ЕК: В България има значителен спад на жертвите по пътищата

ЕК: В България има значителен спад на жертвите по пътищата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България е сред държавите в ЕС, където се отчита чувствително намаление в броя на жертвите по пътищата в последните години, сочат данни на Европейската комисия, представени днес.

Намалението между 2017 и 2019 г. у нас е средно 17 на сто, при 11 процента средно в останалите страни от ЕС. Същевременно в България и Румъния се наблюдава най-голям брой на жертвите на пътя спрямо броя на населението - съответно 78 и 86 на един милион жители. Средната стойност за ЕС е 46 смъртни случая на един милион жители.

Отчита се, че най-безопасно е движението по пътищата в Швеция и Дания.

Миналата година при пътни произшествия в ЕС са загинали около 20 600 души, като в сравнение с 2021 г. това е увеличение с три на сто. В сравнение с 2019 г. смъртните случаи са с 2000 по-малко (намаление с 10 на сто). Комисията отбелязва, че целта на ЕС и ООН е до 2030 г. броят на смъртните случаи на пътя да бъде намален наполовина.

Данните сочат неравномерно подобрение в различните държави, като най-добри са показателите на Литва и Полша (спад от 30 на сто), както и в Дания (намаление с 23 на сто). В последните три години броят на смъртните случаи по пътищата в Ирландия, Испания, Франция, Италия, Холандия и Швеция е останал почти без промяна, или се е увеличил.

През 2021 г. над половината (52 на сто) от смъртните случаи на пътя в ЕС са настъпили извън населени места, 39 на сто - в населени места, а девет процента - по магистралите. В три от всеки четири смъртни случая загиналите са били мъже. Близо половината (45 на сто) от всички загинали по пътищата са пътували с автомобил, 18 на сто са били пешеходци, 19 на сто са ползвали двуколесни моторни превозни средства, а девет на сто са били колоездачи, предаде БТА.

В населените места близо 70 на сто от загиналите на пътя са били пешеходци или хора, придвижвали се с двуколесни превозни средства. Делът на загиналите колоездачи расте, като основна причина е липсата на подходяща инфраструктура за тяхното движение, пояснява комисията.


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • Тотален разпад

  21 Фев 2023 14:43ч.

  Моля да ми се обясни като на олигофрен, а при липса на достатъчно прости понятия за това - като на идиот: Защо ЕК трябва да ни казва има ли или няма спад на жертвите по пътищата на БЪЛГАРИЯ!!!???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обяснявам!

  21 Фев 2023 14:58ч.

  Просто, защото нашите близалки толкова свикнаха да ги управляват от Запада, че вече нищо не правят, ако не дойде оттам. Страх ги е да не сбъркат. Пък и защо да се напъват, като може и да не полагат усилия за каквото и да било?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наглеци

  21 Фев 2023 15:51ч.

  Тия гниди от Ес, начело с Лайнен, да обяснят защо съсипаха Европа и направиха космическа инфлация чрез изпращане на милиарди за войната на Украйна срещу Русия, а не да се бъркат където не им е работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много от хората нямат пари да си карат колите

  21 Фев 2023 17:48ч.

  Друго обяснение няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи