Ердоган пожела да бъде посредник между Путин и Зеленски

Ердоган пожела да бъде посредник между Путин и Зеленски

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предложи да стане посредник между Руската федерация и Украйна, доколкото Анкара има трайни отношения и с Москва, и с Киев.

 

"Ставаме свидетели на поредната война в нашия регион. Президентът Ердоган предложи да се яви като посредник между Русия и Украйна, доколкото имаме крепки отношения и с двете страни. Той призова към единна позиция съюзниците", съобщи в неделя на страницата си в Туитър прессекретарят за връзките с обществеността на турския президент - Фахретин Алтун.

 

Той изказа убеденост, че "Турция е направила всичко възможно, за да предотврати събитията по дипломатически път. Нашите призиви да бъде реформирана системата на ООН не бяха чути и ние видяхме последствията от тази последна криза. Тази война можеше да бъде предотвратена, ако нашите призиви бяха чути", казва още пресаташето на Ердоган от името на президента на Турция.

 

В събота Ердоган разговаря със Зеленски по телефона, а украинският президент съобщи, че президентите на Турция и Азербайджан са изразили готовност да съдействат за разговори между двете страни в конфликта. Също вчера по телефона разговаряха и външните министри на Русия и Турция - Лавров и Чавушоглу. Самият Зеленски в обръщението си днес посочи Истанбул като едно от възможните места за провеждане на преговорите, след като отказа да отиде в Беларус. Там го чакаше руска делегация за преговори.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Султана кроеше далечни планове укрите да му направят атомна бомба

  27 Фев 2022 19:37ч.

  Отла га се за навсегда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи