Енергийният министър: На 1 октомври по интерконектора ще потече газ, хората да кажат за преговори с „Газпром“

Енергийният министър: На 1 октомври по интерконектора ще потече газ, хората да кажат за преговори с „Газпром“

"Получихме уверения от строителя, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме", подчерта енергийният министър

По интерконектора от Гърция ще потече газ на 1 октомври. Това заяви енергийният министър Росен Христов след срещата на президента Румен Радев със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

„Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме – на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ” , подчерта министърът на енергетиката.

Според него дали ще се стигне до купуване на газ от „Газпром“ зависи от осигуряването на количествата от останалите източници - от тръбата с Гърция и доставките на втечнен газ.

„Търсим най-евтините доставчици на газ. Приключи търгът за септември. Цената е доста добра. Говорим за доставките през октомври, ноември и декември. Нямаме проблем с количествата газ, имаме проблем с цената“, добави той, уточнявайки, че цените са конфиденциални.

На въпрос за евентуални преговори с „Газпром“ той отговори лаконично: „Дали ще купуваме газ от тях зависи от това дали всички нужди на страната ще бъдат покрити от други доставчици. Всички да си помислят какво е по-добре да имаме - скъп или евтин газ“.

„Да помислят не само тези, които тук протестират, а в цялата страна - във всички училища, болници, всички хора по градовете и селата, готови ли са да купуват скъп газ. Такъв газ можем да осигурим неограничени количества, или индустрията и хората ще поискат оптимална цена. Тогава нашите преговори ще станат по-сложни и ще трябва да сме отворени на гъвкави условия и различни доставчици“, добави Росен Христов.

Според регионалния министър Иван Шишков, ако строителят работи с интензивни темпове, е възможно строителните работи да бъдат изпълнени до 2-3 септември.

„Днес също поставих конкретни въпроси във връзка с приключването на този етап, за който сме уточнили, че той е необходим, за да въведем обекта в експлоатация. За всички конкретни въпроси, които зададох, имах уверението, че ще бъдат завършени“, каза той.

Министър Шишков допълни, че в момента интензивно се работи между ДНСК и Надзора.

„В момента се комплектува документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация, и освен че публикувахме днес на сайта на МРРБ, за да видят всички български граждани проблемните точки, като етап на завършване на строителството, тези проблемни точки ще бъдат следени всеки ден“, отбеляза Шишков.

Източници: NOVA TV, БНР, бТВ

 

 

 

 

 

Коментари

 • И защо тогава

  12 Авг 2022 15:53ч.

  И защо тогава лъгахте две седмици, че правителството на Киро не е свършило нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карлсон от покрива

  12 Авг 2022 16:02ч.

  Защото "има някаква увереност....."! Локумджиите от Харвард така ни баламосват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Профилактика

  12 Авг 2022 16:05ч.

  А Киро що лъжеше, че ГЕРБ не са изградили диверсификационна мрежа? Там е работата, че тоя газ, дето ще тръгне, ще е с 30 % по - скъп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никой не е измислил профилактика за дебили

  12 Авг 2022 16:12ч.

  "Преди три дни на партиен брифинг Теменужка Петкова каза следното за гръцкия конектор, без по нищо да личи, че се шегува: „В този проект сме вложили сърце и душа и сме дали всичко от себе си, за да стане факт. Петков го провали, не спази срока.“ А сега всичкото ГЕРБаво ще го приеме за вярно, профилактика за завършени дебили няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Профилактика

  12 Авг 2022 16:58ч.

  Какво по-точно искаш да кажеш? Че Киро е започнал строежа на конектора през ноември 2021-ва? А преди него всичко е било "тъмни векове".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  13 Авг 2022 3:08ч.

  е да де, важното е за ГЕРБ, че направили първата копка, и след това 12 години се удряха в гърдите, че осигуряват диверсификация на газа за БГ, но без да го строят. Сега "скромно" казват, че са "вложили душа и сърце в този проект"...а Балканския поток го завършиха бързо, защото от него се пълнят чекмеджета с евро и кюлчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  12 Авг 2022 15:55ч.

  Що ли си мисля, че не се занимавате с нещата, които трябва да си вършите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  12 Авг 2022 16:39ч.

  Така му е казал зеления чорап да говори! И на 1 ви октомври нищо няма да има! Няма да има щото се правят изпитания!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Авг 2022 22:01ч.

  Тръбите са поне три . Втората е за мед, а третата за масло .........................дръжте здраво бюлетината !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ уточнявайки, че цените са конфиденциални”

  12 Авг 2022 16:43ч.

  Няма такова животно. Видя се цената за август. Ще се види и за октомври. Конфиденциални ( на български - тайни) са само печалбите на посредниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  12 Авг 2022 17:09ч.

  Как може 50 човека хайверени измекяри и жълтопаветници да ви уплашат? Или чакате Херо да си тръгне 'щото ви страхува?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво има "хората да казват", бре!

  12 Авг 2022 17:11ч.

  Пускайте веднага руския газ! Хората крещят от месеци срещу най-грозното национално предателство и ограбването ни. Бизнесът- също! Не ни интересуват никакви ценности и местните продажници и клакьори. Просто искаме да не ни пречат да живеем нормално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Август е и видяхте цената

  12 Авг 2022 17:12ч.

  През октомври ще започне да застудява . Не се надявайте на евтин газ, НЕЗАВИСИМО откъде ще идва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без думи

  12 Авг 2022 17:30ч.

  Щели да питат , дали хората искат евтин или скъп газ . Какъв ли би бил отговорът , огрооооооооооооомна загадка е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  12 Авг 2022 17:34ч.

  60 % евтин руски на дългосрочен договор и останалия от разни други пак евтини места без посредници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • необходимата промяна в говоренето, хладилникът пред телевизора

  12 Авг 2022 18:09ч.

  Не чух токсичната дума "диверсификация"!? Икономическия прагматизъм, ниската цена и рационалният избор на потребителите. На прав път са 2-мата министри. До тях трябва да са службите на МВР и МО. Геополитиката е по-взривоопасна от газа. Избистря се полит.контекст: на изборите хората ще кажат искат ли евтина енергия, работни места и развитие за страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  12 Авг 2022 18:58ч.

  Тези министри би трябвало да знаят, че домакинствата, бизнеса, мед. заведения,градините и училищата ще предпочетат по-евтиния газ. Това е свързано с парите, които могат да платят. Мисля, че няма нужда да се правят по този въпрос анкети или социолог. проучвания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще ви изритаме до дни

  12 Авг 2022 19:38ч.

  Какви глупости говори тоя селски бабоеб?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като ги слуша тези и предишните министри

  12 Авг 2022 19:49ч.

  Човек не може да не се запита: Всички те помощни училища ли са завършили, вторично ли са оглупели или вместо вратовръзки, на вратовете им има каишки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • #Идиоти вън

  12 Авг 2022 19:58ч.

  Абе, ахмаци, чий го крепите като министи и получавате пари, за да не носите никаква отговорност ли??? И кои хора да кажат, тези идиоти дето не искат да се къпят ли, а училища, болници, детски градини, на какви цени всички ние ще плащаме!?!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енергийният министър: На 1 октомври по интерконектора ще потече газ

  12 Авг 2022 20:52ч.

  Единственото нещо, което ще потече е сопола на министъра!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zzz

  12 Авг 2022 21:00ч.

  Такааа...Газпром и руснаците са лоши.Американците ни накиснаха с Киро и Кокоро на скъп газ.Така за кеф.Кой е виновен за българите продажници.Ми що да не изгоним американския посланик а? Едните ни продават на Америка,другите на Русия.Сметката плаща народа,докога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • те хората са казали, ама кой ти чува?

  12 Авг 2022 21:18ч.

  Руски газ от Газпром по редовен договор и без посредници и всякакви овъртолени, втечнени и намкви си измишльотини. Никой не го интересува идеологическите ви бабини трънкини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комар

  12 Авг 2022 21:37ч.

  А, беше толкова лесно - подновяваш договора с Газпром и спираш търсенето на газ от Нептун! Но Ъ-Отбора на нещастника Зеленочорапест е отбор от путки с бради! Сори, Дачков, екстремни ситуации изискват екстремен език и действия. Дреме ми дали ти харесва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи