно самите общини.

"Тази индексация не касае само МРРБ, тя ще касае общините. Не става въпрос за обекти само на министерството. Става въпрос и за проблеми с договори между общини и строителни фирми. Другата част, където индексацията ще влезе в активно действие, ще бъде в частта с европейските пари. Първата стъпка е да се реши самата индексация като индексация." 

Относно напредъка по завършването на газовия интерконектор с Гърция Иван Шишков уточни, че "категоричен график по дни не са оставили". "Преди няколко седмици бяха позагубили ритъм, когато започнаха преговорите и разговорите с компанията. Сега малко по малко си връщат ритъма и се надявам да завършат обекта. Искам до средата на септември всичко да е готово, за да може всички документи за приемателната комисия да са готови. С надзора се работи непрекъснато", коментира Иван Шишков в предаването "Преди всички". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи