Хондурас скъса връзките си с Тайван, за да установи дипломатически отношения с Китай

Хондурас скъса връзките си с Тайван, за да установи дипломатически отношения с Китай

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро. Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Правителството на Хондурас реши да скъса връзките си с Тайван, съобщи в изявление външното министерство на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Агенциите отбелязват, че това е било очаквано и открива пътя на тази централноамериканска страна за установяване на официални дипломатически отношения с Китай.

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро е наредила да бъде информиран Тайван за решението за скъсване на дипломатическите отношения между двете страни, се казва в изявлението.

Правителството на Република Хондурас признава правителството на Китайската народна република за "единственото законно правителство, което представлява целия Китай", посочва министерството на външните работи на страната.

"Тайван е неотменима част от територията на Китай. От днес правителството на Хондурас информира Тайван за скъсването на дипломатическите отношения и обещава да няма повече каквито и да било официални отношения или контакт с Тайван", се казва в изявлението.

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро, която пое поста през януари 2022 г. и още в предизборната си кампания обеща да установи дипломатически отношения с Китай, съобщи миналата седмица за тази стъпка, мотивирана от икономически причини, пише БТА.

Тогава обаче Кастро не спомена дали Хондурас ще скъса и отношенията си с Тайван, признат дипломатически едва от 14 държави в света. Много от тях са малки тихоокеански страни, както и държави в Карибско море и Централна Америка.

Панама, Доминиканската република, Салвадор и Никарагуа неотдавна също скъсаха връзките си с Тайван и установиха дипломатически отношения с Китай, припомня ДПА.

От свояа страна Пекин обяви, че установява дипломатически отношения с Хондурас, предаде Франс прес. "Китай и Хондурас установиха дипломатически отношения", заяви в "Туитър" Хуа Чунин, говорителка на китайското външно министерство.

Установяването на дипломатически отношения с Хондурас, чиито власти съобщиха, че скъсват връзките си с Тайван, е дипломатическа победа за Пекин.

Китайското правителство установи дипломатически отношения с Хондурас, съобщи днес китайската държавна телевизия, цитирана от ТАСС.

Китайският външен министър Цин Ган и външният министър на Хондурас Едуардо Енрике Рейна подписаха в Пекин съвместно комюнике за установяването на дипломатически отношения на ниво посланици. "Правителствата на двете страни се споразумяха да развиват приятелски отношения на основата на принципите на взаимното зачитане на суверенитета и териториалната цялост, на взаимното ненападение, на ненамесата във вътрешните работи, на равенството, на взаимната изгода и на мирното съвместно съществуване", се казва в документа.

САЩ: Китай често дава празни обещания

Докато волята на Хондурас да скъса връзките си с Тайван е суверенно решение, важно е да се отбележи, че в замяна на дипломатическо признание Китай често дава празни обещания, които в крайна сметка остават неизпълнени. Това съобщи говорител на Държавния департамент на САЩ по повод решението на правителството на Хондурас да скъса отношенията си с Тайван, предаде Ройтерс.

"Решително насърчаваме всички страни да разширят своята ангажираност с Тайван и да продължат да отстояват демокрацията, доброто управление, прозрачността и придържането към правовата държава", се казва в изявлението на говорителя на американския Държавен департамент.

 

 

Коментари

 • "Китай често дава празни

  26 Март 2023 6:43ч.

  обещания "... и това от устата на ФАЩ.... 😁😁😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еmpty Рromises

  26 Март 2023 6:49ч.

  САЩ давта само пълно обещания. Например взимат ти няколко милиарда и ти обещават едни самолети, ама друг път... Или обещават демократични избори, а после амбасадата им ти назначава управляващите... Изобщо подъл хондураски удар с нож в гърба на Чичката Сам , направо удар с .I. в подкоремието ! To be continued ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев е проклятие за България!

  26 Март 2023 6:54ч.

  Какви президенти имат хората! А ние - жалък скъсан зелен чорап!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-лошо от проклятие -

  26 Март 2023 10:37ч.

  предател на народа и на независимостта на Р. България и агент на ЦРУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MAGA

  26 Март 2023 8:44ч.

  Умна жена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дано сащисаните...

  26 Март 2023 10:55ч.

  ...не я разболеят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи