ГЕРБ обсъжда Десислава Атанасова и Томислав Дончев за номинация за премиер

ГЕРБ обсъжда Десислава Атанасова и Томислав Дончев за номинация за премиер

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ГЕРБ обсъжда между две имена за номинация за кандидат за министър-предесател, твърди bTV, позовавайки се на свои източници. Това са Десислава Атанасова и Томислав Дончев. 

Президентът Румен Радев обяви, че в понеделник ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, най-голямата по численост парламентарна група.

По-рано днес на брифинг в Народното събрание от ГЕРБ обявиха, че са официално уведомени от президентството за процедурата по връчване на първия проучвателен мандат(в понеделник) и те ще бъдат там в 10.00 часа с посочения от нас кандидат за министър-председател.

Кой ще бъде, ще научите след три дни, каза пред журналисти заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Какъв ще бъде съставът на проектокабинета ще научите след 10 дни“, уточни той.

"Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства, сходства в програмите и целите, нямат склонност да водят подобни разговори. Това заяви в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Ще използваме оставащата седмица или десет дни за всякакъв тип публични и регламентирани опити да осигурим политическо бъдеще на кабинет с първия мандат, което не изключва варианта за кабинет на малцинството. Задължени сме от всички българи, които са инвестирали подкрепата си в нас, да направим тази последна стъпка, добави Дончев.

„Това няма как да е обичайна коалиция на база коалиционно споразумение, очевидно такава е невъзможна. Няма как да е и аритметична коалиция, постигайки 121 гласа. Последният шанс е вариант на правителство на малцинството. Това ще бъде наш кабинет. Труден, но възможен.

Кабинет, който няма потенциал да свърши работа, няма да предлагаме. Освен отборът експерти, управленци, от огромно значение са намеренията, които стоят за тях. Работили сме месеци по програма. Ако има опит за рестарт на разговорите през следващата седмица, той ще бъде базиран именно върху нашата програма – комплексен документ за управление на страната. Ако постигнем последен импулс на здрав разум в това Народно събрание, ще бъде добре“, добави той.

Кой ще бъде кандидатът за премиер на ГЕРБ, ще се знае след три дни – когато президентът Радев им връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Съставът на проектокабинета, пък, ще е ясен след десет дни.

Дончев обаче поясни - мандатът за кабинета ще бъде взет от кандидата за премиер. Сутринта Десислава Атанасова каза съшото, но в друг словоред: Който вземе мандата, той ще е кандидат-премиер

На въпрос дали в проектосъстава на правителство ще има повече експерти, или повече политически лица, Дончев отговори: „Едното не изключва другото. Един министър да бъде само експерт е ерозия на позицията. Задължително е да бъде експерт, но преди всичко трябва да бъде политик, защото от министерска позиция се правят политики. В противен случай, ролята на експерта е да пише или заверява становища в администрацията“.

 


Източници: бТВ, novini.bg, Агенция "Фокус"

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • • Инсталирането на интелектуални джуджета на най-високите властови позиции продължава ...

  02 Дек 2022 18:01ч.

  • Инсталирането на интелектуални джуджета на най-високите властови позиции продължава ... Време е за диктатура на народа, народе…(!!!) https://pogled.info/bulgarski/glupost-i-prestaplenie.149510

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  02 Дек 2022 18:15ч.

  Аз предлагам и двамата да са премиер на ротационен принцип. От една страна двамата имат акъл колкото за цял човек, а от друга, така ще можем да се насладим напълно на простотията и на двамата. За шоуто обаче, предпочитам Десито да ни забавлява. Нищо, че ще ни излезе на носа... може пък нещо да ни влезе в главите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойкооо,

  02 Дек 2022 18:26ч.

  на кого ни оставяш??!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  02 Дек 2022 18:42ч.

  Боже, пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цоков 1341

  02 Дек 2022 19:01ч.

  Символично. Няма по-подходящо име за оправянето на тази даржава. Но все пак избираме не име, а невеста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боко по-добре да беше предложил някой от четириногите си песове

  02 Дек 2022 19:01ч.

  Тия не ми вдъхват доверие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  02 Дек 2022 19:10ч.

  Без коментар. Онемял съм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  02 Дек 2022 19:14ч.

  Аз предполагам, че Д.Митов също може да бъде вариант на ГЕРБ за премиер. Той притежава всички качества-образован на Запад, бивш външен министър, работил за правилна амер. организация, твърд привърженик на евроатл. ценности... ;) Бих казала:"Виж ми окото". ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  02 Дек 2022 19:16ч.

  дуловската ПКП? Самюъл Бекет: „Всички сме родени луди. Някои оставаме такива…“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  02 Дек 2022 19:16ч.

  АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХААХХАХХАХАХАХАХХАХХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХХАХАХА!!!! ТИКВЕНИЦИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сенко

  02 Дек 2022 19:20ч.

  Десислава Атанасова ........ мислех, че ще умра от друго, но не мислех, че ще умра от смях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин Тодоров КАКВИ ПОМИЯРИ…

  02 Дек 2022 19:50ч.

  Все си мисля, че Пожарникаря няма накъде да става по-жалък и той все успява да ме опровергае. Вчера лакеите му са вкарали в Народното събрание проектозакон за задължително поставяне на държавните и обществени сгради на табелки с надпис: „Комунизмът е престъпен“. Тъй като комунизъм нямаше, сигурно имат предвид социализма. Същият този социализъм, чиито внушителни останки не успяват да доизглозгат вече повече от трийсет години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  02 Дек 2022 23:04ч.

  Това поредната подигравка ли е на Баце?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи