Георг Георгиев, ГЕРБ: На Радев в момента се отнемат лостовете, с които еднолично да управлява държавата

Георг Георгиев, ГЕРБ: На Радев в момента се отнемат лостовете, с които еднолично да управлява държавата

"На Радев в момента се отнемат лостовете, с които еднолично да управлява държавата. Това, че последните две години България беше под едноличното управление на един човек, е атака срещу парламентарната демокрация", коментира депутатът от ГЕРБ в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ.

Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен, а хубавото на експертния кабинет е, че експертите са равноотдалечени от всички и в същото време всяка партия може да припознае министри в него. Така Георг Георгиев от ГЕРБ отговори на упреците от изминалите дни, че има представители на ДПС в проектокабинета с втория мандат.

изтъкна, че разговорите с ДПС се отнасят единствено за конституционните промени и осигуряването на конституционно мнозинство и това не е в противоречие с досегашните позиции на ГЕРБ.

"ДПС никога не се е противопоставяло на провеждането на евроатлантическа политика и на защитаването на подобни приоритети, така че не съм изненадан, че ще запазят тази линия на поведение. Не виждам защо се преекспонират нещата и се концентрира вниманието върху определен член на ПГ на ДПС, а не върху тяхното мнение като цяло. Това ми звучи по-скоро като спекулация на тези, които опонират на така сформиралите се мнения в Народното събрание", заяви Георгиев.

Той подчерта, че готвеното правителство не представлява коалиция с ПП-ДБ, а обща визия на политически формации с обща цел.

"Много особени опции нямаше. Опцията беше една и тя е тази, която се случва в момента. Ако не искаме безконтролно управление на един човек в тази държава, това е единственото нещо, което може да стане. Това не смятам, че е укорително от гледна точка на демокрацията, а напротив - искаме да предоставим на държавата едно спокойствие, изпълнение на няколко ключови приоритета, с които държавата утре да бъде по-силна. А не да регресираме и след месец да се озовем пак там, където вече сме били, само че в една много по-влошена макро среда", каза той.

Георгиев определи позициите на президента Радев срещу сформирането на кабинета като атака срещу парламентарната демокрация.

"На Радев в момента се отнемат лостовете, с които еднолично да управлява държавата. Това, че последните две години България беше под едноличното управление на един човек, е атака срещу парламентарната демокрация. Оттук нататък всеки коментар на президента Радев срещу сформирането на редовно правителство, е коментар срещу парламентарната демокрация. Защото президентът трябва да обединява, а това, което той прави, е да задълбочава различия. ПП-ДБ постъпиха доста самонадеяно и избраха сами да носят отговорност в много ключови за страната направления. С правомощията идват и отговорностите", посочи Георг Георгиев.

Той нарече митове твърденията за близки отношения на ГЕРБ с прокуратурата и посочи, че последния развой на събитията относно "Барселонагейт" доказват точно това. 

"Самият факт, че най-големите удари, понесени от политическа сила в момента, са от ГЕРБ и то в момент, в който ние започнахме да коментираме темата за съдебната реформа, означава, че има тенденция и нашата партия и нашият лидер попада под натиск. В последните две години Борисов не се е ползвал от имунитет, така че, ако имаше нужда той да бъде разследван, можеше да се направи, а не дела да бъдат държани на трупчета, за да може във време, когато са политически изгодни на някого, тогава да се вадят", каза Георгиев. 

Ако има от какво да се притесняваме в момента, това е от цялостните опити да се дестабилизира държавата чрез колаборация между определени институции срещу това да има редовно правителство, коментира още Георг Георгиев.

Целия разговор вижте във видеото.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Гошко момче лошко!

  04 Юни 2023 14:00ч.

  Ма си и, баце, "ентелигентен"! Личи си, че си от гербарската измет! Малко време ви остава! Сега си мислите, че печелите но всъщност всичко губите! Aнадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буги Барабата

  04 Юни 2023 14:03ч.

  Много се смях докато четох полюциите на този гербав комсомолец малоумник. Той и глупаците като него са следващите изчегъртани. Баце е предал и продал всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георг сладко

  04 Юни 2023 14:37ч.

  целуна ръката на Методиев Борисов и прогресира. Хубавец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕО

  04 Юни 2023 15:08ч.

  БОЖЕ,КАКЪВ САМОУВЕРЕН ЕКСПЕРД…АКО НЕ БЕШЕ БОКО СИГУРНО ЩЕШЕ ДА МЕТЕШ УЛИЦИТЕ В ЧИКАГО,ГЕОРГ…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен

  04 Юни 2023 15:31ч.

  В какво е експерт например Тагарев ? Освен че е работил за пари за режима в Украйна ? Тагарев е експерт по работа за чужди небългарски интереси ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  04 Юни 2023 17:16ч.

  Та, Георг, всички плямпат за съдебна реформа, всички се правят, че правят нещо, ама хайде, обясни ми, като как я виждаш тази "риформа"? Щом се плямпа толкоз много, значи всичко ви е ясно, детайлите са обсъдени, остава да се реализират. Хайде, с думи простички, обясни на нас, обикновените хорица, дето сме дошли от села и паланки (не че твоите родители също не са такива), като как я виждате тази реформа? Какво ще промените, до какво ще доведе това и пр. "баналности"? Щото и аз мога да ти разправям сладки приказки, как може българия да организира първата експедиция до Марс...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи