Георгиев: Само с приемането на бюджета ще можем да продължим подкрепата за култура в София

Георгиев: Само с приемането на бюджета ще можем да продължим подкрепата за култура в София

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Само с приемането на бюджета ще можем да продължим подкрепата за култура в София, заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на откриването на "Алея на книгата" в столицата.

За 11-а поредна година Столичната община подкрепя провеждането на „Алея на книгата", не просто като формална част от културния календар на София, а като поредното средище на българска духовност, заяви Георгиев. 

Днес повече от всякога битката за четенето, битката за четящите хора е много важна – тя е цивилизационна и определя съзнанието ни като хора, които имат сетива за нещата отвъд всекидневните ни потребности, отбеляза председателят на СОС.

Той помоли премиера, който също участва в откриването, за съдействие в преговори с колегите от групата на „Демократична България" в общинския съвет. Тъй като 0,4 % е бюджетът за култура в държавния бюджет, а в софийския е 3,4 %, да получим подкрепа, въпреки предстоящите избори и политическите различия, да подкрепим творците, събитията, откритите сцени и всички други формати, за които Столична община е длъжна да помага. А това ще се случи само с приемането на бюджет за 2023 г. с широка политическа подкрепа. В името на културата на града, посочи председателят на СОС Георги Георгиев.

Близо 140 издателства участват в "Алеята на книгата" в София. Изложителите са разположени в 57 шатри пред НДК и на пешеходните части на бул. „Витоша“. В културната програма на форума са предвидени над 40 събития.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи