Хиляди православни протестираха в Сърбия срещу провеждането на гей парад

Хиляди православни протестираха в Сърбия срещу провеждането на гей парад

Хиляди православни вярващи преминаха снощи на шествие в Белград в знак на протест срещу евентуалното организиране на гей парад, въпреки че властите отмениха предвиденото за септември събиране на ЛГБТ общността, предаде Франс прес.

Носейки икони, кръстове и религиозни знамена, демонстрантите преминаха през града, молиха се и пяха пред катедралата "Свети Сава".

Сръбският президент Александър Вучич заяви в събота, че е решил след консултация с правителството това шествие да бъде "отложено или анулирано. Но Марко Михайлович, координатор на "Европрайда", каза, че "шествието ще се състои, както е предвидено, на 17 септември".

Епископ Никанор заяви на вчерашната проява, че вярващите са готови да излязат пак на улицата, "за да се изправят срещу тези, които възнамеряват да унищожат ценностите на Сърбия". Според него гей парадът е "оскверняване на нашата страна, на нашата Църква и на нашето семейство".

По думите на Вучич политическата криза с бившата сепаратистка сръбска провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г., и икономическите проблеми, пред които е изправена страната на фона на войната на Русия в Украйна, са сред причините, поради които властите на балканската държава не могат да организират "Европрайда", предаде Асошиейтед прес.

Службата на ООН в Сърбия заяви, че е обезпокоена от обявената забрана, която би застрашила "правото на свобода на събранията, гарантирано от сръбската конституция".

Членовете на Асоциацията на организаторите на европейския прайд избраха сръбската столица преди три години за домакин на ежегодното събитие с надеждата, че то ще представлява голям пробив за славянската страна, която е традиционно консервативна и под силното влияние на православната църква.

Сърбия официално се стреми към членство в Европейския съюз, но от години се приближава към политическата орбита на Русия. Балканската страна гласува за резолюциите на ООН, осъждащи руската инвазия в Украйна, но отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • rusnak

  29 Авг 2022 8:22ч.

  браво на Сърбите, истински мъже и народ, не като едни други техни съседи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И си имат ЛГБТ премиерка

  29 Авг 2022 8:31ч.

  нали, “rusnak”?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Авг 2022 8:53ч.

  Назначена им от американците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дано поне е православна

  29 Авг 2022 9:59ч.

  че ако е някоя евангелистка, не ми се мисли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много е интересна тази подмяна на понятията

  29 Авг 2022 8:30ч.

  Християни с православни. Същественото с онова, което отделя. А що се отнася до парадите, те отдавна са само рекламна акция за привличане на партньори в развлеченията на участващите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами православието остана единственото християнство

  29 Авг 2022 11:36ч.

  Католицизма и протестантството се обърнаха към злото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересна е,

  29 Авг 2022 11:45ч.

  За разлика от православието, западните деноминации говорейки за християнство, все повече започват да се отдалечават от него и да служат на рогатия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Можем само да поздравим Сърбия

  29 Авг 2022 8:35ч.

  те с достойнство отстояват всичко човешко и не се кланят на извратени “човешки” либерални ценности!Срамно и позорно е нашето мълчание по повод подобни изяви в България!Още веднъж поздрави за сръбският народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  29 Авг 2022 8:37ч.

  Единственото, което човек може да си помисли за подобно афиширане и натрапване на ЛГБТ, е търсенето на някакъв конфликт с нормалните хора и провокация. Защо не си гледат живота, а трябва да подскачат със звънци и пера, на кой му дреме за тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Мери

  29 Авг 2022 8:41ч.

  Защото, Мери, целта са децата. Те трябва да растат с мисълта, че извратеността в сексуалните отношения е нещо нормално. И не просто е нормално, но е и повод за гордост, затова това позорище бива наричано "Парад на гордостта".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  29 Авг 2022 8:55ч.

  А нещо за хилядите отведени от родителите им украински деца дадени за осиновяване в Матушката няма ли да кажеш. Каква е целта ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Там целта е друга

  29 Авг 2022 8:58ч.

  Това са бъдещи войници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хиляди православни сърби

  29 Авг 2022 9:11ч.

  Носейки икони, кръстове и религиозни знамена, демонстрантите преминаха през града, молиха се и пяха пред катедралата "Свети Сава". Сред иконите имаше и огромен портрет на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народеее

  29 Авг 2022 10:41ч.

  ДЯСНОТО Е - личният интерес над общественият - държавният - народът - обществото. ЛЯВОТО Е - общественият интерес над личният - егото. (не съм чул да има НОБЕЛ за ЛГБТ... активист, но има 1000 наградени антикомунисти от Сорос активисти, че зачитат черни и гей - е само поза, и Путин и Сорос са просто антикомунисти - мега стрх от лявото и комунизмът)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СССР 2.0

  29 Авг 2022 10:43ч.

  Сорос кога и с коя фондация и прикрито НПО - издаде Маркс или Троцки, или омразният на Путин - Ленин???? Но Путин вкара Солженицин в училищата и казва - че СССР правило само галоши които и Африка презира и не купува. и денонощтно филми против СССР. Много го боли главата на Путин от червеното знаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zzz

  29 Авг 2022 10:46ч.

  Гей парада е безумие,реклама на разврата,символ на пропаднала Европа,гнусота по божиите заповеди.Содом и Гомор затова са унищожени.Трябва да се изправим решително срещу онези които по прикритието на ценности отнемат свободата и вярата ни.Те са наши врагове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Авг 2022 10:55ч.

  Протестът е естесвено отношение и реакция. Реакция на зрели, изградени, здрави хора в нормата. Статистически 5-6% от хората са извън нормата. Тези в нормата трябва да проявяват хуманност и разбиране, тези извън нормата не трябва афишират и рекламират. Прайдът е агресивна форма на пропаганда и търсене на пратньори за нестандартен секс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Авг 2022 10:59ч.

  Тази пропаганда се поддържа, подпомага и подклажда от отвратителни и ретроградни обществени сили и прослойки, подчинени на западния елит, които искат да объркат допълнително крехкия емоционален свят на подрастващите, внушавайки че отклонението от нормата е нещо позитивно и е пример за подражание. Дълбоко е прикрата крайната им цел, но каква е тя?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Авг 2022 11:07ч.

  Промотиране и налагане на обществени вярвания и практики, които издигат в култ либерален, строго личностен дневен ред, белязан от агресивен егоизъм, отказ от утвърдени в хилядолетията обществени норми и отговорности. Прокарване на агресивен релативизъм в оценката на обществени явления. Зад всичко това прозира дълбоката цел за драстично редуциране на човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zzz

  29 Авг 2022 13:10ч.

  Трябва да се заведат дела срещу съда за правата на човека и ООН.Отнема ни се правото да живеем според вярата си и ни се натрапва враждебна идеология и враждебни ценности.Ограничават ни се и отнемат правата.Трябва решителна битка с Европейските развратници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OOH

  29 Авг 2022 13:13ч.

  няма ли да се самосезира за забраната хората да се съберат на Шипка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  29 Авг 2022 13:21ч.

  Гей парад на Шипка, това е следващата стъпка. Както казват наивните гражданя и най-вече гражданките - защо не, какво пък толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи