Ген. Решетников: Студената война беше боклук в сравнение с днешната ситуация

Ген. Решетников: Студената война беше боклук в сравнение с днешната ситуация

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Русия едва ли ще използва ядрени оръжия в Украйна, освен ако НАТО не изпрати войски, казаха двама пенсионирани руски генерали пред Ал Джазира.

„Ако колективният Запад атакува Русия със своите конвенционални въоръжени сили, отговорът на Русия може да бъде ядрен, защото няма сравнение между конвенционалния военен потенциал на Запада и този на Русия“, каза Евгений Бужински - главен преговарящ за контрола на въоръженията на руската армия от 2001 до 2009 г.

Бужниски обаче подчерта, че Русия няма да спечели много от използването на ядрено оръжие в Украйна при сегашните условия.

Той каза, че руската армия не се нуждае от ядрени оръжия, за да постигне стратегическите си цели като унищожаване на транспортната инфраструктура, използвана за доставка на западни оръжейни пратки или повреждане на електрическата мрежа на страната.

В същото време Бужински предупреди, че започването на ядрена атака почти сигурно ще вкара Москва и Вашингтон в опасна ескалационна спирала.

„Не може да има ограничено използване на ядрени оръжия – мисленето по друг начин е илюзия“, каза той.

Всеки ядрен конфликт между Русия и САЩ ще доведе до пълно взаимно унищожение.

Подобна оценка направи и Леонид Решетников, пенсиониран подполковник, прекарал повече от 40 години работа в съветското и руското разузнаване.

Решетников каза пред Al Jazeera, че сценарият Русия да използва тактически ядрени оръжия в Украйна в момента е “невъзможен и няма да има голямо военно значение”.

Той твърди, че подобен ход би бил рязко отклонение от досегашната стратегия на Русия за избягване на риска в Украйна, отбелязвайки, че Кремъл е чакал близо седем месеца, преди да обяви частична мобилизация.

Пряка намеса на силите на НАТО в конфликта обаче може да промени нагласите на Москва.

„САЩ и почти цяла Европа вече участват в този конфликт, като предоставят на Украйна оръжие, разузнавателна информация, военни инструктори и доброволци“, каза Решетников.

„Ако това продължи да ескалира, създава риск от световна война, в която могат да бъдат използвани ядрени оръжия."

За някои сегашната конфронтация връща спомени от Студената война, период на невероятно високо глобално напрежение, когато Съветският съюз и Вашингтон се състезаваха в надпревара във въоръжаването за ядрено надмощие.

Според Решетников „Студената война беше боклук в сравнение с днешната ситуация“.

“Това, което виждаме сега, е, че и двете страни се опитват да оказват натиск една върху друга, постепенно към възможността за пряка конфронтация. Не мисля, че ще видим ядрена война днес или утре, но е трудно да се каже как ще се развие продължаващата ескалация след една година.”

Смята се, че Русия притежава най-големия ядрен арсенал в света, с около 6000 бойни глави, според доклад Оценки От Федерацията на американските учени.

Освен Китай, Русия също е една от водещите страни в разработването на хиперзвукови ракети, способни да се движат с пет пъти скоростта на звука и да променят курса си по време на полет.

Съгласно ядрената доктрина, приета през 2020 г., Русия е заявила, че е готова да използва ядрено оръжие, ако получи информация за удар от приближаваща балистична ракета, бъде атакувана с ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение, противникът унищожи критична инфраструктура или ако е изправена пред конвенционална военна заплаха, която поставя под риск съществуването на Русия.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • rusnak

  24 Sep 2022 2:11ч.

  Така е, смешна работа беше, сега трябва поколенията боклуци да бъдат превъзпитани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да да, разбира се

  24 Sep 2022 8:18ч.

  Щом решетников казва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  24 Sep 2022 9:26ч.

  Запада просто ще замрази конфликта и ще изолира както изолира Иран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ти май поумня

  24 Sep 2022 10:11ч.

  Това е добре дошло, най-после братята ще си отдъхнат от наглеци, пренасочвайки се към истински партньори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  24 Sep 2022 10:39ч.

  Не бе, след някоя друга година като тръгне мужика пеша и почнат да му падат самолетите сами ще предложат да върнат каквото заграбиха и да плащат репарации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  24 Sep 2022 11:13ч.

  Добре е да се каже следното; единствената държава притежаваща ядрено оръжие е САЩ, защото едно е да имаш технологичният потенциал да създадеш такова оръжие, съвсем други е да го използваш! Въпрос на психологическа нагласа (колективна) е да се използва! Последиците от това е преодоляно и то с лекота от САЩ. Но няма да е същото за Русия. Тук ролята на медиите е не по-малко важно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФАЩ е изключително вътрешно уязвима страна

  25 Sep 2022 7:27ч.

  и е истинска загадка защо тази слабост не се използва от нейните противници!? Става дума например за ефективни показни ПР мерориятия в стил 9/11 или различни по мащаб техногенни катастрофи, за които използване на атомно оръжие въобще не се налага. Като че ли ФАЩ/Россия са се договорили да играят голяма игра по сплашване и излавяне на де що има дребни мишки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи