Експулсираният Васиан: Свещениците, назначени от патриарх Неофит в Руската църква, нямат право да служат там

Експулсираният Васиан: Свещениците, назначени от патриарх Неофит в Руската църква, нямат право да служат там

Българските свещеници, назначени от патриарх Неофит в руската църква в София, нямат право да служат там. Това е заявил е пред ТАСС предстоятелят на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, който беше експулсиран от българските власти.

„Московската патриаршия трябва сама да назначи там нови свещеници, които да заменят експулсираните от София”, добави той.

Българските власти задължиха архимандрит Васиан и двама служители на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, като им дадоха срок от 24 часа да напуснат страната. Според тях те представляват заплаха за националната сигурност, припомня ТАСС.

По-късно Синодът на Българската православна църква съобщи, че патриарх Неофит е назначил свещеници, които „ще се погрижат за храма и ще извършват обичайните богослужения”. Съобщено беше също, че за това решение е бил информиран московският патриарх Кирил, предава БТА. 

Архимандрит Васиан заяви, че това е „енория на Руската църква и само Московският патриарх може да назначава там свещеници”. „По щат в тази църква трябва да има двама свещенослужители на пълен работен ден и след като двама са били екстрадирани, трябва да бъдат изпратени други двама”, уточни той.

Коментари

 • Леля Фанка

  28 Sep 2023 8:04ч.

  Освен ако нашите свещеници са назначение до пристигане на новите руски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  28 Sep 2023 9:48ч.

  Ма няма как да ми влезеш в къщата и да живееш там докато не се върна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има реципрочност

  28 Sep 2023 18:09ч.

  Това не ти е къщата, а ти е предоставен достъп до храма на доброволни и добросъвестни разменни начала. В договореността между БПЦ и РПЦ за откриване на църковни подвория в София и Москва се определя статута на свещениците на разменни начала по реципрочност. Както в центъра на София има руска църква ("Св. Николай"), така и в Москва съществува българска църква ("Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" на ул. Та­ган­ка). Тук управлението на храма е под юрисдикцията на БПЦ, а в Москва - под тази на РПЦ. Без значение чия собственост са. Към до­ку­мен­та за пре­дос­та­вя­не на хра­ма на "Успение Богородично", РПЦ при­ла­га и спо­ра­зу­ме­ние за ус­ло­ви­я­та за не­го­во­то из­пол­з­ва­не. Спо­ред не­го той трябва да се об­с­луж­ва от кли­ри­ци на РПЦ, цър­ков­ни­те нас­то­я­тел­с­т­ва съ­що са рус­на­ци. Бъл­гар­с­ки­ят пред­с­та­ви­тел е пред­с­то­я­тел на хра­ма-под­во­рие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неофашизъм в действие

  28 Sep 2023 8:07ч.

  Сегашната правителство използва фашистки методи - превантивно гонят някого, само защото е руснак, дори да е свещеник. И всичко това се прави с подкрепата на Борисов и Пеевски, които се държат от посолствоТО на къса каишка - единият да излезе от Магнитски, другият да не влезе в Магнитски, за да могат да си харчат откраднатото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалка работа наистина

  28 Sep 2023 8:13ч.

  Толкова години България все надолу и надолу, заради нечии ненаситни задници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надолу сте вие, а не България,

  28 Sep 2023 8:19ч.

  Която задмина Русия по стандарт преди месец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 28 Sep 2023 8:19ч.

  28 Sep 2023 8:24ч.

  Уточни се, ти си за Борисов и Пеевски ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • туземски голодранец балканец

  28 Sep 2023 9:23ч.

  Какъв стандарт в проамериканска колониална кочина бе, тъпак? Влез в нета и намери клипове на изненадани поляци, прославящо изобилието в руски супермаркети. Само се чудят и цъкат с език, защото такъв ред и такова имане не са виждали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти не си надолу

  28 Sep 2023 11:15ч.

  Ти си във блатото във което са те натикали атлантическите ти господари .И бълбук бълбук ,докато потънеш във мръсотията . А моята не твоята България е взела дала вече за ради такива безродни предатели като теб .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роси

  29 Sep 2023 22:35ч.

  А какво искате, продажниците от бсп, възраждане, итн да са доволни от ставащото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роси

  29 Sep 2023 22:38ч.

  Напротив, когато се Отървем от кгб, тогава ще тръгнем нагоре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://en.saintvladimirmiami.com/

  28 Sep 2023 8:16ч.

  Руски шпиони в Маями!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фашисткото правителство на Путин

  28 Sep 2023 8:18ч.

  Вече е виновно за убийството на повече от 100 етнически българи в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това беше в началото, фашисткия майдан

  28 Sep 2023 8:23ч.

  Иван Иванов Милев (на руски: Милев, Иван Иванович, роден на 5 юни 1980 г. в Одеса, починал на 2 май 2014 г. там) е бесарабски българин от Одеса, деец на българската общност в Бесарабия, инженер, загинал на 33 години, изгорен жив при подавянето на протестите срещу антиконституционния преврат в Киев на пл. „Куликово поле“ в Одеса на 2 май 2014 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Sep 2023 8:24ч.

  Вий, наследниците на главорезите от преди 44-та, антифашисти ли го раздавате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бегай в Одеса да им

  28 Sep 2023 8:25ч.

  Обясниш твоята рубладжийска правда. Жив няма да се върнеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е фашист

  28 Sep 2023 8:28ч.

  Това с Иван Милев е партенка, вече и кучетата на село го разбраха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Одеса

  28 Sep 2023 8:28ч.

  При погрома над мирно протестиращите одески граждани от отряди на силите, завзели властта в Киев, станал на 2 май вечерта, 33-годишният Иван Милев е изгорен жив заедно с десетки други протестиращи в намиращия се на площада Дом на профсъюзите в Одеса, където те опитват да се спасят от нападателите. Изгорелият му напълно труп е открит на главното стълбище между третия и четвъртия етаж на сградата. Идентифициран е чрез ДНК проба. Обявен е под №40 в окончателния списък на загиналите от официално обявените 48 жертви, но депутатът от Одеския областен съвет Вадим Савенко заявява, че киевските власти прикриват истинските данни за броя на мъртвите, защото той има доказателства за загинали 116 души. Осъдени от нападателите за неговото и десетките други станали там убийства няма, нито за нахлуването и подпалването тогава на Българския културен център в Одеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 28 Sep 2023 8:25ч.

  28 Sep 2023 8:29ч.

  От Одеса бягат масово у нас. Никой не поддържа Зеленски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига с тия комунистически клишета, бе селски

  28 Sep 2023 8:29ч.

  На вас само от Москва трябва да ви зададат рефрена и вие почвате да блеете като овце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 28 Sep 2023 8:28ч.

  28 Sep 2023 8:30ч.

  Значи си селско куче, щом за теб е партенка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 28 Sep 2023 8:29ч.

  28 Sep 2023 8:31ч.

  Яж си хлебарките, гражданино и си стой у градо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я без недомлъвки

  28 Sep 2023 11:21ч.

  Кои са главорезите преди 1944 година . Щото аз знам за едни дето избиха 250 деца антифашисти и даваха по 50 хиляди лева з отрязана партизанска глава . ТА уточнявай се за какво иде реч , щото така ще си навлечеш много псувни .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде хайде

  28 Sep 2023 11:27ч.

  Не прехвърляй от болната на здравата глава фашистките си идеи . Ти си фашагата и нациста ,ти и твоите атлантически господари ,дето дедите им предизвикаха две световни войни които загубиха най безславно .Във тов число и монархо фашистката България . А онази седмица във канада се доказа нагледно кои държави са фашистки и кои държави поддържат украйнскит фашисти и убиици на жени и деца във донбас .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе гащник

  28 Sep 2023 11:36ч.

  То във Българските села хора не останаха веч е ,ти за кучета ми говориш . И недей изопачавай истината .Украйнските фашист и във одеса убиха и изгориха 48 човека ,между тях и една бременна жена ,която на снимките беше изгоряла до неузнавяемост . ЗАгина и Българинът Иван Милев ,убит като куче от фашистите от десен сектор . За всичките жертви които скааха през прозорците на горящата сграда ги доубиваха със бухалките по най жесток начин . И твоето наказание ще е същото със бухалките Зъб ,за зъб око за око . Няма да забравим ,няма да простим .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путинистите лъжат като идола си - няма такъв българин Иван Милев / Іван Мільов, на руски Иван Милëв/, изгорен жив в Украйна!

  28 Sep 2023 18:23ч.

  "Изгореният жив" Иван Милев обаче живее бурен живот във Фейсбук и в интернет въобще. В Уикипедия се появява страница за него, която твърди, че той е известен бесарабски българин, виден общественик, основал българско дружество и борещ се за българската култура. Тези твърдения са директно преписани от биографиите на двамата му съименници – прочутия гагаузки поет от Бесарабия и запорожкия обществен деятел, за когото става дума в статията от линка накрая. Българин с името Иван Милев, отговарящ на описанието, няма връзка с одеската трагедия от 2014 г. А Уикипедия слага изрично уведомление за статията за Иван Милев - МИСТИФИКАЦИЯ! Когато стават събитията на Майдана, нито официален държавен източник в България, нито която и да е по-голяма медия съобщават за "изгорял българин". Но когато почва войната в Украйна, "Иван Милев" вече влиза в употреба. Материалът на "Землевеж" завършва така: "Подготовката на лъжата е впечатляваща. Списъкът с опорни точки е създаден предварително с трудно проверими, но лесни за вярване нарочни изопачения на истината, които да повлияят на общественото мнение в България. Най-добрите лъжи съдържат капка истина и лъжата за изгорелия българин е такава. Проверката на всички опорни точки би отнела дълго време, но вероятно много от тях са съставени по подобен начин. Изглежда противно да се споделят обвинения за нечия чужда смърт, обвити в измислици, но това е същността на дезинформацията. За борбата с нея има само един вечен съвет – МИСЛЕТЕ!" ==> https://www.actualno.com/society/imalo-li-e-izgoren-jiv-bylgarin-ivan-milev-prez-2014-g-v-ukrajna-sriv-na-ruskite-oporki-news_1739250.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато стават събитията на Майдана, нито официален държавен източник в България, нито която и да е по-голяма медия съобщават за "изгорял българин".

  28 Sep 2023 20:35ч.

  То остана нашите власти и медии, нагъзени пред укрофашистите и Господарите им, да изнесат тая новина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фик

  28 Sep 2023 20:55ч.

  Ако е имал акъла на българските евро/задници/атлантици, значи, че си го е търсил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  28 Sep 2023 8:18ч.

  Нали е храм Господен, храм орвославену, защо само руски свещеници ще имат това право?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталинистите кат

  28 Sep 2023 8:27ч.

  Почнете да говорите за православие. Докато тая война не свърши и Путин не увисне на въжето все ще е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти си като кучето на Павлов

  28 Sep 2023 8:36ч.

  Като чуеш Русия или Путин, недай си боже Православие и започваш да лаеш от страх!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • твоят гробар

  28 Sep 2023 9:26ч.

  Той просто се е умопобъркал. Предусеща си края и истерията му катадневно се засилва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  28 Sep 2023 9:56ч.

  Доколкото разбрах от статията, не е задължително да са руски свещеници, но трябва да бъдат назначени от Московската патриаршия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  28 Sep 2023 11:25ч.

  Чукча — не читатель, чукча — писатель. Браво, бабке!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Sep 2023 8:43ч.

  Когато искат да извършат някакво престъпление срещу държавата, гонят някой "руски шпионин"... в случая изпратиха едни ракетки по бързата процедура, отделно са откраднали едни пари! Затова се отказаха от спиране на дерогацията, защото осъзнаха, че свалянето им ще стане по-скоростно отколкото си представяха... очаквайте повишаване на електроенергията, горивата ще поевтинеят, за да може да го преглътнете! После и тях ще думнат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опак човек

  28 Sep 2023 8:48ч.

  Отец Васиан знае за бумеранга, който ще се задейства след това безумно действие. Ще се види в какъв юридически капан са се хванали нашите. Ще се осветлят зловещите лица на Янакиев, Тончо Културата и др. Който още не е изградил симпатия към РПЦ, като жертва на наш,те безумци, ще го направи. Сем. Розенберг и аферата Драйфус показват традициите на запад. БПЦ се държи много правилно. Най-мъдрата институция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  28 Sep 2023 10:08ч.

  Не може да се отрече, че БПЦ отиграха топката правилно и умно.За това Пеевски, Борисов и адреналинка Кирка, пуснаха сигнал до Прокуратурата. Така изпратиха "сигнал" на църквата ( чиито документи в голяма степен са издадени именно по обстоятелствени проверки). Така "мача" ще продължи и тук опасността не е само завземането на Руската църква, а изпадането в тотална зависимост и контрол на БПЦ от държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  28 Sep 2023 10:57ч.

  А ! Е това е !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  28 Sep 2023 10:59ч.

  ПП: лукавите са готови да превърнат в хотел всеки манастир и в соларен парк всяка манастирска нива. Да им въздаде Господ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  28 Sep 2023 12:12ч.

  Ами нашите служби да се заемат с това защо извършва религиозна дейност организация, която не е регистрирана в Дирекцията по вероизповеданията! В пълен разрез с Българските закони функционира тази черква, ако това, което този шпионин говори, е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  28 Sep 2023 16:43ч.

  Не ре знам кой си, но да ти кажа нещо важно. Първо няма твърди ( а не превантивни) доказателства за неговата дейност. Второ - залога е по-голям от пушилката, която се вдигна и като цяло засяга Православието на Балканите, както и контрола върху поместните църкви. Така,че мисли - все още е безплатно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  28 Sep 2023 17:35ч.

  Преди да мислиш е добре първо да четеш! Ако има проблем с православието, то той с неспазването на Канона и Закона! Под друга статия постнах член от Закона по вероизповеданията, в който се указва кой може да извършва религиозна дейност в България. Каквато и да е. И линк към Регистъра на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. Където може да се прочете кой е заявил въпросния храм за място, където ще извършват религиозни ритуали. И о?! Това е Българската Православна църква!!! Тя е заявила този храм като место, на което ще извършва това, което извършва, и е представила необходимите доказателства за това. За да бъде вписан този храм в Регистъра. И ако твърдението на изгонения шпионин е вярно, то БПЦ прикрива незаконната дейност на РПЦ в България! Защото пред Българския закон в този храм обреди извършва единствено БПЦ! В Българския правен мир юридическо лице, имащо право да развива религиозна дейност Руска православна църква НЕ СЪЩЕСТВУВА! Т.е. нашите попове имат, вероятно, голям проблем. Който проблем засяга Православието. Поне в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вива ли си, фифа ли си

  28 Sep 2023 20:40ч.

  каноничното право не е субект на твоята тиква. Колкото бих те наел за юрисконсулт на фирмата си, толкова ти вярвам и на тълкуванията и възклицанията по тия казуси от отношенията между поместите църкви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  28 Sep 2023 21:48ч.

  Ще падна от смях! Преди каноничното право е светското! Т.е. за да стигнеш до положението да прилагаш каноничното право е необходимо да отговориш на изискванията на светското! Няма как да извършваш религиозна дейност без да приведеш дейността си по изискванията на Закона за вероизповеданията! най схематично: Да си юридическо лице, да имаш Устав/ какво да съдържа пише в Закона за вероизповеданията/, да имаш място където да извършваш религиозните ритуали. Всяко от тези неща се проверява и ако отговаря на изискванията ти се разрешава да извършваш религиозна дейност. СЛЕД РАЗРЕШЕНИЕТО изпълняваш дейността според каноните на релирията! Ясно каква е фирмата, какви са й юрист консултите и т.д.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи