Ердоган обяви, че Путин ще участва в церемонията по зареждане на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую" чрез видеовръзка

Ердоган обяви, че Путин ще участва в церемонията по зареждане на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую" чрез видеовръзка

Руският президент Владимир Путин ще участва чрез видеовръзка в церемонията по доставянето на ядрено гориво в първата турска атомна електроцентрала "Аккую". Това заяви турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган пред държавната телевизия ТРТ, съобщава кореспондентът на БТА в Турция Нора Чолакова. Проектът за изграждане на АЕЦ "Аккую" се реализира от компанията "Аккую нуклеар", в която над 99 процента от акциите са собственост на руската компания "Росатом"

На 27 април ще се състои церемония по зареждане на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую". След като горивото бъде доставено, съоръжението ще получи ядрен статут. Руският президент Владимир Путин също ще присъства на церемонията чрез видеовръзка, каза през нощта Ердоган.

Проектът за изграждане на първата атомна електроцентрала в Турция - АЕЦ "Аккую" - се реализира от компанията "Аккую нуклеар", в която над 99 процента от акциите са собственост на руската компания "Росатом", на базата на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през 2010 г. 

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 г.

Очаква се АЕЦ "Аккую" да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • рукола Z

  19 Апр 2023 9:48ч.

  Няма ти доверие... това е добър знак 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  19 Апр 2023 13:43ч.

  С хага си го нахакаха яко, сега половината свят ще сменят закони, Африка започна.. Иначе ще ядат лопати вместу Руско зърно и ще хвърчат на метли и килимчета вместо на самолети и коли :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България ще спира вноса на зърно, мед и месо от Украйна

  19 Апр 2023 9:57ч.

  Само за сравнение: Украйна изнася подобни на древните славяни - мед, зърно и месо, а Русия ядрена енергетика. Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да ама украинските храни са високо технологично обработени

  19 Апр 2023 10:09ч.

  с радиация след прочутия Чернобилски саботаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фес и интерес

  19 Апр 2023 12:21ч.

  Въпреки обстоятелството, че президентът Ердоган е труден и на моменти непредвидим партньор, той е естественият избор на Русия и е напълно в реда на нещата да бъде подкрепен партньорски. Субективното ми усещане е, че Ердоган охотно консумира руска помощ и подкрепа, а после лесно се освобождава от моралното бреме и "зъдължение" да оказва насрещни жестове. Прави разни неща, но ситуационно и само ако е също в него интерес. Политика е това все пак, любов няма, а бай Реджеб фанатично следва турския интерес и изглежда нищо друго не го интересува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  19 Апр 2023 12:56ч.

  Спор няма, Еродоган следва турския интерес.Има куража да го прави. Едва ли му е лесно да се противопостави на американците. Въпросът е защо нито един премиер на България не следва българския интерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В България всеки (ВСЕКИ!) следва личнип си интерес и плюе на общия.

  19 Апр 2023 13:22ч.

  Иначе нямаше да бъдем столетия под гнета на иноверци и всякакви чужди поробители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ценности а

  19 Апр 2023 21:01ч.

  Свършено е , приключи, край, няма я !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи