ДПС след срещата с контактната група: Отявлени привърженици сме на парламентарната република, не на президентската

ДПС след срещата с контактната група: Отявлени привърженици сме на парламентарната република, не на президентската

Снимка: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси проведоха среща с представители на парламентарната група на ДПС в зала „Запад“ в Народното събрание.

"Благодарим ви за това да можем да бъде заедно в един коректен, честен и откирт диалог - такъв, какъвто искаме да видим в Народното събрание и в партийните централи. Благодарим предварително за коректния разговор, в който ще търсим конкретни решения", обърна се Плевнелиев към ДПС. 

"За нас е чест и отговорност да откликнем на тази покана за диалог. Самият факт, че първата политическа сила избра вас за тези разговори е достатъчно ясен знак, който ние разчитаме така - в тези сложни времена отговорността ни пред народа за това да се излезе от кризата е голяма. Вторият знак, който разчитаме с вашето присъствие, е това, че правителството, което трябва да формираме в условията на война, нашата лоялност в организациите, в които членуваме, трябва да бъде изведена пред скоби. Идваме с тази нагласа и благодарим да поканата", отговори Йордан Цонев. 

"Ние казахме, че сме за това да търсим възможности за съставяне на идейно-хомогенно евроатлантическо мнозинство", заяви Йордан Цонев след срещата. 

"Много държах да обясним и добре обяснихме на преговарящите, че не е самоцелно търсенето на такава коалиция и изразихме своето разочарование, че в българския парламент от 7 партии, 4 са с явно изразена проевропейска и пронатовска идеология и тези партии имат 173 депутата и със измислени причини, според нас, абсолютно измислени, защото ако корупцията е проблем, тя е проблем за целия Европейски съюз. Но корупцията не я посочват политиците, а съдебните органи", категоричен бе Цонев. 

Той обясни, че на срещата също е представен проектът за конситуционна реформа на ДПС от миналата година. "Бяха изключително озадачени и господин президентът Плевнелиев и господин Паси, че такова нещо изобщо не е артикулирано. Даже казаха, че това е същинската съдебна реформа", допълни Йордан Цонев. 

"Нашата позиция е, че решаването на проблемите на хората, с което трябва да се заемем, минава през решаване на политическата криза. Решаването на политическата криза минава през съставяне на мнозинство и правителство. Ние смятаме, че това мнозинство трябва да е евроатлатнтическо, защото там се намират инструментите, с които можем да решим сигурността и икономическите проблеми", заяви Цонев. 

На срещата е обсъждано и влизането на България в Еврозоната, каза още Цонев.

"Категоричното си съгласие изразихме. Нашата позиция от десетилетие е такава, че ние трябва да станем членове на еврозоната, защото това носи само позитиви", заяви още депутатът от ДПС. 

"Не сме привърженици на президентска република. Ние сме привърженици на парламентарна република и то отявлени привърженици", категоричен бе Цонев в отговор на журналистически въпрос.

"Тук въпросът е по-широк имаме ли доверие в избирателния процес. ДПС няма доверие. След всичко, което се случва с машините, сорс кодове, контрол. ДПС няма доверие в изборния процес, който се осъществява с тези машини по този начин", заяви Цонев на въпрос за връщането на хартиената бюлетина. 

 

 

Източник: dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Ама как така

  24 Окт 2022 12:46ч.

  Ердоган толкова време убеждава народонаселението в Турция докато се премине от парламентарна към президентска република. Не сте ли съгласни, че беше прав?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  24 Окт 2022 13:08ч.

  Интересно, в мен е останало впечатлението, че ДПС са отявлени привърженици на феодалната система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  24 Окт 2022 13:24ч.

  Изглежда всички ги е много страх от президентска република. Защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  24 Окт 2022 15:01ч.

  Е, как нема да сте ?!!! Нали при един истински БЪЛГАРИН - ПРЕЗИДЕНТ ( при президентска република ) автоматично изпадате от каруцата на "ПОРЦИИТЕ" и нема РАЗБОЙНИЧЕСКО-МАФИОТСКО плюскане за вас, мискини с мискини. И, нема как да разигравате етническата карта, за да се подигравате и шантажирате БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. Ай сиктир !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи