Илияна Йотова: България не може да каже "Да" на Република Северна Македония, докато няма разписани гаранции

Илияна Йотова: България не може да каже "Да" на Република Северна Македония, докато няма разписани гаранции

Според вицепрезидентa Илияна Йотова България не може да каже „да“ за членството на Република Северна Македония в ЕС, докато страната ни няма достатъчно гаранции, разписани в конкретен и значещ документ на европейско ниво, който да бъде взет предвид във всяка една стъпка по пътя на преговорите.

Йотова коментира темата за Република Северна Македония пред журналисти в БАН, където участва на международна юбилейна конференция на Института за български език, съобщава БТА.

„България трябва да стои твърдо и категорично на своите позиции. Докато нямаме достатъчно гаранции, разписани в конкретен документ, който да бъде значещ документ на европейско ниво, да бъде взет предвид във всяка една стъпка по пътя на преговорите, България не може да каже своето „Да“, заяви Йотова.

По думите ѝ , за съжаление, в Република Северна Македония все повече се затвърждават, включително на най-високо ниво, антибългарските позиции и няма никакво желание за диалог. 

Тя добави, че "повече от оскъдни са резултатите от дейността на историческата комисия, която през изминалата седмица е била у нас, но ние нямаме никаква информация-  т.е едва ли е направена стъпка в някаква посока, най-малко в положителна".

Във връзка с доставките и цената на газа Йотова коментира, че към този момент няма информация какви са договорките, постигнати в САЩ, какво ще се случи след юни месец, как ще се осигури следващата зима и на каква цена.

„Както виждате, българският бизнес и икономика буквално са изтръпнали, защото те работят повече от половин месец, а едва преди два дни разбраха на каква цена на газа работят и произвеждат. Такава непрозрачност и липса на информация не просто затруднява икономиката, а кара много от хората да затварят предприятията си, които след това много трудно ще отворят“, добави вицепрезидентът.

По думите ѝ, трябва да се направи всичко възможно в България да няма политическа криза, защото това означава „едва ли още едно правителство в рамките на  този парламент, а означава предсрочни избори“. Според нея усилията на всички институции и на всички разумни политици трябва да са насочени към това да защитят интереса на българските граждани.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • рукола Z

  15 Май 2022 13:25ч.

  Кви разписани гаранции искаш ти ма... в днешно време, когато няма никаква справедливост, с гаранции ли ще ни залъгваш???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От даказани лъжци и крадци на история

  15 Май 2022 13:33ч.

  някаква "гълъбица" иска писмени гаранции. "Гаранция Франция".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  15 Май 2022 13:48ч.

  Не България, а инсталираните от вас киро и кокоро ще кажат ДА и то без гаранции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • укрите и макетата да се разберат

  15 Май 2022 16:51ч.

  кой от тях е истинския първоосновател на Вселената. Еврогейския съюз вече толкова ни се сърди, че сме на път да ни изключат и да се върнем да "страдаме" при Русия, където един литър гориво е 1,20 лв. , липсва защита на 94-ия пол и не се закриват тецове заради изблиците на на шизотунберг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи