ЕК и служебният кабинет разрешиха на НЕК и АЕЦ да работят с руски компании

ЕК и служебният кабинет разрешиха на НЕК и АЕЦ да работят с руски компании

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

„Национална електрическа компания“ и АЕЦ "Козлодуй" да продължат да работят по рамковите си споразумения и договорите за обществени поръчки с руски фирми. Това е разрешил служебният кабинет със свое решение от края на миналата седмица след разрешение на Европейската комисия страната да ползва дерогация. 

Правителственото решение за изключване от санкциите идва, след като ЕС е разрешил на България да ползва дерогация по чл. 5к от Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014, с който се налагат ограничителни мерки спрямо Русия заради действията й, дестабилизиращи положението в Украйна.

Както "24 часа", писа на 24 септември бе изключен шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй”, за да започне плановият му годишен ремонт. Много от частите, необходими за него обаче, могат да се предоставят само от руски фирми. Такъв например е случаят с щангите за привод.  Те са вид СУЗ ШЕМ-3, производство на АО ОКБ „ГИДРОПРЕСС“.

"Смяната на производителя ще доведе до получаването на щанги ОР СУЗ с различни технически характеристики, които не са съвместими с наличното оборудване. Имайки предвид пряката връзка на щангите ОР СУЗ с обезпечаване на ядрената безопасност, смяната на производителя е недопустима", се посочва в правителственото решение, с което се дава възможност договорът за доставката им да бъде продължен.

С него се дава възможност да бъдат продължени и още два договора за доставка на 6 kV трифазни асинхронни електродвигатели, както и на системи СТС-ПМ-100 за модернизация на съществуващите телевизионни системи за презареждащи машини.

Дерогацията ще позволи да се продължат и договорите с „Русатом сервис АД – клон България“ КТЧ, които са единствен участник в процедурата за измерване на фактическата геометрия на ограничителя на активната зона (ОАЗ) на реактори ВВЕР-1000. Същата фирма е изпълнител и по договорите за модернизиране на апаратурата за контрол на неутронния поток, ремонта и експлоатацията на турбогенераторите, които също ще бъдат продължени.

Правителството е дало разрешение да продължи работата и по още 5 договора, сред които и този за усъвършенстван ядрено-горивен цикъл на пети и шести блок. Идеята е в дългосрочен план да се премине към диверсификация на доставките на гориво, но в правителственото решение се посочва, че "процедурата за доставка на горивни касети от алтернативен доставчик не може да започне преди да бъде проведена задълбочена оценка на безопасността и преди алтернативното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране".

Един договор с руската „Атомстроекспорт“ и АЕЦ "Белене" също ще бъде продължен. Той е за осъществяване на техническо ръководство при преконсервация на оборудване с дълъг цикъл на производство за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене“. Тази дейност може да се извърши само от „Атомстроекспорт“ и то при задължително участие на експерти от завода производител - руският „ЗиО-Подолск“, става ясно от решението. 

Съвсем наскоро, на 14 септември, председателят на УС на БУЛАТОМ Богомил Манчев призна на пред БНТ, че подмяната на части и поддръжката на АЕЦ-а биха били проблематични, ако се изключи Русия. Но добави, че има компании в Европа, където могат да се произвеждат някои от резервните части - в Чехия и Франция.

Манчев подчерта също така, че не сме зависими от руския инженеринг - 100% българската атомна централа се обслужва от български ядрени компании, които работят в този бизнес. 

Сред продължените договори с руски компании е и този за усъвършенстван ядрено-горивен цикъл на пети и шести блок на централата. Идеята е в дългосрочен план да се премине към диверсификация на доставките на гориво, но в правителственото решение се посочва, че "процедурата за доставка на горивни касети от алтернативен доставчик не може да започне преди да бъде проведена задълбочена оценка на безопасността и преди алтернативното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране", цитира го "24 часа".

Във връзка с ядреното гориво Богомил Манчев отбеляза пред националната телевизия, че към България има две предложения - едното е от "Уестингхаус", които имат още година, за да анализират дали тяхното гориво става за нашата централа. Другото предложение е от "Фраматом". 

Шефът на БУЛАТОМ напомни, че използваното сега гориво е с руски произход, но добави, че "Росатом" не е в забранителния списък.

От правителственото решение се разбира, че ще бъде продължен и договор с руската "Атомстроекспорт" за осъществяване на техническо ръководство при преконсервация на оборудване с дълъг цикъл на производство за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене". Тази дейност може да се извърши само от "Атомстроекспорт" и то при задължително участие на експерти от завода производител - руският "ЗиО-Подолск".


Източници: "24 часа", dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • преконсервация

  26 Sep 2022 15:25ч.

  Надявам се, че жълтопаветната секта няма да започне протести поради решението на правителството за работа с руски фирми. Паралелно с преконсервацията на оборудването за АЕЦ Белене, трябва да започне и строителството на централата, ако имаме държавници с поглед в бъдещето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И газ не могат да произвеждат българите

  26 Sep 2022 15:28ч.

  За да пръднат, ще трябва да получат разрешение от ЕК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не казват нищо за плащането

  26 Sep 2022 15:30ч.

  Ще трябва да се плаща с рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За такива умници

  26 Sep 2022 16:13ч.

  Може и с дупе да платят частна си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодорин

  26 Sep 2022 15:35ч.

  Ех, как ми олекна, че Уши ни разреши най-сетне. Значи бързо се свързвайте с руснаците, докато тя не се е размислила. Какви мъже сте бре, да чакате една акушерка да решава за вас, но най-вече за нас. Затова вие вън, брюкселската формация вън, връзка с Унгария, от днес Италия и други измъкнали се от гнета на Брюксел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодорин

  26 Sep 2022 15:35ч.

  Ех, как ми олекна, че Уши ни разреши най-сетне. Значи бързо се свързвайте с руснаците, докато тя не се е размислила. Какви мъже сте бре, да чакате една акушерка да решава за вас, но най-вече за нас. Затова вие вън, брюкселската формация вън, връзка с Унгария, от днес Италия и други измъкнали се от гнета на Брюксел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  26 Sep 2022 15:44ч.

  Спокойно Урсула ще клекне още след месец когато започне зимата започне да напомня за себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разрешиха

  26 Sep 2022 15:51ч.

  ЕК не е избирана от никога, просто взеха властта, как се нарича това... Скоро ще ни разрешст как да дишаме.... Дали харесвате Възраждане или не, сравнете ги с ЕК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • боже господи!!!!

  26 Sep 2022 15:53ч.

  Те разрешили. А може ли да пия вода???????????????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ама как

  26 Sep 2022 16:12ч.

  Ама как така . Нямаме ли евроатлантически линии за следване . И да нагърми всичко , трябва да сме лоялни партньори .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  26 Sep 2022 16:17ч.

  Ще стане като с Газпром, който на всички български запитвания отговаря еднотипно: "Да го духате!".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  26 Sep 2022 16:22ч.

  Уфф, аман от тая ЕК, дето отбранява и забранява, каквото й скимне, в зависимост накъде с гъза се е събудила! Да, ама след толкова обиди, жлъч, порнография, ----- дали руските фирми ще се съгласят, или ще стане като газа, звъни на телефонния секретар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  26 Sep 2022 16:26ч.

  Ами, ако на руснаците им писне от такива "братушки" и ни теглят една п. майна, тогава, какво правим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-да го духате е логично

  26 Sep 2022 16:27ч.

  България се крепи над водата от АЕЦ.И там се опитват да ни ликвидират но трудно.Смяна на горивните елементи/изкл.опасно/съхранение на отр.гориво и т.н.АЕЦ Белене няма почне никога.Но можеше да го има вече.За 7-10млрд.Че толкова потъват в небитието за ден.Всички които съботираха АЕЦ Белене обаче трябва да ги вкараме в затвора.Станишев,Борисов,Орешарски та чак до пропангаторите в НС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Белене

  26 Sep 2022 16:34ч.

  Няма да види бял ден.И да искаме и да плащаме няма как вече да се случи.Но ако сме държава,народ съботьорите можем да ги вкараме в затвора.Вече е ясно защо и в чия полза съботираха построяването.До построяването на заместващи мощности при бай Ставри.Децата им и прапра внуците осигурени така че изкуплението и назиданието нищожно.Но поне мъничко достойство да покажем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво стана, бре

  26 Sep 2022 16:45ч.

  смешници! 😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  26 Sep 2022 17:21ч.

  Вън от ЕС! Това е от ясно по-ясно!Някакво ново полит бюро в Брюксел ,с някакви комисии тричленки от бюрократи дървени философи без 3 дена реална работа с ръце и крака ще ти казват кога и какво и къде.Че то при комунизма си беше по добре 100 пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  26 Sep 2022 17:52ч.

  Нищо ново под Слънцето - "ГОРБАЧОВ: Но до нас достигна информация, че в обкръжението на др. Тодор Живков има хора, които са за превръщането на България в „мини-ФРГ“, в „мини-Япония“. .....И ако около Вас има хора, които дори само си мислят за „мини-ФРГ“ и „мини-Япония“, не трябва да ги държите повече близо до Вас…" https://bulgarianhistory.org/kgb-todor-zhivkov/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  26 Sep 2022 18:40ч.

  Това е унижение за държавата ни ,някакви чиновници ....видите ли ни позволили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Модифицирана Тиква

  26 Sep 2022 18:56ч.

  Това е безпринципно решение, трябва да спрем АЕЦ с всичките му гнусни руски реактори. За по-сигурно, да се разруши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  26 Sep 2022 19:37ч.

  С кои други компании може да работи АЕЦ!? Що за простотии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи