Христо Иванов: Криза в коалицията, ако нямаме общ кандидат за БНБ

Христо Иванов: Криза в коалицията, ако нямаме общ кандидат за БНБ

Управляващата коалиция да издигне обща кандидатура за управител на БНБ, призова лидерът на "Демократична България" Христо Иванов в парламента. Иначе може да се стигне до криза в коалиция, предупреди той.

Както вече стана ясно, управляващите ще излъчат две кандидатури, след като вчера четирите партии не са успели да постигнат консенсус за обща. Едното предложение е на "Продължаваме промяната" - шефът на парламентарната група Андрей Гюров, а другото е на "Има такъв народ" - председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.

"Вчера на парламентарна група обсъждахме, че няма да имаме наше предложение за управител на БНБ и призивът ни е да се постигне обединение в рамките на коалицията. Трябва ясно да осъзнаем риска от излизане от основния принцип на тази коалиция - постигане на общи мнозинства по важните въпроси. Управлението на финансовата система е фундаментален въпрос", категоричен бе той.

Кого ще подкрепим, ще решим на парламентарна група, нека има официално внесени кандидатури, каза той.

Това, че има двама кандидати, само по себе си не е лошо, каза той.

Няма нищо, което налага в този момент да се избере шеф на банката. Рестартиране на процедурата, при положение, че е ясно, че няма съгласие в коалицията какво правим. Сериозен е въпросът дали колегите от ИТН си дават сметка накъде се движим. Ако се окаже, че бъде избран гуверньор с гласовете на опозицията, това ще доведе до криза, категоричен бе той.

Имаме резерви към факта, че няма единство в коалицията. Имам въпроси за това как така опозицията гласува за настояването на ИТН процедурата да се открие по този начин и в този времеви периметър. Аз смятам, че е необходимо да се направи всичко възможно в коалцията, включително, ако е нужно повече време. Съгласието е психично и колективно състояние. Имаме време до края на деня. Ако сега вляза в коментар за персони, ще сменим акцента. Имаме още часове до края на деня, за да бъда чут, че преминаването в състояние на плаващи мнозинства има огромно последици, далеч надвишаващи личните амбиции на един или друг да заеме един или друг пост,  настоя Иванов. Той увери, че това е споделил и с колегите си на вчерашния коалиционен съвет. 

Тази коалиция е такава, че тя постоянно се крепи на някакво напрежение, така че - да, има напрежение и сега, каза той.

 

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

 • айде, стига ви толкоз. ходете си

  23 Март 2022 9:36ч.

  Макар, че отсега ме е страх от следващото дъно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  23 Март 2022 9:36ч.

  Тая коалиция е напълно перверзна. Обединена само от мерак за грабене и изчегъртване на Герб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Март 2022 9:42ч.

  Няма страшно. При коалиция от 4 партии имете ПЕТ заместник министър-председатели. Ще си съставите 4 министерски съвета и ВСИЧКИ ще бъдат доволни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друм бре!

  23 Март 2022 9:49ч.

  Бсички разбраха, че не ставате за тая работа, продажници такива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заврете си коалицията на най-тъмното място

  23 Март 2022 9:58ч.

  И се разкарайте по живо, по здраво, докато още можете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SapunRK

  23 Март 2022 10:05ч.

  Май, някъде, в някоя тъмна доба, по малките часове е издадена нова заповед!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя изключения от Адв Колегия София

  23 Март 2022 10:21ч.

  който позори почтената фамилия Бойкикев, да вземат с Гнома (на калъп) на пакет да ги пратят хуманитарна помощ за Украина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Март 2022 10:30ч.

  Много трол, г-н Дачков! Защо така!? Ами да изберат Кюлчето за шеф на БНБ.... Със сигурност има подготвени хора, виж, за почтени не знам. Надявам се да има и такива, иначе сме аут от картата на света следи 1340 години!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласове

  23 Март 2022 10:54ч.

  стига с тия димки, нещата ескалират и в икономическо и във военно отношение. Не следите ли последните новини. Полша тръгва напреки на мечката, заформя се нещо страшно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Картелий Банков

  23 Март 2022 10:58ч.

  Няма нищо, което налага в този момент да се избере шеф на банката - вика Ицето. Има, Ице, има. Безобразията на банковия картел с таксите, правилата за събиране на информация, работата с пълномощни - всичко това изисква активна нормативна и контролна дейност от страна на БНБ. Трудоустроеното по настоящем лице доказа, че не желае да върши тази работа и затова трябва да бъде сменен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи