Елена Йончева пред Algemeen Dagblad: Нидерландия постъпва несправедливо към България, може да плати за това с пост в ЕС

Елена Йончева пред Algemeen Dagblad: Нидерландия постъпва несправедливо към България, може да плати за това с пост в ЕС

Позицията на Нидерландия срещу приемането на България и Румъния в Шенген, която е несправедлива, може да провокира контрареакция на ЕС. Има граница между изразяването на основателни опасения и блокиране на решение за неопределено време. Тя не трябва да се преминава. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, помолена за коментар от един от най-големите нидерландски вестници - Algemeen Dagblad.

Статията, публикувана в сряда със заглавие „Нидерландия е в опасност да пропусне висша европейска длъжност: „Не трябва да се играе политическа игра за това“, взима за повод предстоящия избор на директор на Фронтекс. Това е европейската агенция, отговаряща за граничната и брегова охрана на ЕС. Досегашният й ръководител беше освободен предсрочно, след като срещу него започна проверка за нарушения. Кандидат за поста е нидерландецът ген. Ханс Лайтенс.

В статията се анализира евентуалната връзка между избора на ген. Лайтенс и позицията на Хага за приемането на България и Румъния в Шенген. Преди няколко седмици Камарата на представителите в Нидерландия прие резолюция, в която се твърди, че двете държави не трябва да се допускат безусловно, тъй като не отговарят на изискванията за борба с корупцията и организираната престъпност.

България е изпълнила всички технически критерии за Шенгенската зона още през 2011 г. и това е многократно признавано от Европейската комисия и от Европейския парламент. Поредната резолюция в подкрепа на членството на България и Румъния беше приета с огромно мнозинство от европейските депутати през октомври.

„Лично аз бих искала Фронтекс да се ръководи от човек с много практически опит и богата биография“, каза Елена Йончева пред нидерландския вестник. „Но ако нидерландското правителство продължи да включва въпроси, които не са свързани с Шенген, в дебата за Шенген, ще се случи така, че това несправедливо решение да провокира подобни контрареакции в други области.“  

Нидерландия държи като заложник на вътрешните си интереси не само България, но и целия ЕС, добави Елена Йончева.

Позицията й се споделя и от румънския евродепутат от групата „Обнови Европа“ Драгош Тудораче. „Ако нидерландското правителство изиграе цинично решението за Шенген, съществува риск това решение за Фронтекс също да стане политическо, въпреки че няма съмнение относно качествата на кандидата“, е цитиран той в статията.

България има национален интерес да стане част от Шенгенското пространство. Българските граждани ще могат да пътуват без да бъдат подлагани на проверки по вътрешните граници, което ще е от полза както на туризма, така и на транспортния бизнес. България ще получи допълнителна помощ за охрана на външните граници на ЕС, включително ще има възможност за дълготрайни инвестиции за целта. Ресурсите, които сега са необходими за охрана на границите с Румъния и Гърция, ще бъдат пренасочени.

Решението на Съвета на ЕС трябва да бъде взето в началото на декември, единодушно. От Нидерландия и Австрия постъпват сигнали и коментари, че се колебаят. Затова е необходимо политиците в България активно и спешно да потърсят колегите си от сестринските партии в ЕС, пред които да заявят, че страната ни отдавна е изпълнила всички изисквания за Шенген, според Елена Йончева.

До преди няколко дни в Швеция също имаше несигурност дали да подкрепи България и Румъния. Шведските социалдемократи, които са от решаващо значение за мнозинството в парламента, обаче, вече информираха българските си колеги в ЕП, че са положително настроени към разширяването на зоната.

В края на миналата седмица петимата представители на българската левица изпратиха писмо до председателя на Шведската социалдемократическа работническа партия Магдалена Андершон, която е и бивш премиер на страната. С него настояваха за подкрепа на заседанието на Съвета на ЕС.

Представителите на Шведската социалдемократическа работническа партия гласуваха единодушно за резолюцията на конгреса на PES, призоваваща за присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство без допълнително забавяне, както и за резолюцията на Европейския парламент по темата от месец октомври.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

 • Цветан Ценов

  30 Ное 2022 14:57ч.

  Бръщолевиш глупости! Няма интелигентен и мислещ с главата си българин,на който да не му е ясно следното: Европейския съюз е разделен на три зони! Първа-западно европейски държави,втора-централно европейски! И двете зони са католици и протестанти!!! За третата категория,пардон ЗОНА,да споменавам ли! Тя никога няма да помирише Шенген,НО първа зона много бързо започна да се ислямизира!Извод: За какво ни е Шенген,след като този съюз я го има,я го няма след десетина-петнадесет години! Следователно-преориентация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дано холандия да ни спаси от шенген, нашите тикви като са кухи

  30 Ное 2022 15:20ч.

  доживяхме да се радваме, да не ни искат някъде; слава богу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България - нац.интерес - Шенген

  30 Ное 2022 15:57ч.

  Интересна трактовка - ако сме в Шенген, щели сме да можем да пренасочим разходите от границите с Гърция и Румъния другаде. Щели сме също да получаваме помощи. Въх, разчувствах се! А колко ще трябва да плащаме за другите граници и обслужването на преминалите ги, ако станем първа погранична държава?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашите местни цестоди ще получат едни освободени пари за крадене

  30 Ное 2022 16:30ч.

  Още по-зле значи. Шенген не ни трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  30 Ное 2022 16:22ч.

  За какво ни е тоя Шенген, точно толкова, колкото ни е запотрябвало и Нато, от нещо си да ни пази, но повече да ни смуче?! Пускай тия мигранти онвсякъде и ЕС да ни плаща за всеки заловен трафикант, а не безплатно да седим на амбразурата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тези празноглавци може би си въобразяват, че

  30 Ное 2022 23:13ч.

  ще им бъдем много благодарни за трескавата им дейност да бъдем "приети" в Шенген. Глобалистът Станишев ги задвижи и няма спиране...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи