ДПС: Кръгът "Капитал" стои в основата на скандала с "Нексо" и на политическата криза

ДПС: Кръгът "Капитал" стои в основата на скандала с "Нексо" и на политическата криза

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ДПС обвини, че кръгът "Капитал" е рекламирал и промотирал криптобанката "Нексо" и е в основата на политическата криза в страната през основните медии.

"Изданието на Прокопиев - "Капитал" е промотирало всички продукти на тази компания. И не само. И тук възниква въпросът - тези хора от цялата тази група - издателят, собственикът, медийният олигарх и може би ще се окаже част от тази крупна финансова измама, навсякъде парадират с това, че по един или друг начин представляват евроатлантическата идея. Те буквално приватизираха евроатлантическата идея за лични цели", добави Цонев. Той изрази очакване, че най-сетне това, за което отдавна ДПС предупреждава, най-сетне ще стане видимо за ЕС и САЩ, както и за българското общество.

"И сега ще питаме "Америка за България" - окей ли е да се финансира този кръг, които са промотирали компания, ограбила американските граждани? Окей ли е с парите на американските данъкоплатци да се финансира с техните пари тази компания? Защото този кръг с НПО-та и банката кадри, която получи през всичките тези години, не без помощта на партньорите от ЕС и САЩ, разви такава мощ, със свои проксита, че сега се озовахме в центъра на огромен скандал?", попита Йордан Цонев.

"Не е важно дали Настимир Ананаиев се е познавал с Антони Тренчев. Друг е въпросът - кой стои в основата на този скандал с "Нексо". Аз твърдя, че това е кръгът "Капитал", заяви от трибуната на парламента зам.-председателят на НС и депутат от ДПС Йордан Цонев.

"Този кръг е в основата на политическата криза, в която се намира страната през последните две години и ще продължи да бъде в такава, докато този мейнстрийм е овладял основните медии и продължава да казва кой с кого да се коалира", предупреди Цонев. "За нас това е основното зло и нашите евроатлантически партньори трябва вече да разберат, че евроатлантическите идеи не принадлежат на никой кръг", наблегна депутатът от ДПС. Цонев е категоричен, че "този огромен скандал не може да бъде потулен".

Радостин Василев от ПП реагира с напомняне за това, че депутат от ДПС е в списъка Магнитски, визирайки Делян Пеевски. Василев посочи, че това е не по-малък скандал.

Цонев отвърна, че този закон и тази санкция не минава през разследване, през публичност, сега тази санкция е в съда. Тези, които скалъпиха обвинението срещу Пеевски, те са продавали златните паспорти, пак кръгът "Капитал", кръгът "Нексо". Санкциите са продукт на скалъпен донос в България, а не са продукт на разследващите органи на САЩ, посочи депутатът. И направи сравнението, че в случая с "Нексо" става въпрос за разследване на 8 щатски прокурора.

"Дали няма да е удачно сега да попитаме нашите партньори дали няма да има нужда да се наложат санкции по "Магнитски" на други лица, които през цялото време се представяха, че са носители на евроатлантическата идея. Те компрометират евроатлантическата идея", заключи Цонев.

По време на дебатите лидерът на ДБ Христо Иванов заяви, че неговата формация ще подкрепи създаването на анкетната комисия, но обвини, че инициативата на ГЕРБ е предизборна. "Нямаме високи очаквания за тази комисия, която очевидно се прави с предизборна цел", заключи Иванов. "Но ние ще я подкрепим, независимо от предизборната пропаганда", добави той. Според Христо Иванов е важно да се повдигне въпросът как нормално да се структурират отношенията между бизнеса и политиката. И повдигна темата за промени в закона за партиите и тяхното финансиране, както и за приемането на закон за лобизма.

"Дебатът за финансирането на партиите трябва да се води в НС, ние сме го водили многократно и тогава, когато субсидията беше станала 1 лев, нула лв. и така нататък. Закон за лобизма предложи Христо Иванов - аз съм съгласна. Но тук темата е как се финансират определени политически партии и как така се оказва, че изведнъж гражданската позиция се събужда в един и същи ден на определени лица в разследваната фирма, и се оказват дарители. Как така 15 служители на тази компания изведнъж са дарили, вероятно в един и същи момент, може да се окаже едновременно, ще бъде интересно да се провери кога е Денят Х. Вероятно едновременно са дарили веднъж 199 999 лв. и втори път 199 993 лв. - то направо е за съжаление, че 6 лева не са стигнали на дарителите, за да бъде идентично дарението", отвърна тя на лидера на "Да, България" по повод изнесения от списък с дарения, получени от техни партийни членове, работили в "Нексо".

Асен Василев й направи забележка, че в проекторешението никъде не пишело "Нексо". Той отрече, че ПП не са подавали декларации пред Сметната палата с даренията. "Ние ще подкрепим тази комисия, въпреки че е загуба на парламентарно време, защото не е работа на парламента да проверява дали някой е прал пари, това се доказва в съда. Нека да видим какво тя ще открие и дали ще открие част от хората в "Нексо4 дали не са имали роднинско-партньорски отношения с хората от ГЕРБ", намекна съпредседателят на ПП.

Асен Василев отново обвини българската прокуратура за скандала.

"Прокуратурата излезе с гръмки медийни изявление. Позволете ми да се съмнявам, че са пдоплътени с каквато и да е фактология", заяви Асен Василев.

Василев предупреди, че с този скандал има риск да се нанесе истинска репутационна щета на ай ти-сектора и да прогоним специалистите от страната. Съпредседателят на ПП беше категоричен, че неговата партия не е получавала дарения от "Нексо". Василев омаловажи още сумите, дарени от служители на "Нексо" за ДБ в размер на 20 000 лв., като посочи, че това не е годишната им заплата, а много често става въпрос за месечното им възнаграждение.

"Това е една уйдурма на прокуратурата и ГЕРБ, за да тричате ДБ и ПП", заключи емоционално лидерът на ДСБ Атанас Атанасов по въпроса за разследването на "Нексо", подето преди повече от година от 8 щатски прокурора в различни американски щати.

Председателят на парламента Вежди Рашидов, който обичайно не участва в дебати, също взе думата този път.

"Прилича на спор кой ми изцапа гащите. Чакайте, бе колеги, гащите са ваши", обърна се Рашидов към ДБ и ПП.

По думите му комисията ще провери дали става дума за чисти пари при даренията. "Аз съм възрастен човек, нагледах се на олигарси, които искат да си купуват непрекъснато държава. Тук става въпрос какви са парите", коментира той и призова да се започне оттук-нататък начисто, след като комисията си свърши работата. "Не бъркайте Ал Пачино с Ал Капоне", обърна се към залата Рашидов.

"А Прокопиев още от "Каолин" се мъчи да управлява държавата. Нагледахме се и на тоя сладур. Аз пък колко съм му ял калая", оплака се от трибуната шефът на парламента.

"Този панаир е по-интерес от другия панаир", заключи Мустафа Карадайъ в заигравка с временната комисия за Пловдивския панаир, който е следващата точка в дневния ред и за която от ДБ държаха да се премести преди темата за комисията за "Нексо". Лидерът на ДПС направи редакционно предложение в проекта да се допише, че комисията ще провери не само "Нексо", но и "Нексо капитал" и свързаните с тях компании и други юридически лица.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Sion

  18 Яну 2023 14:31ч.

  Ха ха, днес изключително забавно в НС..Всички тричат разГрадската десница и червенобузестият олигарх..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Магданоз с Коз

  18 Яну 2023 16:54ч.

  Данчо Ментата - продавачът на пици от Бургас. 33 години по-късно все същия цървул.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГОСТ

  19 Яну 2023 12:42ч.

  Този кръг е изключително вреден, спор няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи