Гълъб Донев: Постигнахме два пъти по-ниски цени на газа, в сравнение с предишния кабинет

Гълъб Донев: Постигнахме два пъти по-ниски цени на газа, в сравнение с предишния кабинет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Ние нямаме оръжие, което да е годно, което да предоставим на Украйна. За да предоставим оръжия, трябва да обезпечим с оръжия от същия калибър нашата национална сигурност", заяви служебният премиер Гълъб Донев в предаването "Лице в лице" на bTV. Изказването му е по повод предложението на ДБ за изпращане на военна помощ на Украйна, което се очаква да бъде внесено в парламента още утре.

"Ние имаме една от най-ниските цени на газа в Европа."Имаме газ от няколко източника.", заяви още Донев. Според него политиките, които се провеждат, са следствие от политиките на редовното правителство в рамките на бюджета.

„Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, сега са в плато и предстои спад“. 

„Служебното правителство няма вина, че дългът скача, инфлацията има инерционен механизъм. Това, което направихме, е да спрем темпа на нарастване на инфлацията. Това ще се почувства в следващите месеци“, каза Донев.

Той изтъкна заслугата на министър Шишков, на енергийния министър, да заработи интерконекторът с Гърция. Напомни, че служебното правителство осигури слотове за тези количества втечнен газ. Ние постигнахме два пъти по-ниски цени на газа, категоричен е премиерът.

"Това е първоначален вариант за двете тарифи на тока", коментира Донев проекта за две тарифи на тока. "Това което се работи, е да направим така, че бизнесът и гражданите да имат еднакви разходи дали ще се отопляват на газ, на ток и да не чудят на какъв източник да се отопляват. Няма да има скокове в цените", заяви Донев.

Бизнесът ще получи компенсации за високите цени на енергията, каза още той. Всеки бизнес ще бъде подпомогнат, обеща премиерът и допълни, че крайната дума ще е на парламента. „Ние като износител на ток балансираме цялата енергийна система на всички съседни държави“, посочи Донев.

"Няма да ги има опашките на КГКП „Кулата“, няма да има опашки на двата моста на Дунав свободно ще се преминава през сухоземните, речните и морските граници в рамките на общността. Бизнесът ще може да развива дейността си по- бързо". Така описа Донев ползите от влизане на страната ни в Шенген. „Отдавна трябваше да бъдем член на това шенгенско пространство“, каза още служебният премиер.

"Имаме две оферти от Швеция и Франция за самолети втора ръка, с които да осигурим прехода между Миг-29 и Ф-16, информира Донев. Той посочи, че страната ни няма достатъчно годно оръжие, което България да предостави на Украйна от българските въоръжени сили.

„Няма пряка военна заплаха, но има рискове за националната сигурност към България няма пряка военна заплаха“, категоричен е служебният премиер.

„Наблюдателите дадоха висока оценка при провеждането на изборите. Имахме прозрачност при тестването на машините“, заяви още Донев за проведените избори на 2 октомври. Той изрази надежда дано да не са чести тези избори.

"Имали сте възможност да събеседвате със столетник?" Така се обърна към Гълъб Донев водещата Цветанка Ризова в началото на предаването.

"Имах възможност да поздравя Анжел Вагенщайн и останах впечатлен от ума на този наш писател, който е допринесъл за културата в България. Помолих г-н Вагенщайн да коментира политическата обстановка. Той отговори: смирение, разум и милост от българските политици", заяви Донев.

Той подчерта, че Вагенщайн очаква в България да има мир. 

Всяко едно правителство има своите кадрови политики, обясни служебният премиер.

"Твърдо не." Така отговори той на въпрос имало ли е целенасочени удари срещу БСП. 

 

Източници: бТВ, epicenter.bg, OFFNews.bg

 

 

 

Коментари

 • Марк МЕТА Шикългрубер

  18 Окт 2022 18:36ч.

  ПРОГНОЗА от тм-канал, който мноого познава:::::: Взето е окончателно решение за Окрайна. Начертана е новата граница. Направени са кадрови промени. В следващата седмица за ВСУ ще има много и големи и неприятни изненади. Общия замисъл и мащаба ще е виден към средата на ноември

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяко запазване на част от гниещите останки на УССР означава нова война

  18 Окт 2022 20:18ч.

  При това съвсем скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  18 Окт 2022 20:46ч.

  Суровикин::::: Ежедневно ВСУ има 600-1000 "товар 200". Има данни за нанасянето от ВСУ на удар с НЕКОНВЕНЦИОНАЛНО ОРЪЖИЕ по Херсон................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.И.Паси

  18 Окт 2022 19:16ч.

  Трябва да признаем, че тръбачите от ПП са доста тихи тези дни. Време е преди да се качат на самолета да ги приберат и обвинят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, и?

  18 Окт 2022 19:18ч.

  А пенсиите? Моята не е мръднала, а инфлацията е вече 20%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  18 Окт 2022 19:25ч.

  нищо де...нал гласува с бисиепе...или за кироебачо...надай се...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  18 Окт 2022 19:31ч.

  Кавал Донев, газта падна заради интерконектора и заради цената на борсата, не заради вас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сметкаджия

  18 Окт 2022 19:44ч.

  ЗИЛ, прав си, но трябва да признаеш, че и липсата на 30% комисионна даде резултат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  18 Окт 2022 19:53ч.

  Щом цените на всичко продължават да се вдигат, за какъв резултат говорим? Къде отиват парите от намалението?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Френска Кокошка

  18 Окт 2022 19:41ч.

  И с колко е паднала и, ако е така, к'во от това? Колко струва кашкавала бе, нещастник?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този лъже повече от Баце

  18 Окт 2022 19:56ч.

  Велики неща са постигнали хората на Радев, но цените продължават да се увеличават хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стана ясно, че нови 8,5 милиона лева. ще се изплатят само за 3 месеца на хотелиерите за пълното обгрижване на украинските туристи,

  18 Окт 2022 20:21ч.

  докато пострадалите от наводненията българи ще се гърчат в полупразни контейнери без ток и вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  18 Окт 2022 20:23ч.

  Портиерът на американското посолство е заповядал на слугата си румен мустафа радев да връчи третия мандат за съставяне на колониалната администрация на Херо Мустафа. https://afera.bg/wp-content/uploads/2022/10/HERO885.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  18 Окт 2022 20:45ч.

  Изпечен лъжец. Аз пък питам кога ще пуснат парното, нямам търпение да усетя поевтиняването му, след от отърваването ни от руската зависимост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това което се работи, е да направим така, че бизнесът и гражданите да имат еднакви разходи

  18 Окт 2022 21:11ч.

  Демек, подготвя ни, че от януари цената за битовите потребители и бизнеса ще се изравни. Всички вкупом на свободния пазар както са обещали на сахибите. Да го духат бедните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не се страхувай

  18 Окт 2022 23:14ч.

  Две лампи, захранвани с промишлен ток, са около 30 лева месечно. Представете си ако има бойлер, климатик и други нормални уреди. За басейна даже не говоря. И се говори, че нашата АЕЦ не работи на пълна мощност заради някакви глупотевини на ЕС. Вода газим, жадни стоим. Истински глупаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  18 Окт 2022 23:09ч.

  Гълъбчето едно говори, хладилникът друго. Аз лично вярвам на хладилника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ива

  19 Окт 2022 6:13ч.

  Те опашките са на унгарската (заради унгарците) и сръбската ( по вина на нашите митничари) граница. Ако Сърбия и Румъния не са в Шенген, не виждам как ще изчезнат тези опашки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи