Харков и Житомир - основни цели на руски удари в Украйна през нощта

Харков и Житомир - основни цели на руски удари в Украйна през нощта

Поражения по сградата на градския съвет на Харков след руски удар, 1 март 2022 г.

 

Харков и Житомир са били основните цели на руските бомбардировки през изминалата нощ, съобщават украински медии.

Белоруските войски са приведени в бойна готовност и се концентрират в района на границата с Украйна, съобщи украинското министерство на отбраната. Украинското външно министерство очаква нападение над страната от Беларус, става ясно от пост в социалните медии.

Във втория по големина украински град Харков, на източната граница, е бил разрушен военномедицински център. Руски десантчици са атакували болница в града, съобщи армията на Украйна. В Харков има най-малко 21 жертви и над 100 ранени.

В Житомир, на около 140 километра западно от Киев, при въздушни удари са загинали 4 души, има разрушени жилищни сгради.

Продължават сраженията в Херсон, където през нощта отново е имало бомбардировки, и в Мариупол, където кметът на града Вадим Бойченко съобщи за над 100 ранени цивилни граждани.

В Херсон руските военни вече контролират гарата и пристанището, съобщил кметът Ихор Количаев пред местни медии. Съобщава се за множество цивилни жертви. Обстрелвана е и сградата на украинските служби за сигурност в града на река Днепър.

В Бородянка, на 50 километра от Киев, са бомбардирани жилищни сгради, каза зам.-външния министър на Украйна Емине Джепар.

Очаква се днес да продължат преговорите между украинската и руската страна за незабавно прекратяване на огъня.

„Трябва да спрем агресора Русия възможно най-скоро“, е призовал украинският президент Володимир Зеленски в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън. Двамата са обсъдили водещата роля на Вашингтон относно санкциите срещу Русия и отбранителната помощ за Украйна, написа Зеленски в Туитър.

Президентът Байдън е подчертал помощта на Съединените щати за Украйна, включително текущите доставки в подкрепа на сигурността, икономическата подкрепа и хуманитарна помощ.

Следващата седмица започват изслушванията в разследването на руската инвазия в Украйна, съобщи Главният прокурор към Международния наказателен съд в Хага Карим Хан. Разследването е за престъпления срещу човечеството.

Големи петролни компании, като ExxonMobil и OMV обявиха, че изтеглят бизнеса си от Русия.

Европейският съюз ще изключи 7 руски банки от международната комуникационна система SWIFT, сред тях и ВТБ, но не и най-голямата Сбербанк. Въпреки това, в резултат на въведените до този момент санкции, на европейската дъщерна компания на Сбербанк със седалище във Виена и представителства в Хърватия, Словения, Чехия и Унгария е забранено да извършва всякаква дейност и тя е изправена пред фалит. Тази сутрин Сбербанк обяви, че напуска европейския пазар. А руската централна банка съобщи тази сутрин, че московската борса отново не е отворила.

27-те членки на ЕС дадоха съгласието си за спирането на излъчването на руските пропагандни медии Russia today и Спутник в ЕС.

Три милиарда долара финансова помощ за Украйна подготвя Световната банка. 350 милиона долара ще бъдат предоставени вероятно още този седмица, за стабилизирането на държавния бюджет, обяви шефът на Световната банка Дейвид Малпас.

И Международният валутен фонд (МВФ) обмисля предоставянето на кредитна линия в размер на 2,2 милиарда долара за Киев, става ясно от съобщение на управляващия директор Кристалина Георгиева.

Ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд предупредиха в съвместно изявление, че руската инвазия в Украйна ще има последици за възстановяването на световната икономика.

Заради ескалацията на напрежението в Украйна цените на петрола и газа на световните пазари регистрираха ръст, а страните-членки на Международна агенция по енергетика се договориха за отблокиране на 60 млн. барела петрол от спешните си резерви.

 

 

Коментари

 • Снимката е изрязана

  02 Март 2022 9:52ч.

  За да се вижда най-малко пострадалата част от центъра на града,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  02 Март 2022 10:20ч.

  тя снимката може и да не е истинска драги!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТИМЕ

  02 Март 2022 11:01ч.

  Войната ще приключи „бързо“, защото както съобщи министър председателят на УСрайна Денис Шмигал, хиляди руски войници са били убити, стотици пленени, хиляди ранени, а руската армия ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА !!! Но ЧУДНО ЗАЩО Парада на победата ще е на 08.03. 2022 г. в Киев !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Снимката е истинска, но е орязана

  02 Март 2022 12:20ч.

  Така всичко узглежда някак мирно и безобидно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  02 Март 2022 9:53ч.

  М, даа! Както се вижда лъснаха всички лъжи на Запада. Всеки който не е съгласен и се противи на зададеният ред подлежи на санкции.А уж беше Европа от Ванкувър до Владивосток. То пак се получи същото се, ама не от запад на изток, а от изток на запад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  02 Март 2022 10:19ч.

  вие се молете дан е ви удари някоя заблудена ракета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 13:00ч.

  Редакцията, правите ли разлики между "обстрел" и "бомбардироки"? Нали затова изгонихте Янев - не употребявал правилните термини. Доста тъпичък опит за манипулация. Чакате някой идиот да се върже, че самолети масово хвърлят бомби над жилищни райони. А всъщност е огън по определени точки, откъдето се води стрелба по руските части. Но скрити в жилищните сгради.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 13:04ч.

  Всъщност, в това няма нищо непознато и лошо. На война няма правила и всеки сам решава, как ще се отбранява. Но също така е валидно, че точките, от които се води огън, са легитимна цел за настъпващия, па били те и цивилни сгради. Някак си ми е трудено да схвана, че лице, което хвърля коктейл "Молотов" към танк, е "мирен гражданин" и не представлява легитимна цел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всъщност, в това няма нищо непознато и лошо.

  02 Март 2022 13:49ч.

  Разбира се няма нищо непознато , познаваме го от 1945. Но е лошо и забранено от Международните конвенции за водене на война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 14:29ч.

  Кога една война се е водила по правила? Правилата се пишат след нея. От победителя. Горчиво е да се каже, но е самата истина. Политкоректното мислене помага само на победителя. И най-големият рицар да си, горко ти, ако си победен. Разберете, тези простички истини и стъпете на реалността. Иначе сте "полезните идиоти".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 13:05ч.

  Допълнение заради прекрасния дизайн на форума: Така че щом се съпротивляваш на врага, си наясно, че имат пълно право да те убият. И пискането по този повод е тъпа и плоска манипулация. Като си мирен гражданин, стой мирно. Другото е героизъм, не е героизъм опита да представиш врага си, какъвто не е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  02 Март 2022 13:11ч.

  Боже, боже, прибари си вересиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 13:14ч.

  Умнико, ти какъв си, ако има враг пред портите? Ако си мирен и невинен гражданин, си траеш. Ако не можеш да траеш, хващаш оръжието и "кой-кого". Войната не е игра, в която можеш да кажеш "Undo" и да направиш правилния ход. Разберете го най-сетне. Описвате войната като нещо страшно, ама и понятие си нямате, какво да е страшно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 13:16ч.

  Описвате я като романтика, героизъм. Ама когато други се бият. Когато ти се биеш, озверяваш. Няма друг да оцелееш. И да победиш. Не че си сигурен, че и по другия начин ще победиш. Но си наясно, че и теб може да убият. Но мразя такива, които насъскват другите да се жертват, за да могат да обвинят техния, не на жертвите, противник във всички смъртни грехове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 13:23ч.

  Голата истина е, че в случая не става дума за нещо различно, освен за предвкусване на пир от разкъсаната Русия и ограбване на богатствата, върху която е седнала. Всичките мантри и сълзливи репортажи обслужват една - да озвереят масите, за да разкъсат "чудовището". И да дойдат правилните "победители", които да приберат пая. А париите... Както каза Калигула в оня филм...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 13:25ч.

  Това са "евроантлантическите ценности". Няма романтика, има само добра пресметливост. И наличие на много "полезни идиоти". Лошото е, че когато разбереш, че си бил "полезен идиот", вече е фатално късно. Дано поне тази елементарни истина разберете, макар че силно съм скептичен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  02 Март 2022 13:30ч.

  А на бас, че няма да остане нито един руснак в Украйна след авантюрата на др. Путин. тоя военнопрестъпник направо им създаде нацията след тази безумна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 14:26ч.

  Не ве хващай на бас. Глупаво е и няма нищо общо с темата, която разискваме. Историята показва, че всяка омраза рано или късно стихва. И ние сме имали горчива история с турците, но никой не иска да ги изколи сега, нали? Разбирам горечта ти, но от нея файда няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 14:27ч.

  Пак допълнение: Все пак имам малко надежда, че моите думи са събудили нещо. Което е хубаво. И вместо да пръскаме с бензин (оръжия), можехме да сме посредници. За това трябва да пеете, а не как да наритате задника на Путин. Ми не става, не можете, поне не по този начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • текущите доставки в подкрепа на сигурността

  02 Март 2022 13:45ч.

  Прелъстени и изоставени. Мандолото лопна и дори Алцxаймер Джо знае за това, затова бла-бла и потупване по рамото. Припомням класиците Илф и Петров - "Вий держитесь, а Запад нам поможет..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи