Генчовска: България може да помогне на Молдова в бежанската криза

Генчовска: България може да помогне на Молдова в бежанската криза

,,България може да помогне на Молдова в бежанската криза, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на общ брифинг с молдовския си колега Николае Попеску в Кишинев. Тя добави още, че страната изпитва най-голямото натоварване от войната в Украйна.

Министър Генчовска подчерта, че тази криза ще продължи и отправи предложение България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница. Целта на екипите там е да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България.

След срещата стана ясно, че министърът на външните работи на Молдова е поставил въпроса за необходимостта от допълнителни автобуси, които да осигурят придвижването на бягащите от войната в посока България. Предложението ще бъде обсъдено в Министерския съвет, увери министър Генчовска.

Тя още веднъж заяви подкрепата на България за европейската перспектива на Украйна, както и за желанието на Молдова и Грузия за присъединяване към европейските структури.

По отношение на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна, България отново потвърждава своята непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в рамките на нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води, заяви още министър Генчовска.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска днес е на посещение в Молдова, заедно със заместник-министър Велислава Петрова. Те ще посетят град Тараклия на 200 км. южно от Кишинев, където има българска общност. На връщане българските граждани, пожелали да напуснат Молдова, ще бъдат евакуирани с правителствения самолет. Около 80 ще бъдат българите, които ще бъдат евакуирани от Кишинев. 33-ма българи вече са изведени от Молдова.

Молдова прие над 236 000 бежанци от началото на войната, като 160 000 са напуснали страната.

 

 

 

 

Коментари

 • Stolti

  08 Март 2022 12:52ч.

  Ганчовска - срам за България!!! Срам ме е от такива нефелни, обезбългарени, неграмотни и продажни античовеци!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  08 Март 2022 13:17ч.

  Гледах пресконференцията на Костадинов от Възраждане и определено мога да кажа, че основната заслуга за срещата между Генчовска и посланика е на Костадинов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  08 Март 2022 13:19ч.

  Упс не на посланика а на колегата й от Молдова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дипломат

  08 Март 2022 12:59ч.

  Да, Ганчева, можеш да помигнеш ти лично, ако заделиш няколко заплати и им пратиш храни, не вменавай на хората задължения! Знаеш ли колко струва олиото във “Фантастико”?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно...

  08 Март 2022 13:08ч.

  ...след ударното раздаване на оръжие и боеприпаси в Украйна на гражданското население дали багажа на пристигащите от там бива контролиран за от служба КОС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антъни Блинкън пристигна в Молдова Автор: news.bg 06.03.2022 08:39:54

  08 Март 2022 13:11ч.

  Министърът на външните работи Теодора Генчовска днес е на посещение в Молдова, заедно със заместник-министър Велислава Петрова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  08 Март 2022 14:21ч.

  Дали е разбрала,че на молдомците почва да им писва от наглите укромигранти?Скоро и у нас ще се чудят как да ги озаптят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Генчовска

  08 Март 2022 14:35ч.

  и Господ не може да и помогне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи