ЕК ще предложи замразените руски активи да се използват за Украйна

ЕК ще предложи замразените руски активи да се използват за Украйна

Според Фон дер Лайен "извършителят трябва да бъде държат отговорен".

Европейската комисия (ЕК) ще предложи замразените руски активи да се използват в подкрепа на възстановяването на Украйна, каза председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен по време на втората конференция за възстановяването на Украйна, която се провежда в британската столица, предаде ДПА.

Еврокомисията ще представи съответния план преди лятната почивка, уточни Фон дер Лайен, според която руските активи трябва да се използват, "тъй като извършителят трябва да бъде държат отговорен".

В центъра на дискусиите на конференцията е въпросът как компаниите от частния сектор могат да бъдат насърчени да инвестират в страната и да подпомогнат възстановяването на икономиката й.

Френският министър на външните работи Катрин Колона съответно представи нов механизъм за застраховане по риска "война", съобщи Ройтерс. По думите на Колона, този механизъм трябва да покрие инвестициите в Украйна срещу рискове, свързани с войната чрез Френската държавна банка за инвестиции. Тя допълни, че планът на френското правителство е в съзвучие със застрахователния механизъм, предложен от Великобритания и Украйна.

Германският външен министър Аналена Бербок съобщи, че Берлин ще предостави на Киев през 2023 г. 381 млн. евро за хуманитарни нужди. По думите ѝ,  възстановяването на Украйна и занапред трябва да бъде обвързано с процеса на присъединяването на страната на към ЕС. Бербок припомни, че от февруари 2022 г. (когато започна руската инвазия – бел. ред.) Германия е отделила общо 16,8 млрд. евро в помощ на Киев, включително военна.

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че Украйна ще се нуждае от още около 6 млрд. долара за възстановяване през идните 12 месеца.

По думите на полския премиер Збигнев Рау събирането на средства за възстановяването на Украйна е дългосрочна задача и процесът на възстановяване ще означава привличане както на частния, така и на публичния сектор.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Сталин Й. В.

  21 Юни 2023 17:34ч.

  Да разбираме, че след края на СВО Русия ще се разходи до Брюксел да си вземе паричките с лихвите. Ото фон Бисмарк: Руснаците винаги се връщат за своето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хапчетата

  21 Юни 2023 19:29ч.

  Хапчетата. Даже и С. Корея разбра, че руснаците са плашипутарници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕК ще предложи замразените руски активи да се използват за Украйна

  21 Юни 2023 17:44ч.

  демек ще ги краднем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсолютно

  21 Юни 2023 18:04ч.

  За Украйна ядец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха!

  21 Юни 2023 19:51ч.

  У нашенско му казваме: С чужда рита, помен ще правим. - Преведено, ще откраднем, за да спечелим. Напук на всякаква пазарна и икономическа логика. Анализаторите предупреждават - направи ли се това - еврото отива в историята. А може и целта да е такава - с един куршум два заека - два проекта отиват на бунището на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слугинята Лайнен продължава

  21 Юни 2023 17:45ч.

  да погребва ЕС и еврото. Бя се обзаложил с познати, че американците ще накарат Европа (през троянският им кон Лайнен) да гепят парите на руснаците в резултат на което доверието в ЕС и еврото ще приключи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неам нерви

  21 Юни 2023 18:14ч.

  Когато започнеш да вярваш на лъжите на собствената си пропаганда, нещата стават неспасяеми...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Урси Райът

  21 Юни 2023 18:29ч.

  Лигите им прокапаха до земата, как да окрадат руските активи! Окрадете ги, бе да ви мине най-сетне мерака, ама те не са безкрайни и влизат в замразените активи в баланса на ЕЦБ. Като се свършат, какво ли ще стане с еврото! Отговорът на Русия е много лесен - конфискация на всички чужди активи на нейна територия. Ха да видим тогава, кой ще е на кяр!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  21 Юни 2023 22:06ч.

  няма лошо западните фирми, които продължават бизнеса си в РФ да бъдат порязани като им конфискуват активите там. Като не са научили урока по лесния начин, ще го научат по трудния начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  21 Юни 2023 18:39ч.

  Руснаците ще оберат европейските активи, добре ще се получи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След края на войната и размразяването тези активи ще ги получи Китай😉

  21 Юни 2023 18:50ч.

  Китай бавно и спокойно изкупува бизнесите и става Господар на необятната руска шир, а Рашата - колония на Китай ( https://t.me/politcircus/10729 ). Китайците вече получават на половин цена барел руски нефт и търпеливо очакват и безплатни доставки ( https://t.me/politcircus/10730 ). Нравится, не нравится — терпи, моя красавица Раша 😎

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се смей така просташки

  21 Юни 2023 20:46ч.

  Всичко е предвидено, вкл. отношенията с Китай. Както винаги е казвал товарищ Путин - Русия има само един верен приятел и това е АРМИЯТА на Русия. Точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  21 Юни 2023 21:55ч.

  Рашистка Фашагия имаше 2 верни приятели-армията и флота, но флота го одрусаха яко, засега остана само 1 верен приятел(преди 5 дни в Севастопол откриха тихомълком нов паметник, посветен на гибелта на "Василий Бех"-потопен преди 1 година от украинците, цяла година руснаците си мълчаха за него, защото много им дойде след като "Москва" беше потопена малко по-рано. На откриването беше забранено снимането-всички фотоапарати и мобилни бяха събрани предварително.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил Станоев

  21 Юни 2023 19:07ч.

  Украйна стана черна дупка, там изчезват милиарди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  21 Юни 2023 19:34ч.

  Какъв морал, какъв пример! Между другото ЕС няма ли да потърси отговорност от извършителя на безпрецедентната атака на Северен поток или тази тема е забранена за тъй моралните евробюрократи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  21 Юни 2023 19:55ч.

  Ами руснаците да изземат всички средства на компаниите от ФАЩ и ЕС, както и спекулативните капитали на гражданите им там, и после да ги използва за възстановяването на Донбас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БайХ

  21 Юни 2023 19:57ч.

  Някой може ли да каже къде са 100млрд в злато на Кадафи, след като ФАЩ, ЮК, Франция и Италия "освободиха" Либия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зейе

  21 Юни 2023 20:13ч.

  По стара евроатлантическа традиция ще откраднат какво и откъдето могат.Мисля,че този път ще имат голям проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евроаталнт

  21 Юни 2023 20:15ч.

  На откраднатото му викат замразено. Добре е !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Замразените руски активи

  21 Юни 2023 20:29ч.

  могат да се използват при производството на сладолед - прочутия руски пломбир от времето на Леонид Брежнев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи