Галъп: При избори днес няма да има промяна, 56% са да има правителство

Галъп: При избори днес няма да има промяна, 56% са да има правителство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ако изборите бяха сега, по-скоро нямаше да има съществена разлика с резултатите от отминалите наскоро избори. ГЕРБ биха получили 25,5% от гласовете, „Продължаваме промяната“ – 20,8%, ДПС – 13,1%, „Възраждане“ – 10,5%, БСП – 9,4%, „Демократична България“ – 8%. „Български възход“ е около бариерата с 4,5%, а под нея остава „Има такъв народ“ с 3,1%. „Изправи се, България“ и ВМРО са около един процент, съответно с 1,3% и 0,9%.

Моментната картина е от независимата представителна ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 29 октомври и 6 ноември сред 809 пълнолетни българи.

В едни нови избори едва ли може да се очаква висока активност. 38% са онези, които казват, че биха гласували твърдо. 3,7% от тези, които твърдо възнамеряват да гласуват, казват, че биха гласували с „Не подкрепям никого“. Явно популярността на тази опция се откроява след сравнително високия неин дял в последните избори.

56% от запитаните избират опцията „Предпочитам да се състави правителство, дори с компромиси“, пред 26,7%, които избират „Предпочитам да се проведат нови парламентарни избори“. Останалите не могат да отговорят.

Правителство предпочитат мнозинства от близо 80% от привържениците на ГЕРБ, над 60% от тези на ДПС, близо 60% от поддръжниците на ПП, над половината от тези на БСП. И при ДБ искащите правителство не са значим дял, макар като цяло дяловете „правителство“ и „избори“ да не показват голяма разлика. Голямото изключение е „Възраждане“ – където мнозинство от близо 60% са за нови избори. Разбира се, натрупванията по електорати в една социологическа извадка не са толкова големи (особено при по-малките партии), че да се правят финални изводи, но данните в общи линии доказват вече наблюдавани тенденции – които бяха уловени и в екзит пол.

В България трябва да се въведе форма на президентска република, по-скоро се съгласяват 24,5% от попитаните, но 47,5% са по-скоро несъгласни. Като цяло, идеята явно не събужда обществено въодушевление. Това потвърждава и предишни данни на агенцията. Следва да се отбележи, че запознатостта с детайлите по тази тема не е висока. Цели 28% не могат да преценят.

Измежду основните електорати преобладава несъгласието с идеята, а сериозното изключение е този на БСП, където приблизително равни дялове са „за“ и „против“. Разбира се, отражение в тази тема оказва и отношението сред различните електорати към действащия президент Румен Радев.

По традиция, перспективата за въвеждане на еврото извиква известна обществена тревога. 55,9% у нас са несъгласни, че България трябва да въведе еврото, а 28,1% са съгласни. 16% не могат да преценят. Този тип нагласи у нас са стандартни от години и не представляват изненада.

Любопитното е, че електоратът, който е в най-голяма степен „за“, е този на ГЕРБ, докато всички останали, дори този на ПП показват по-скоро неохота. При „Възраждане“ и особено БСП тя клони към единодушие. Разбира се, едва ли политическите предпочитания са единствен основен фактор. Личи си, че желанието да се въведе еврото намалява с възрастта и расте с доходите. По всичко личи, че е нужна особено ясна разяснителна кампания за еврото, която да преодолее обществените страхове. /БГНЕС

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. зследването е проведено между 29 октомври и 6 ноември сред 809 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

 

 

Коментари

 • Избори

  11 Ное 2022 13:15ч.

  Има смисъл от нови избори, не от други избори. То е като да си купиш "нова" от Горублянските "автокъщи"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светльо

  11 Ное 2022 13:19ч.

  Над 70% не могат да ви дишат бре! Махайте се от тук политици гнусни! Всички до един без изключения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОК, махаме се

  11 Ное 2022 22:06ч.

  И кой ще дойде на наше място? Абсолвентите от училището за негнусни политици? Хайде, по-спокойно и трезво, холан...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важно е евроатлантическите българоубийци да не могат да съставят редовно правителство, защото ще довършат България

  11 Ное 2022 13:21ч.

  Ако ще и до края на десетилетието, избори без правителства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  11 Ное 2022 13:30ч.

  Изумително! 56% искат правителство, а избирателната активност е под 40! Нещо не се връзва :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Връзва се, връзва

  11 Ное 2022 22:09ч.

  Голяма част от негласуващите дебили наистина съвсем искрено си искат да има правителство и "политиците там нещо да се разберат". Ама, ако може, без да трябва самите те като избиратели да мислят и да направят нещо. Ей тъй, добрите батюшки-царе да се съберат за благото на народа и един мармот да ги увие всички в станиол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Меркуцио

  11 Ное 2022 13:48ч.

  Лъжи с взлом, манипулации, инсинуации, спекулации и отровни внушения! Това е стандартното "допитване", което обикновено се прави в офиса на Галъп т.е. питат се един друг какво да изфабрикуват и на кого му е спешно важно! Та, за подобни измами, с много по-тежки последици за обществото от телефонните, би трябвало да се носи наказателна отговорност, с промени в НК! Колкото повече се приближава второто гласуване за хартиената бюлетина, толкова повече 20% за ПП и 8% за ДБ ще се набиват в главите на клетите избиратели, просто защото реално ПП е опасно близо до едноцифрен резултат от около 9%, а ДБ до границата от 4%! БВ твърдо е при ИТН и Мая!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  11 Ное 2022 14:07ч.

  Избори до дупка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1111

  11 Ное 2022 14:56ч.

  Безкритечното публикуване на лъжовни социологически проучвания също е лъжа и не оневинява ретраслатора. Не въвеждайте в заблуда читателите си. Всички знаем че 70% от народонаселението беше за гъби по време на изборите, така че няма как 56% да искат правителство. 70% искат затвор за мерзавците в НС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пинокио

  11 Ное 2022 15:46ч.

  Хората искат стабилитет и порядък, какъвто имаше от 2001 до 2020-та. Хората искат правителство на ДПС, както беше през последните 20 години. Затова ДПС е управлявало, управлява и ще управлява! Това е избора на народа и никакви измамници и геи не могат вече да го подведат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  11 Ное 2022 16:24ч.

  Милите стъкмистчета, с колко ли кивита и тикви са напълнили джобчетата, за да докарат тези "правилни" резултати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  11 Ное 2022 16:50ч.

  Това е 100% лъжа! 80% от хората искат нови избори и тези политически проститутки в НС сега да бъдат наритани по затворите. Сегашното НС не е представително и не защитава интересите и волята на хората, т.е. те са вредни и ненужни. Нови избори без вмешателство от Козяк и пипане на софта, всички знаем как влезе Янев с добавка от 2.5% от машините на Козяк!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • плюя на всички майцепродаавци

  11 Ное 2022 17:27ч.

  Каква полза да има правителство или не. Нали ги видяхме как чинно изпълняват повелите на господарите си - първите гласувани решения са за омразната за все повече хора усрайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха!

  11 Ное 2022 18:16ч.

  Галъп е подредил партиите според инструкциите на посолството. То владее машинния ключ за подреждане чрез безпроблемните машинни фалшификации. И така до края на света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Ное 2022 19:18ч.

  Социоложките на повикване са наясно, че само редовно правителство може да обяви война на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • странни резултати

  11 Ное 2022 19:26ч.

  Не виждам ,кой би се навил да гласува за Янев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важно е

  11 Ное 2022 23:11ч.

  Гласувалите с не избирам никого и невалидните бюлетини какво искат. Ама че измислици, като целия изборен цирк. Защо не покажете избирателните списъци с гласували и положени подписи? Те тайна ли са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи