Гечев за вноса на украинско зърно: Солидарни сме с Украйна, но не бива да страдаме от тази солидарност

Гечев за вноса на украинско зърно: Солидарни сме с Украйна, но не бива да страдаме от тази солидарност

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинското зърно, което влиза в страната ни, не е опасно. Прави се удвоен фитосанитарен контрол, по-голяма част от пробите отговарят на европейските изисквания. Не казвам, че зърното от Украйна е некачествено, но това, което произвеждаме в България, според мен е по-добро. Това заяви пред NOVAслужебният министър на земеделието Явор Гечев относно проблемите в дейността на зърнопроизводителите у нас.

"Ние не можем да ограничим вноса на украинско зърно. Това, което правим, е да провеждаме допълнителен фитосанитарен контрол", подчерта Гечев. 

По думите му некачествена продукция няма как да влезе на българския пазар, но у нас се създава криза на свръхпредлагане и това влияе на цените. Страната ни вече е поискала конкретни мерки от Брюксел, уточни още Гечев.

"Солидарни сме с Украйна, но не бива да страдаме от тази солидарност. Европа направи регламент, чрез който каза, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без допълнителен фитосанитарен контрол. Но такъв все пак се извършва в Румъния, а и нас - и повторен, по настояване на българските зърнопроизводители", обясни служебният министър на земеделието.

Той беше категоричен, че България трябва да пази интересите на своите производители.

"Протестите на зърнопроизводителите не бяха в над 10 държави, те не са само тук, но България е една от държавите, които наистина страдат от солидарността си, и ние в крайна сметка трябва да помагаме на нашите земеделски производители, защото видяхте какво е състоянието", подчерта Явор Гечев и продължи:

"Всичко, което произвеждаме в България, се прави по европейски стандарт. Това в трети държави не се прави. Не казвам, че зърното, което влиза от Украйна, не отговаря на качеството - отговаря, но въпросът е, че ако ползвате българско зърно, то гарантирано е качествено, отговаря на всичките европейски стандарти и според мен е по-добро".

По думите на служебния министър през изминалите две седмици процедурата за приемане на заявления за подпомагане на земеделските производители е ускорена и така са обработени 37 000 документа.

Благодарение на усилията на служителите на Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" до края на месеца малко над 440 млн. ще отидат при производителите.Предстои ни още една помощ, която можем да дадем по европейски регламент - 5% от стойността на Програмата за развитие на селските райони или около 60 млн.", посочи Гечев.

Според него обаче това подпомагане няма да се усети от потребителите, тъй като цените в магазините едва ли ще паднат.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намален добив. Той бил с 30% по-голям в сравнение с миналата година. "Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина - това се прави от частни фирми, които играят на търгове", обясни земеделският министър.

За наводненията в Карлово Гечев потвърди, че са поискани средства като помощ от Европа. Той припомни, че над 250 машини са на мястото на бедствието, както и над 400 военнослужещи и около 250 души от държавните и общинските администрации, а днес се очакват и над 1000 доброволци.

 

 

 

 

Коментари

 • няма такава наглост

  17 Sep 2022 8:11ч.

  Голямото страдание на зърнопроизводителите е, че тази година ще си купят нов Мерцедес, а не нов Майбах :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали за това скачахме бе пич

  17 Sep 2022 10:01ч.

  Кой не скача е червен, ликвидация, земята в реални граници, през 199 и някоя съм видял с очите си реален собственик да си оре реалната нива с магаре впрегнато. Едри арендатори, капитализъм! Ти какво искаш - само реститутките с дюкян на кьоше да карате Мерцедеси от бакалията на прадяда?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър Стамболийски - реформаторът

  17 Sep 2022 13:21ч.

  След поражението на България през ПСВ, населението, 85% селско, издига БЗНС на власт. Стамболийски прави реформа, според която семейство може да има до 200 дка земя, а в Добруджа - до 300 дка. Българската буржоазия до такава степен го намразва, че по време на поръчания от нея 9-то юнски фашистки преврат му отрязват главата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  17 Sep 2022 13:29ч.

  В Германия собствениците на земя над 12 000 дка не получават субсидия и въпреки че могат, не си купуват майбах !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдаващ

  17 Sep 2022 15:43ч.

  В Германия земеделци, собственици на смешни парцели карат трактори за 1/2 милион, което няма нищо общо с пазарна икономика - както и всичко останало в Германия. Отдавна всичко е лобита, субсидии, изнудвания, лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  17 Sep 2022 8:21ч.

  Хич и не чакай някакво становище от Брюксел, щото както се разбра украинското зърно всъщност е американско, бартер за предоставените оръжия. Ке ручаме ГМО-то на Монсанто /Байер/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Ние не можем да ограничим вноса на украинско зърно”

  17 Sep 2022 8:41ч.

  ЗАЩО? Не казва защо не може да ограничи вноса и още по-добре, да го забрани. Украйна не е в ЕС. Навярно господарите задължават България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бгмен

  17 Sep 2022 9:36ч.

  Не съм солидарен с укропитеците!!!Шупара да не обобщава на кило!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз не съм солидарен

  17 Sep 2022 10:28ч.

  И никога няма да се солидаризирам с нацизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама

  17 Sep 2022 13:53ч.

  с руския нацизъм можеш, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С руския "нацизъм" мога

  17 Sep 2022 17:26ч.

  да очисти света от кафявите материи като тебе

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  17 Sep 2022 11:44ч.

  Стига сте говорили от името на всички.Кажи:"Аз съм...." а не "Сме..".Солидарен съм лично Аз,с руснаците от Донбас и Логанск и всички други тормозени и убивани в уСрайна ...солидарен съм и с клетите украинци,жертва на нацисткия режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  17 Sep 2022 11:57ч.

  Страданието в какво се състои? Да купуваме евтин слънчоглед и олио?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В оцеляването на нашите фермери, не всички са едри и богати, има и дребни собственици.

  17 Sep 2022 16:37ч.

  Как ще си платят горивото и торовете купени на сегашните цени, ако цената на продукцията им е подбита от украинския внос? Така те ще фалират и ставаме зависими от едрите и от внос, което е риск за националната сигурност. Много страни в ЕС затова си субсидират яко земеделието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  17 Sep 2022 12:18ч.

  Путин каза, че украинското зърно е американско. Значи няма основание да ривети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Говориш на негърчето от Алабама

  17 Sep 2022 17:25ч.

  но защо на български. И изобщо - каза ли нещо или трамвай мина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сус бре, офце!

  17 Sep 2022 12:40ч.

  Няма да говорите срещу Украинъ! Нивите там отдавна са изкупени от янките и зърното (май гмо) което се изнася почти изцяло за Европа е на янките и печалбите са за тях. За това беше воят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо изкупиха измислената държава?

  17 Sep 2022 13:31ч.

  Не заради зърното и чернозема, бе будали! Заради построяването на нова юдейска държава върху костите и земята на славяните в измислената през 1918 г. от германци, австроунгарци и юдо-болшевики изкуствена държава - неразделна част от Правословна Русия, тази която пази и тачи българската правословна традиция и до ден днешен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор Гечев е солидарен с бандеронацистка Украйна и колониална Францич

  17 Sep 2022 14:30ч.

  Рыбарь https://t.me/rybar/38942 Telegram Франция продължава да убива цивилни в центъра Донецк, Донбас. Днес са загинали още 4 човека, включително пътниците от изгорелия автомобил «ГАЗель».

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаете ли, че в момента всички каменоделни работилници (около гробищата) В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ се захранват с ... украински паметници?

  17 Sep 2022 14:39ч.

  Ако видите някакви сърца, пламъци и пр. кичозни мраморни камъни като издялани на ишлеме от един и същ майстор, да знаете, че някой украинец се е потрудил над паметника на вашия близък. Нашите каменоделци само инсталират и правят надписите... Например повечето кариери у нас вече не вадят камъни, всичко ни е внос от приятелска Украйна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи