Елена Йончева настоява да получи информация от Урсула фон дер Лайен за оградата по границата с Турция

Елена Йончева настоява да получи информация от Урсула фон дер Лайен за оградата по границата с Турция

Елена Йончева настоява да получи разяснение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за начина, по който може да се финансира оградата по границата на България с Турция. Това заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите в интервю за Светла Петрова в предаването „Въпросите“ на TV1.

Тази седмица в пленарната зала в Брюксел Урсула фон дер Лайен обяви, че най-належащо е положението с охраната на сухопътната граница между България и Турция. Преди десетина дни, в писмо, изпратено до държавните и правителствените ръководители в ЕС, тя, наред с мерките, които трябва да се приложат за укрепване на външните граници на ЕС, споменава за възможността за финансиране на преградни съоръжения на двустранна основа. Писмото й, разпространено от медиите неофициално, идва дни преди извънредното заседание на Европейския съвет на 9 февруари, посветено на миграцията.

Средствата, които са необходими на България за засилване на охраната срещу нелегалната миграция се изчисляват на около 2 млрд. евро. Австрийският канцлер Карл Нехамер вече обяви, че ще се застъпи страната ни да ги получи от ЕС. Проблемът с нелегалната миграция е един от аргументите на Виена да не приема България в Шенгенското пространство.

Но няма ограда, която да не може да бъде прескочена. За ограничаване на нелегалната миграция е необходимо да се засили ефективността на наблюдението на границата, да се подобри сътрудничеството с Турция, както и да се направи реформа на европейската политика за убежището, така че преминалите мигранти да не остават задължително в първата страна в ЕС, до която са достигнали, каза още Елена Йончева. Тя е начело на работната група, която координира законодателството по тази тема в Европейския парламент.

Попитана дали ЕС има стратегия за приключване на войната в Украйна, евродепутатът отговори, че е задала този въпрос и на върховния представител по външна политика Жозеп Борел, и на бившия генерален секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, който беше изслушан тази седмица в комисията по отбрана. Позицията и на двамата е, че войната трябва да се реши на бойното поле. Не мисля, че това ще е в полза на Украйна. Подобен подход ще я тласне към самоунищожение. Първо – защото е изправена срещу държава с огромен потенциал, която има и ядрено оръжие. Надпреварата във въоръжаването води до ескалация, а не ни приближава до мира. Второ – защото има опасност войната да се превърне в дълъг конфликт, да стане своеобразен Афганистан в Европа, който може да отслаби Русия, но има потенциал да унищожи ЕС, каза Елена Йончева.

Андерс фог Расмусен заяви, че НАТО не е част от войната, но отделни държави членки малко или много са. И че те сами решават дали да предоставят въоръжени сили на Украйна, припомни тя. Елена Йончева допусна, че позицията на бившия генерален секретар на Пакта се споделя и от голяма част от сегашния военно-политически елит, но не се обявява публично на този етап. Тази позиция не отговаря на заявеното от президента на САЩ Джо Байдън и от канцлера на Германия Олаф Шолц, че НАТО не трябва да воюва срещу Русия, коментира още тя. Сред евродепутатите се чуват различни мнения - както дълбоко притеснение от потенциален ядрен конфликт, така и предричания за разпадане на руската федерация, сподели Елена Йончева в отговор на въпрос.

В същото време в ЕС не се говори за стратегия за спиране на войната, а единствено за продължаващо въоръжаване на Украйна. Думата „преговори“ не се споменава в Брюксел, докато бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, дори бизнесменът Илън Мъск предложиха стратегия за прекратяване на конфликта, а премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и президентът на Турция Реджеп Ердоган – да са посредници между страните, отбеляза тя. Рано или късно войната ще свърши, ще се стигне до преговори, в които Европа би трябвало да има активна роля, каза Елена Йончева.

Попитана за очаквано развитие по казуса „Барселонагейт“ – потенциално пране на пари чрез имотни сделки от бившия премиер Бойко Борисов, евродепутатът заяви, че е в контакт с испанския специален прокурор за борба с корупцията и организираната престъпност Алехандро Кановас. В мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент, в която Елена Йончева е единственият представител от България, случаят се следи внимателно и информацията се актуализира.   

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

 • forsvaret

  04 Фев 2023 11:24ч.

  Тая руска еврейка ще се удави в злобата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страполена Кирува

  04 Фев 2023 12:23ч.

  Наред ли си с тиквата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не зная за Лена,

  04 Фев 2023 12:33ч.

  но е ясно, че именно такива като теб най-добре биват манипулирани да обслужват интересите на талмудистите в Ню-Йорк, Лондон, Москва, Киев, Амстердам... Днепропетровск. Постът ти е показателен, че си именно риба хваната на пропагандната кукичка на децата на дявола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  04 Фев 2023 18:01ч.

  Мани я тази, кажи сега за балона, лети ли още над Америка или е вече в Атлантика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  04 Фев 2023 11:57ч.

  Ленчето нещо много се активизира recently! Да не наближават избори за Евро Дупедавци? По-скоро - не, защото otherwise Слабака щеше да пуши по студията и да ръси тъпотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споразумението от Дъблин,

  04 Фев 2023 12:46ч.

  според което първата държава от Шенгенското пространство, в която е заловен преселникът от Африка/Азия и в която най-напред е регистриран, го поставя на социалната издръжка на тази държава, прави съвършено неизгодно влизането на България в това политико-икономическо пространство. Затова респект за Йончева, която говори именно за това: "...да се подобри сътрудничеството с Турция, както и да се направи реформа на европейската политика за убежището, така че преминалите мигранти да не остават задължително в първата страна в ЕС, до която са достигнали, каза още Елена Йончева." А Нидерландия и Австрия са срещу България в Шенген единствено заради собствените им национални интереси. Нидерландия има интерес да стават тапи от тирове на българските граници, за да се отклонява товаропоток от Китай за Западна Европа през пристанището на Ротердам - най-голямото в Европа, а може би и в света. Кейовете на Ротердам трябва да носят приходи за холандците. Такава им е егоистичната логика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе какво стана с кльона?

  04 Фев 2023 12:54ч.

  Едно време си имаше съвсем прилична ограда, при това по цялата сухопътна граница. Имаше и Гранични войски, впрочем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  04 Фев 2023 13:52ч.

  Имаше приказка "Едно време бехме, сега веке не сме..." Та така...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  04 Фев 2023 13:56ч.

  Ще има яко за "усвояване"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  04 Фев 2023 14:32ч.

  семейството на урсулата напълни гушата от аферата с ваксината Pfizer, но нея (ти да видиш?) закон не я лови... американската биотехнологична компания Orgenesis Inc., на която медицински директор е Хайко фон дер Лайен, е получила €320 млн от ЕК, а поръчката е била 3 пъти по-висока от нуждите на ЕС(?)... евродепутати призовават европейския комисар по правосъдието (В. Юрова) да проучи случая за конфликт на интереси и ситуацията придобива размерите на скандал, може би най-големият от основаването на ЕС…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  04 Фев 2023 18:10ч.

  "Сред евродепутатите се чуват различни мнения - както дълбоко притеснение от потенциален ядрен конфликт, така и предричания за разпадане на руската федерация" - тия евродепутати са като оракули, но що се занимават с Русия а не предричат светлото бъдеще на ЕС и парите дето заминават за Украйна как са хвърлени на вятъра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи