ЕНП пише до Фон дер Лайен, осъжда ареста на Борисов

ЕНП пише до Фон дер Лайен, осъжда ареста на Борисов

Неоправданото задържане на представители на опозицията поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България. Това заявяват в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европарламента Моника Холмайер и координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йерун Ленарс. Това съобщи пресслужбата на ЕНП.

Повод за писмото е арестът на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова на 17 март 2022 г. В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати посочват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са задържани без да са им повдигнати обвинения.

„Действията на полицията вероятно нарушават множество процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на достатъчно доказателства за започване на производство, неоправдано използване на процедурата за спешно процедура, липса на предварително одобрение и последващо валидиране на операцията от съда и присвояване на компетентността на прокуратурата от полицията“ се посочва още в писмото до шефа на Европейската комисия.

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс изразяват пред Урсула фон дер Лайен и сериозното си притеснение от факта, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически борби. „Притеснени сме, че опитът за замесване на Европейската прокуратура в тази вътрешнополитическа борба, включваща злоупотреба с правни и административни ресурси, може да повлияе негативно на общественото доверие в Европейската прокуратура и да подкопае текущите и бъдещи разследвания“, посочват още европейските депутати.

В заключение председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и колегите му Моника Холамйер и Йерун Ленарс от проучвателната мисия, която ЕНП изпрати в България, настояват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи отблизо ситуацията в България. „Изключително важно е всички участници и институции да зачитат принципите на демокрацията и върховенство на закона. Всяко нарушение на закона трябва да се разследва безпристрастно от компетентните органи, в съответствие със законовите процедури и без политическа намеса“, се посочва още в писмото.

 

 

 

Коментари

 • КОКО

  05 Апр 2022 15:38ч.

  ЕНП много добре знаят че властта има поводи да задържа мутрата всеки петък, но имам подозрения че кинтите в чекмеджето и златото са се отчитали и на по- високо международно ниво, иначе няма логика чак толкова активно да го защитават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борислав

  05 Апр 2022 15:54ч.

  В пресата се появи сумата 10 млн. евро, която Манфред Вебер е получил от Баце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MichaelStavy

  05 Апр 2022 16:24ч.

  Получить услуги и консультацию юристов можно как офисах компании, так и онлайн. Задайте вопрос по телефону, мессенджер WhatsApp или оставьте заявку на обратный звонок через форму обратной связи. Для проведения консультации юрист соответствующей тематики свяжется с вами в ближайшее время <a href=http://advokat-gavrilova33.ru/>консультация юриста по пенсии</a>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невинното агънце...

  05 Апр 2022 15:53ч.

  Вярва ли някой?!? Има време, рано или късно истината излиза наяве!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КЪДЕ СА ПАРИТЕ!?

  05 Апр 2022 18:36ч.

  ЕНП има нъжда от касичка, от много касички и реве за рестото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мона

  05 Апр 2022 16:01ч.

  Тези мили хора нали знаят,че доскоро този шеф на опозицията беше управляващ и България е на едно от първите места по корупция. Така че задържането му няма връзка с опозиционен лидер, а с поста на Министър-председател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  05 Апр 2022 16:20ч.

  какво ти дадоха та всеки ден мрънкаш герб повече няма да види власт така че не бленуваи повече суджуци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да връщат на страната ни всичко,

  05 Апр 2022 16:24ч.

  дето им го е изсипал с куфарчета ББ. Идва криза, а тези бюрократи, освен че са корумпирани, обричат европейските страни на глад и студ. Всички сложени там са пълни недоразумения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нахалник

  05 Апр 2022 16:40ч.

  Brick - позивната в ЕП, което значи 1млн евро натоварени в бизнес куфарче, и вместо да се обясняват кой колко иска или дава, си мерят услугите в тухли....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • US Congressmen

  05 Апр 2022 16:42ч.

  Искаш да кажеш, че Борисов му е построил на този поне един зайчарник?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  05 Апр 2022 16:53ч.

  Много нагло бе тов.Вебер,нашият брат да ти беше нямаше да пищиш толкова.Ай вземи се спри,че осмърдя целия пейзаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕНП пише до Фон дер Лайен, осъжда ареста на Борисов

  05 Апр 2022 16:59ч.

  "Писмото на запорожките казаци до турския султан е оскърбителен отговор на запорожките казаци, написан до османски султан (по една от версиите, Мехмед IV) в отговор на негов ултиматум: да спрат да нападат Високата порта и да се предадат."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демокрация и върховенство на закона

  05 Апр 2022 17:38ч.

  Останаха ли още балъци, дето да вярват в тая вкиснала манджа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи