И новата власт ще удълбочава езерото край “Порт Доган“

И новата власт ще удълбочава езерото край “Порт Доган“

Николай Събев не изключва концесия на терминалите на варненското пристанище, Булфото


Борислав Гуцанов и Николай Събев разясниха днес перспективите пред пристанищния бизнес.
Идеите за развитие на Пристанище - Варна няма да претърпят концептуални промени, но ще се търсят начини те да се реализират по-честно и прозрачно. Това се разбра от срещи днес на Николай Събев с местната морска общност и журналисти. Посещението на министъра на транспорта и съобщенията бе важно за пристанищния бранш, защото през двата месеца, откакто заема поста, той даде разнопосочни сигнали за вижданията на новото правителство.

 

В крайна сметка ще се мине бе изненади.

 

Превръщането на Варна - изток в увеселителна зона (каквато тя вече е в голяма част), изместването на товаро-разтоварната дейност изцяло във Варненското езеро и удълбочаването му ще продължат да са приоритетни цели, тъй както бяха през последните 15 години.

 

Дискусията на Събев с морските специалисти бе част от "мащабно обсъждане за развитието на пристанище Варна", което неговото министерство смята да организира на три етапа преди изработването на генерален план за порта. И именно защото предстоят още обсъждания, по някои въпроси Събев бе обран. Помагаше му социалистът Борислав Гуцанов, който е шеф на транспортната комисия в парламента. От разясненията на депутата стана ясно, че

 

все така ще се върви към освобождаване на Варна - изток,

 

като предстои обсъждането на отделни елементи (изцяло ли да се настанят атракции, или да се запази все пак някаква портова дейност и т.н.). Няколко пъти в дискусията хората от бранша споменаха как в зоната трябва са вмести обслужването на яхти - и за неспециалистите вече е ясно, че големите кораби ще бъдат разкарани.

 

"Удълбочаването трябва да продължи", каза Събев пред журналистите за проекта в езерото. Въпросът не бил в целесъобразността му, а как са изхарчени парите (инвестицията до момента коства около 500 млн. лв.). Министърът добави, че всичките събрани документи по проекта били предоставени на МВР, а имало и още да се събират. Даде да се разбере, че не е против документите да станат публични, стига да е възможно (част от дейностите са възлагани чрез инхаус процедури). Обеща гласност да получи и договора, по който ТЕЦ "Варна" стопанисва пристанището в село Езерово. Гуцанов също каза, че удълбочаването е необходимо да се извърши, но не както досега. Всичко това значи, че ще продължи реконструкцията на морското трасе, за да се ползва от по-големи кораби - новината е добра за терминалите на Варна - запад, които би трябвало занапред да поемат повече товари;

 

добра е и за околните частни портове.

 

Сред частниците е и Ахмед Доган, който през 2018 г. купи ТЕЦ "Варна" и порта към него в Езерово с намерението да развива мащабна пристанищна дейност. Като цяло Доган се настани в Езерово именно насред идеите за освобождаване на Варна - изток, изместване на портовата дейност в езерото и модернизиране на водния път в него - и веднага след появата му тези идеи, иначе стари, "ненадейно" получиха тласък.

 

На разговорите във Варна Събев разясни още, че не е против 

държавните пристанищни терминали в бъдеще да бъдат дадени на концесия.

 

"Концесията е страхотен инструмент как може да се ползват държавните активи – стига да се използва умно, в обществен интерес", каза той. Правителството не бягало от концесия, искало концесия, но нещата трябвало да бъдат подредени, за да не се стига до "драми".

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи