Ердоган: Германският канцлер Шолц промени отношението си към Путин

Ердоган: Германският канцлер Шолц промени отношението си към Путин

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че германският канцлер Олаф Шолц е променил позицията си по отношение на руския президент Владимир Путин. Думите на Ердоган са цитирани в Twitter от турския вестник Daily Sabah.

"Високата дипломация е от решаващо значение за решаването на проблемите. Дори германският канцлер Шолц имаше съвсем различна позиция спрямо Путин преди месец, а сега я промени спрямо Русия, като отбеляза важността на диалога", заяви Ердоган.

Турският президент направи това изявление, след като на 2 ноември проведе телефонни разговори с Шолц и Путин, с които обсъди износа на зърно от украинските пристанища.

През октомври Кремъл заяви, че Шолц, както и френският президент Еманюел Макрон, "напоследък не са проявили желание да изслушат по какъвто и да е начин позицията на руската страна", а също и да участват в усилията за посредничество, така че "контактите с тях са намалели".

Също през октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на среща на върха в Прага, че е единственият лидер, който води "открит диалог" както с Русия, така и с Украйна.

Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Ердоган за ролята му за запазването на сделката за износ на зърно от украинските пристанища.

Двамата проведоха телефонен разговор, след като преди това Русия обяви, че подновява участието си в споразумението. Страната се оттегли временно от сделката през уикенда и предупреди, че не може да гарантира безопасността на цивилните кораби, прекосяващи Черно море, заради атака срещу нейния Черноморски флот.

Високопоставен украински представител, който отказа да бъде идентифициран, заяви днес пред Ройтерс, че решението на Русия да се върне в споразумението е резултат главно от турски натиск.

Ердоган от своя страна е казал на Зеленски, че възможността Украйна и Русия да продават зърно е от критично значение за целия свят, съобщиха от неговата канцелария. Турският президент призовал за полагане на повече дипломатически усилия, за да бъде сложен край на войната чрез справедливо решение.

Коментари

 • Много яко интервю на Пригожин за RT

  03 Ное 2022 9:26ч.

  ......." Ще "свирим" докато Вашингтон не се преименува Вагнерград, а Чикаго Кадировград"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пинокио

  03 Ное 2022 10:25ч.

  Ние сме щастливи, че имаме такъв Президент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шолц е кукла-ръкавица, като всички останали политици в Германостанска Еврабия

  03 Ное 2022 10:43ч.

  Изобщо няма защо да му се обръща внимание

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  03 Ное 2022 11:06ч.

  Просяка Шолц, ще се опита да изнесе производството в Китай, при евтините (руски) суровини и евтината китайска работна ръка. Ама ще получи шут в задника, подобно на тоя от Мохамед бен Салман . Даже няма да му позволят да се снима дори пред портрета на Председателя Си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма

  03 Ное 2022 11:17ч.

  Няма такъв филм. Местните останали безработни по повода, ще го разчленят или поне ще подпалят гражданска война. И лозунгите няма да го спасят този път. Да не забравяме и тъмноцветните доктори и специалисти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  03 Ное 2022 11:20ч.

  Европа явно не може да разбере, че вече е прекалено късно да се четка и гъне на когото и да е, доверието е умряло, перспективите и амбициите - голи. Да се примири с новото място на ануса на Евразия и клоаката на Сащ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основателят нa "ЧВК Вагнер" Евгений Пригожин: Да, наистина мобилизацията на населението мина. Мобилизирането на индустрията със скърцане, но продължава.

  03 Ное 2022 11:54ч.

  Основното, което не се случи, беше мобилизацията на елитите. Олигарсите и другите представители на елитите са живели в състояние на безкраен комфорт и продължават да живеят. Докато децата им не отидат на война, страната няма да бъде напълно мобилизирана, - това е директен цитат от Пригожин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хвърлете му някои

  03 Ное 2022 12:00ч.

  Територии на тоя пропаднал фашист Путин, колкото да не го ликвидират олигарсите и забравете на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тттттт

  04 Ное 2022 6:27ч.

  без ядрено оръжие путин губи. дали ще полудее съвсем не се знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи