Иван Гешев: На българските пътища загиват хора, колкото при локален конфликт

Иван Гешев: На българските пътища загиват хора, колкото при локален конфликт

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

На българските пътища се води война, загиват хора, колкото при един локален конфликт и никой не го интересува. Интересува го да не е виновен той. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на осмата годишна конференция „Безопасна пътна инфраструктура“, която се провежда днес и утре в Хисаря.

Според Гешев в сферата има безхаберие и темата не интересува почти никоя от държавните институции. Такъв интерес има само когато се случи тежко произшествие и интересът е свързан да се минимизират медийните щети, коментира главният прокурор. Според него всяка институция, включително и съдебната власт, прехвърля отговорността на някоя друга. Той смята, че институциите не си взаимодействат на необходимото ниво. Няма как една институция да работи по-лошо, друга – по-добре, третата да не работи и трите заедно да не си говорят и да очакваме резултати, посочи той.

Главният прокурор допълни, че различните неправителствени браншови организации, които имат желание, трябва да послужат за инициатор и стимул за подобряване на това състояние. Според Гешев, който няколко пъти подчерта, че не е експерт по темата, трябва да има държавна политика в тази насока. Дали го наричаме пътна карта, програма или друг начин, трябва да има някаква стратегия и то за продължително време, която да бъде приета от съответните държавни институции, отбеляза той. По думите му в нея ясно трябва да бъдат посочени времевите рамки, коя институция какво прави и изключително нормативно да бъдат уредени взаимодействията между тези институции. 

Основен проблем, който чрез дейността на Върховната административна прокуратура Гешев вижда, е необходимостта от промени в законодателството. Става въпрос за едни комплексни промени, а не когато възникне пътнотранспортно произшествие и с цел да се покаже колко сме ангажирани, да се започва промяна на парче, коментира той. 

В резултат на извършена проверка след катастрофата на магистрала „Струма“ в края на миналата година с автобус с македонски граждани, става ясно, че няма първокласни пътища в страната, които да нямат сериозни проблеми, каза главният прокурор. Той коментира, че е ясно, че няма достатъчно средства, „но няма пречки при единна стратегия да се приватизират конкретните проблеми и да се започне от тях“. Всеки може да сгреши, да се случи случайно събитие и ако са взети всички мерки на този пътен участък, това намалява риска, допълни Гешев.

В МВР са издали 49 хил. предписания по Закона за движение по пътищата за рискови зони по пътищата към съответните общини и само 2 наказателни постановления за период от 2 години за неизпълнени разпореждания, каза още Гешев. 

Обединени от темата за „Пътна безопасност“, участниците в конференцията, сред които представители на държавната и местната власт, неправителствени организации, обсъждат проблеми, свързани с политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата, най–новите решения, свързани с повишаване на безопасността на пътната инфраструктура, положителни европейски и световни практики, нови методи за оценка на риска от настъпване на пътнотранспортни произшествия по пътната мрежа, инфраструктурни решения за ограничаване на опасността и намаляване на последствията от пътнотранспортните произшествия и други.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • лалю

  15 Sep 2022 18:50ч.

  господин Гешев е особено тъп. И не пропуска възможност да го покаже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  15 Sep 2022 18:57ч.

  Ще загиват докато не се намери воля за поправки в закона. Всеки хванат пиян, дрогиран, допуснал катастрофа, хванат да кара с непозволена скорост ирли неспазващ знаците и т.н. - отнемане на книжката минимум за 10 години, сваляне номерата на колата и/или отнемане на автомобила. Но и направа на пътищата - не само кърпене на улици в градове и села, а изряден ремонт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  15 Sep 2022 18:59ч.

  гешефт, щом твърдиш, че никой не го интересува, значи и теб не те интересува ! А това си е подсъдно, предвид длъжността която заемаш! Толкова си объл, че само боко тиквата може да те бие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е, защото бг законът има търпимост към простаци!

  15 Sep 2022 20:54ч.

  от шофьор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  16 Sep 2022 0:30ч.

  И господин Гешеффф, еле па шефът му, нямат никакъв пръст в това. Да вземе една кола прасето и да покара между две български села с разрешената скорост от 90 км/час. Ако оживее след един месец ще го черпя с печена тиква, ама само него щото за шефът му това ще е канибализъм. Щото пътната инфраструктура на една държава не се изразява в една псевдо и една наполовина и псевдо магистрали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи