Германия призна Гладомора в Украйна през 30-те години за геноцид

Германия призна Гладомора в Украйна през 30-те години за геноцид

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Германският парламент прие резолюция, признаваща за геноцид "Гладомора" в Украйна през 30-те години - масов глад, за който се предполага, че е причинил смъртта на над 3 милиона украинци, при репресивното управление на съветския ръководител Йосиф Сталин, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията беше внесена в долната камара Бундестага от трите партии от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц и от основния опозиционен блок. След дебати, на които присъстваше и украинският посланик в Германия, тя беше приета с техните гласове, а останалите две опозиционни партии се въздържаха.

Гласуването се състоя само броени дни след като Украйна отбеляза 90-тата годишнина от началото на глада.

В резолюцията е записано, че "масовата смърт от глад не е резултат от провалени реколти; политическото ръководство на Съветския съюз при Йосиф Сталин е отговорно за тях". Допълва се, че Сталин е гледал с дълбоко подозрение на всичко украинско и се отбелязва, че "цяла Украйна е била засегната от глада и репресиите, а не само зърнопроизводителните ѝ райони".

"От днешна гледна точка това следва да бъде квалифицирано в политико-исторически план като геноцид", се казва в резолюцията. "Германският Бундестаг споделя подобна квалификация".

"Причината за този ужас е в Кремъл - там диктаторът е взел безмилостното решение да прокара колективизацията със сила и да предизвика глад", каза от парламентарната трибуна Робин Вагенер, депутат от Зелените, които са част от управляващата коалиция. "Убийството с глад е имало за цел и да потисне политически украинското национално самосъзнание, украинската култура и език", допълни той.

По думите му, "паралелите с днешния ден са очевидни" - гледна точка, която прозвуча от трибуната и от други депутати девет месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

"Сегашната руска агресия срещу Украйна се вписва в тази историческа традиция", каза консервативният опозиционен депутат Фолкер Улрих.

Учените остават разделени в мненията си дали гладът в Украйна е бил "геноцид". Основният въпрос, по който се дискутира, е дали Сталин нарочно е искал да избие украинците в опит да смаже движението за независимост от Съветския съюз или гладът е настъпил най-вече заради некомпетентност на официалните власти, съчетана с природни фактори, отбелязва Асошиейтед прес. Въпреки това "големият глад" предизвиква тлеещо негодувание сред украинците срещу управлението на Съветска Русия.

Според Музея на Гладомора в Киев още 16 държави освен Украйна са признали глада за геноцид: Австралия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Грузия, Унгария, Литва, Латвия, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, САЩ и Ватиканът. Други страни като Аржентина, Чили и Испания са го осъдили като "акт на изтребление".

Миналата седмица папа Франциск сравни сегашните страдания на украинците с тези през 30-те години при "изкуствено предизвикания от Сталин геноцид".

В приетата днес резолюция е включен призив към германското правителство да работи срещу "всякакви опити за разпространение на едностранчиви руски исторически разкази" и да продължи да помага на Украйна като жертва на сегашната война.

Отбелязва се, че гладът в Украйна се е случил във време на масови престъпления срещу човечеството в Европа, включващи нацисткия Холокост "в неговата историческа уникалност", военните престъпления на германската армия и систематичното избиване на милиони цивилни като част от "расистката германска война на изток, водена с цел унищожение".

Подобни резолюции са без обвързващ характер и не задължават правителството да предприеме действия, но външният министър Аналена Бербок благодари на депутатите, които са я внесли.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • йосарян

  01 Дек 2022 8:34ч.

  само една дума: наглост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Според Брест-Литовския мирен договор,...

  01 Дек 2022 9:09ч.

  ...по който страни са и Германия и Украйна като самостоятелен държавен субект, втората е била задължена да плаща на първата репарации единствено и само в зърно. Та толкова за германската почтеност, тогава и сега...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Талибан

  01 Дек 2022 11:14ч.

  Аз пък признавам тоталното ограбване на България в последните 33 г. за геноцид и си искам 6 трилиона лева репарации от евро-джендър-халифата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  01 Дек 2022 8:37ч.

  Германия, и не само, се управлява от напълно неадекватни хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  01 Дек 2022 8:42ч.

  подобни действия имат за цел така да №@1рат бъдещите взаимоотношенията между Русия и Германия, така че дълги години двете държави да не си говорят. така или иначе каквото и да прави тази евро-джендърска сволоч е все тая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Троянски Кон

  01 Дек 2022 8:49ч.

  Аз пък обвинявамк германия и германският народ във геноцид извършен срещу Руският народ през ВСВ и по специално срещу градовете Ленинград и Сталинград . Обвинявам също така Германия за спонсор на нацизма и фашизма .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да де

  01 Дек 2022 8:52ч.

  Сталин не бе ли грузинец ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Троянски Кон

  01 Дек 2022 9:00ч.

  И какво като е грузинец ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да де

  01 Дек 2022 9:33ч.

  Тогава за какво е виновна Русия? В тогавашно ръководството на СССР преобладават евреи, грузинци, поляци., руснаците са малцинство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  01 Дек 2022 8:54ч.

  Гладоморът е истина, обаче вината за него не е на Русия (СССР), а на САЩ, които са наложили всяка продажба за СССР да бъде само срещу жито. Не срещу злато, сребро, долари и т.н., а срещу жито. Целта е ясна - да не се осъществи започналата индустриализация на СССР. Индустриализацията е станала, въпреки всичко, но е добре да се посочват истинските виновници, а не техните жертви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mustafa iliev gergiev

  01 Дек 2022 8:54ч.

  '"Причината за този ужас е в Кремъл - там диктаторът е взел безмилостното решение да прокара колективизацията със сила и да предизвика глад", каза от парламентарната трибуна Робин Вагенер, депутат от Зелените, които са част от управляващата коалиция. "Убийството с глад е имало за цел и да потисне политически украинското национално самосъзнание, украинската култура и език", допълни той.' Нема как поутисне нищо за хора изкопали Черно Море... Напразно , Сталине, Диктаторине, си се морил... Операция Барбароса, щяла да е възмездие за тебе, Голодоморине.... Ама .. ама.... Те съга ще .....Пак е на ход обясненито за Барбароса, хем от Зелените..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  01 Дек 2022 8:55ч.

  Безспорно това е най-важният проблем на властите в Германия понастоящем. Това, че населението обеднява, въобще не е тяхна грижа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  01 Дек 2022 9:04ч.

  А за глада, който сега се задава, кой кого ще обвинява?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Котопакси

  01 Дек 2022 9:13ч.

  Опровержение на наглата клевета за „Гладомора” От книгата: Устин Чашчихин, Разобличаване на клеветата срещу СССР . С мита за „Гладомора“ – същото, както с мита за „репресиите“ и с мита за Бога. Никой никога няма да ви покаже нито Бог, нито милионите скелети жертви на Гладомора – всичко това е многократно преувеличено. Църковниците и антисъветските хора на Украйна измислиха куп митове, състоящи се от логически грешки и нагли клевети, и ги нарекоха „Гладомор“. Твърди се, че само украинци са умрели от глад, а не руснаци, не казахи и не американци. Твърди се, че това е най-лошото бедствие в историята на Украйна. Твърди се, че е умишлено инсценирано от Сталин, за да унищожи уж украинците. И тъй като И. В. Сталин (Джугашвили) беше грузинец по националност, тогава уж украинците за този глад трябва - само помислете - да обичат грузинците и да мразят руснаците! В тези глупости за Гладомора няма никаква логика и факти. Само сляпа вяра и яростен религиозен фанатизъм. Но точно този мит за Гладомора е в основата на съвременния украински фашизъм. А фашистите от "Десен сектор" не крият, че са християни. ОТКРИТИЕ 2. Гладът от 1932 г. почти не се отразява на демографията. Нека отново да се обърнем към демографията и да сравним преброяванията на СССР от 1926 и 1959 г. Просто имаше този глад и война между тях. Населението на Украинската ССР през 1926 г. е 29 милиона души, а през 1959 г. - 37 милиона души. Следователно, приблизително по време на управлението на Сталин (1924-1953), украинците са се увеличили с 37 - 29 = 8 милиона души. Оказва се, че дори гладът и Великата отечествена война не са довели до намаляване на населението на Съветска Украйна! Следователно „Гладоморът“ е демографски незначителен. Гръмнаха го като къртичина. ОТКРИТИЕ 3. Истината се познава в сравнение. Нека сравним демографските данни на Украинската ССР в рамките на СССР и капиталистическа Украйна след 1991 г. При атеистичните комунисти населението на Украйна нараства от 29 милиона през 1926 г. на 52 милиона през 1989 г. И така, при безбожните комунисти украинците бяха с 23 милиона повече. А при свещениците и демократите от 1991 до 2013 г. населението на Украйна измря със 7 милиона души и останаха 45 милиона души. А сегашната фашистка Украйна загуби Крим (2 милиона души) и губи Донбас (7 милиона души). Какви научни заключения следват от тези данни? ОТКРИТИЕ 4. Гладът поради неурожай е напълно типично явление за всяка аграрна страна. Затова Сталин, за да превърне една аграрна страна в индустриална, провежда политика на електрификация, индустриализация и колективизация – построява хиляди предприятия, заводи и фабрики, които произвеждат трактори, комбайни и селскостопанска авиация. Цялото това оборудване се използва в държавни ферми в индустриален мащаб. Сталин победи както провала на реколтата, така и сушата и в резултат на това глада. В резултат на това до 80-те години на миналия век производството на хляб в СССР достигна такъв огромен мащаб, че хлябът струваше стотинка, а в селата хората дори хранеха добитъка с хляб. Попитайте някой селянин - той ще потвърди. Така че Сталин беше този, който ни спаси от систематичния глад, причинен от аграрния характер на страната, със своята разумна политика на индустриализация и планова икономика. За това умните и честни хора го уважаваха като умен и честен политик и до днес поднасят цветя на гроба му. Благодаря на другаря Сталин за нашето сито и щастливо детство! Благодарение на сталинската индустриализация не умряхме от глад. Само идиот може да обвинява Сталин за Гладомора. Украинците не помнят доброто - Сталин им построи водноелектрически централи и атомни електроцентрали, заводи и фабрики, създаде милиони работни места. И се сърдят за дреболии. ОТКРИТИЕ 5. Не само украинците са умирали от глад през 1932 г. Глад имаше и в други райони на СССР - в Кубан, в Урал, в Казахстан и т.н. Имаше го и в САЩ. По време на Голямата депресия в Съединените щати повече от 7 милиона души умират от глад [1-2]. Така че не може да се каже, че това е уж чисто украинска трагедия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  01 Дек 2022 9:19ч.

  с оглед на фашизирането на Украйна от САЩ през последните 30 години и изопачаването на историята, прозира факта, че "гладомора" е силно преувеличено по мащабите си събитие, имащо за цел да настрои украинци срещу руснаци и да оправдава една или друга престъпна дейност на нео-нацистка Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и какво от това

  01 Дек 2022 9:26ч.

  германия беше направена хъб, това не е нейна заслуга; сега други ще бъдат направени; ще кажеш, че германия е притрябвала на някой за нещо; а за украйна американския план е да я надробят като попара, за да няма големи територии в европа; вие гледайте как германия, франция и полша ще ги надробят в близко бъдеще;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чингачгук

  01 Дек 2022 9:28ч.

  Ще се произнесе ли Бундестага за геноцида на арменците от Турция, на индианците в САЩ, или на тасманийците от Австралия и Великобритания?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами милионите руснаци?

  01 Дек 2022 9:32ч.

  По същото време са умрели милиони руснаци, казахстанци и хора от други народности. За тях защо няма "геноцид"? Значи, те, според днешните наследници на Хитлер, не са хора? Та, дойдохме си на думата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  01 Дек 2022 11:19ч.

  Не само руснаци, а и други славяни. В резултат на нацисткото властване Югославия губи 1,5 милиона души, в Полша загиват поляци и евреи поравно- около 1,8 млн., цивилните жертви на Съветския съюз са не по-малко от 20 млн., мнозинството са славяни, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Дек 2022 9:40ч.

  При репресивното управление на съветския ръководител Йосиф Сталин СССР репресира Германия на 9 май 1945 г. , а това не се забравя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крадецо на никове

  01 Дек 2022 11:47ч.

  Прекалено си тъп за да изказваш мнение. Покрий се и не ставай за смях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Намерил се кой

  01 Дек 2022 9:41ч.

  Да обвинява другите за геноцид. Пфу! За Картаген знае един Сульо, но за Райха е сигурно, че трябва да бъде разрушен веднъж и завинаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Препоръчвам за владеещите руски език!

  01 Дек 2022 9:49ч.

  Прочетете книгата на Юрий Мухин (съветски хохол, както сам се определя) "Кликуши голодомора" | Официальный сайт Мухина Ю.И. ymuhin.ru https://sheba.spb.ru/za/golodomor-2009.htm

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ и голодомор

  01 Дек 2022 9:56ч.

  Голодомор в США Борис Борисов выпустивший в 2008 году книгу «Голодомор по-американски».

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  01 Дек 2022 10:04ч.

  А кой ще осъди евроатлантическия съвременен инфлациомор, газомор, петроломор, гладомор и прочие ? Да чакаме с нетърпение да се осъществи инициативата на Курсула за някакъв си нов съд и тя да се приготвя за пръв кандидат за гилотиниране!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mustafa iliev gergiev

  01 Дек 2022 10:05ч.

  Абе щом Ватиканата е потвърдила Гладамора.. Сичко е ясно...Тя е говорител на Божия Син..Тя знае... Сам Господ си мъли, ама Негу лесно ли Му ее? Да наглася галактики малактики, слъца млънца, планети мланети... Па изпратил на Земята Сина Си. Па Синът като заминал оставил Ватиканата да казва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зап.евроканибали

  01 Дек 2022 10:11ч.

  Германия и Западът в момента са автори на геноцид, използвайки без задръжки украинското население за пушечно месо срещу геополитическия си враг Русия. Не ни интересува пряко голодомора през 30-те, още повече, че самата германия извърши геноцид срещу Съветска Русия, избивайки поне 20 милиона цивилни нейни граждани и масово разрушавайки европейската инфраструктура на СССР. Но това, което днес виждаме с очите си, е геноцидът срещу Украйна, дължащ се на западната непримиримост и откритата военна подкрепа на един марионетен нацистки режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А голодомора в Русия?

  01 Дек 2022 11:27ч.

  В Русия са умрели повече отколкото в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напрегнат

  01 Дек 2022 11:29ч.

  Германци говорят за геноцид ?! Като чуя такава дума от германец нещо ме напряга. А как сегашните германци разбраха, че трите милиона загинали са точно украинци ? Че и сега милиони "украинци" не се знаят майчиния "украинския" език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има весела статия в ВВС

  01 Дек 2022 11:52ч.

  На англичанин жена му е украинка и постоянно плаче, когато започна войната, за майка си живееща в Харков. Безпокои се нещо да не й се случи. Англичанина тръгва с кола да вземе майка й. Успява да я вземе и докара в Англия. Но се оплаква: "Майка й говореше само руски и имахме проблем при придвижването".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Организирайте трибунал за колонизацията на Африка: Съветът на федерацията даде съвет на Макрон

  01 Дек 2022 13:11ч.

  Сенаторът на Руската федерация от Кримския регион, член на международната комисия на Съвета на федерацията Сергей Цеков нарече „лицемерие на площада“ изявлението на Франция за началото на работата по създаването на специален трибунал за събитията в Украйна, припомняйки епизодите на въоръжената агресия на Запада срещу суверенни държави. В сряда говорител на френското външно министерство каза на брифинг, че страната е започнала работа с европейски и украински партньори за създаване на специален трибунал за разследване на действията на Русия в Украйна. В същото време през октомври френският външен министър Катрин Колона заяви, че Париж не подкрепя идеята за създаване на такъв трибунал. „От тяхна страна това е лицемерие на квадрат. Те нямат право да създават трибунал”, каза Цеков пред РИА Новости. Според него Франция трябва да създаде трибунал за колонизацията на африканските страни от френска страна. Ако Франция беше толкова супер обективна, те също щяха да предложат създаването на трибунал за Ирак, който американците унищожиха, трибунал за Югославия, която НАТО бомбардира, трибунал за Либия, която те също унищожиха, и на първо място за французите. Могат да създадат и трибунал срещу подигравките на Украйна с Крим и Донбас“, каза Цеков. По-рано Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова за създаването на специален международен наказателен трибунал за Украйна, като първоначално наруши основния принцип на безпристрастност на процеса и посочи Русия като виновна дори преди създаването на такава инстанция , както и игнорирането на предишни сигнали за военните престъпления на Киев в Донбас. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че Русия категорично отхвърля обвиненията на Киев във военни престъпления на територията на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mustafa iliev gergiev

  01 Дек 2022 17:23ч.

  За уцелелите от Геноцида украинци ще бъдад организирани резервацйй около Биобижанчине.. От Америка ще дадад едно цяло и 17 иляди долара и четиририсет пет ръчни бичкйй.. В резервацййте се допускат за посещене групи от 10 човека, поляците по 50 човека.. Взнак на добра воля и Турската Република прави резервацйй в окръг Агръ за немци... Ще има построено баварско село с истински немци, където да си прават октебер фест ,/ еким фес демек/ вместо бира ще разнасат стомни боза на кобилици... И за българите е предвидна резервация... Една махала около Железната Цръква... Щяло да има две три кочини с прасета 3Д, автентичен ракиен казан-- при условия отработените джибри да се не хвърлат в Златния Рог, ами да се пекат куфтета за вегани от тех... И неколко българи с носйй да ритат с едната ръка мач, а с другата да ядат филия с мас... / Маста нема да е свинска, а синтезирана от НДК клетки на по-пълни депутати..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи