ЕС ни възстановява 59% от стойността на оръжейната помощ за Украйна

ЕС ни възстановява 59% от стойността на оръжейната помощ за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в периода юли - ноември 2022 г. Това посочват от Министерството на отбраната (МО) в отговор на запитване на БТА по закона за достъп до обществена информация. Зададеният въпрос е на каква стойност е финансовото обезщетение, което България ще получи чрез финансовия инструмент на Европейския съюз (ЕС) European Реасе Facility (EPF), за предоставената на Украйна техника, въоръжение и хуманитарна помощ.

За периода юли - ноември 2022 г. МО на България е предоставило помощ от медицински комплекти и комплекти зимни облекла и обувки в размер на 1 099 464,22 лв. и съответно, по процедурата на ЕС, министерството е кандидатствало за възстановяване, посочват от ведомството в своя отговор.

"Комитетът на Европейския инструмент за мир (EPF) е постигнал съгласие и е одобрил мерки за помощ за украинските въоръжени сили (UAF). Взето е решение възстановяването на извършените разходи, свързани с доставките в подкрепа на Украйна, спрямо страните доставчици да се извършва на траншове. Проведени са консултации, в резултат на които комитетът на EPF е взел решение за 59% възстановяване на сумите, посочени в Delivery Certifcate, в рамките на Транш 3 за несмъртоносното оборудване, доставено в края на 2022 г. по мерките за помощ в подкрепа на Украйна", гласи още отговорът на МО.

По време на проведените консултации е взето решение стойностите на извършените разходи да се възстановяват в периода 2024 - 2025 г. по 20%, 2026 г. и 2027 г., съответно по 30%.

От Министерството на отбраната отбелязват, че комитетът на EPF не е взел решение за процентното възстановяване на сумите на страната ни за оказаната военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, извършена в началото на 2023 г.

Още през януари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд.

Общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730,15 лв, съобщиха от ведомството през декември.

За тези малко повече от 7 млн. лв. българското Министерство на отбраната е предоставило на Украйна две хиляди каски, две хиляди бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5 хил. комплекта зимни дрехи - полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и пет хиляди броя обувки - цели, полеви.

Финансовият инструмент на ЕС, използван за финансиране на оръжия за Украйна, ще възлиза на поне 3,5 милиарда евро през идните години, каза през март полският премиер Матеуш Моравецки.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • European Реасе Facility

  18 Апр 2023 17:53ч.

  Мирът е война! Оръжието е инстумент на демокрацията. Урсула е велик пълководец на Ентропа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  18 Апр 2023 17:57ч.

  Голяма далавера,няма що.То и цялото ни присъствие в тия съюзи си е само далавера от която сме само на загуба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малко уважение към читателите!

  18 Апр 2023 17:58ч.

  хуманитарна помощ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мехехе

  18 Апр 2023 18:01ч.

  А остатъка??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • великодушното пускане на едни пари от едни бюрократи

  18 Апр 2023 18:05ч.

  За какъв чеп изобщо трябва да помагаме на една хунта, която избива собствения си народ заради фикс-идеята на САЩ и Запада да мразят Русия от завист към способностите и постиженията й?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не плащат! Лъжат евроатлантическите подпалвачи на войни!

  18 Апр 2023 18:50ч.

  Нали бюджетът на Еврогейския Пакт се формира от нашите данъци! Ще ни вземат 100 лева, и после щели да "платят" 59 лв..??? Които после пак ще ни вземат под една или друга форма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Долни лицемери

  18 Апр 2023 20:16ч.

  и слуги на американците. Такива са днешните евроатлантически джендър бюрократи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  18 Апр 2023 18:51ч.

  Брей, колко са хитри брюкселските зелки. Ще възстановяват разсрочено, като прекрасно знаят, че дотогава ЕС надали ще съществува. ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-съд и затвор за мекеретата.НАТО ВЪН.Радев тоже

  18 Апр 2023 18:53ч.

  За българските деца -капачки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  18 Апр 2023 20:36ч.

  Плащайте данъци, галфони, повече плащайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МИХАЙЛОВ

  19 Апр 2023 0:36ч.

  ...АМИ МНОГО ИЗГОДНА БИЛА ТАЯ СДЕЛКА ЗА БЪЛГАРИЯ БЕ... ...НЕЩО КАТО СЛИВИ ЗА СМЕТ ИЛИ КОН ЗА КОКОШКА... ...ЗНАЧИ ТЪЙ - БЪЛГАРИЯ ДАВА СЕГА ВЕДНАГА ВОЕННО ОБОРУДВАНЕ НА УКРАИНСКАТА ФАШИЗИРАНА ХУНТА... ...А ПЪК ЕВРОКОМИСИЯТА НА УРСУЛСКИЯ ЕВРОСЪЮЗ - ХИБРИД МЕЖДУ ВАСАЛ И РОБИНЯ НА САЩ... ...ЩЯЛА ДА "ВЪЗСТАНОВИ" САМО 59% ОТ СТОЙНОСТТА НА ДАРЕНОТО ОТ БЪЛГАРИЯ НА УКРАИНА ВОЕННО ОБОРУДВАНЕ... ...АМА НЯКОГА, НО НЕ СЕГА... ...И ТО НА НЯКОЛКО ТРАНША В СЛЕДВАЩИТЕ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ... ...АКО РАЗБИРА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО НА МАФИЯТА - ГЕРБ И ШАРЛАТАНИТЕ НА ПЪПЪ И ДЪБЪ... ...ДОБРОВОЛНО И С НЕКОИ УКАЗАНИЯ И ЗАПОВЕДИ ОТ САЩ И В СИНЕРГИЯ С ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ САМО НЕ ОПРОСТИ ТИЯ ДЪЛГОВЕ И ПЛАЩАНИЯ ОТ ЕВРОКОМИСИЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ... ...БОЖЕ ГОСПОДИ... - - БЪЛГАРИЯ - НАЙ - БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОСЪЮЗА С НАЙ - НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ... ...С НАД ДВА МИЛИОНА ГРАЖДАНИ КОИТО НЕ СА ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ И НЯМАТ ДОСТЪП ДО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ... ...С НАД ТРИ МИЛИОНА ГРАЖДАНИ ЖИВЕЕЩИ В УЖАСЯВАЩА БЕДНОСТ И МИЗЕРИЯ - БЕЗ ОТОПЛЕНИЕ, БЕЗ ЛЕКАРСТВА, БЕЗ ТОПЛА ВОДА... ...БЪЛГАРИЯ С НАЙ - ВИСОКАТА ДЕТСКА СМЪРТНОСТ В СВЕТА.. ...БЪЛГАРИЯ С НАЙ - БЪРЗО НАМАЛЯВАЩИЯ БРОЙ НА НАРОДА В СВЕТА, ПОРАДИ НИСЪК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ... ...БЕДНАТА БЪЛГАРИЯ СЕГА ДАРЯВА ВОЕННО ОБОРУДВАНЕ НА ФАШИЗИРАНА УКРАИНА ПО ЗАПОВЕД НА САЩ... ...ПЪК НЯКОГА МОЖЕ БИ ЩЯЛА ДА ПОЛУЧИ НЯКАКВО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ АМА САМО НА 59% И ТО НА РАЗСРОЧЕНО ПЛАЩАНЕ ЗА НАМ КОЛКО СИ ГОЗИНИ... ...ДА, ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ ОТНОВО Е РОБСКА ЗЕМЯ - - ТОЗИ ПЪТ ПОД ЕДНО РОБСТВО МНОГО ПО - ЖЕСТОКО ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО - ТОЗИ ПЪТ ПОД ИГОТО НА ГЛОБАЛНИЯ ФАШИЗОИДЕН ХЕГЕМОН - САЩ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи