Екип на МААЕ отива в Запорожката АЕЦ

Екип на МААЕ отива в Запорожката АЕЦ

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи в Туитър, че пътува за украинската Запорожка АЕЦ, предаде Франс прес. В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до голяма ядрена катастрофа. Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела на централата, съобщава БТА.

"Дойде този ден. Мисията на МААЕ вече е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата (ядрена) централа в Европа", написа Гроси в Туитър и уточни, че експертите на международната организация ще пристигнат в централата тази седмица. 

Запорожката АЕЦ, разположена в Енергодар, е под контрола на руските войски. Според руското министерство на отбраната наскоро украинските сили за сигурност са извършили няколко атаки на територията на станцията, използвайки дронове, тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън. В повечето случаи системите за противовъздушна отбрана отбиват атаките, но снарядите поразяват инфраструктурата и зоната за съхранение на ядрени отпадъци, което създава опасност от изтичане на радиация, съобщи междувременно ТАСС.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • nan

  29 Авг 2022 9:11ч.

  има ли смисъл? да не се окаже, че са слепи и глухи като OSCE? ще ходят на мястото на местопрестъплението и ще клатят тъпо глави "Не разбира, не разбира...", на гневните въпроси на местните жители. на всичко отгоре OSCEсе оказа, че са предавали разузнавателни данни на укро-нацистите и в общи линии са работели за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Авг 2022 9:19ч.

  На кой му дреме? Светът тотално се промени.Съвременните комуникации направиха всичко да е "ШОО". Днес дори да падне атомна бомба някъде никой няма да се крие а ще си правят селфита на фона на гъбата! "Продавачите на страх", измислете нещо друго! Тва не хваща дикиш явно ... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  29 Авг 2022 9:20ч.

  '+++'

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елвис Пресли

  29 Авг 2022 9:26ч.

  Ментета много, ЗИП е само един:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трети Рим

  29 Авг 2022 9:43ч.

  Копират Рим в разгулния живот, не успяха да се спасят и от неговата съдба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  29 Авг 2022 10:09ч.

  И какво реално ще помогне, като се изтипоса там ? Може ли да спре Зе-бесовията, или само ще напише поредния манипулативен доклад, за да се хареса на работодателя си ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може да види сред контейнерите с отработено гориво на Уестингхауз (по американски складирани под открито небе) нещо, което не му е там мястото

  29 Авг 2022 11:46ч.

  Например, оръжеен плутоний.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи